Τρέχουν και δεν φτάνουν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που επιχειρούν να προλάβουν να κλείσουν φορολογικές υποθέσεις που πρόκειται να παραγραφούν έως το τέλος της χρονιάς.
Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα εστάλησαν και οι τελευταίες «οχλήσεις» προς τους φορολογουμένους, που τους ενημερώνουν ότι υπάρχουν ανοιχτοί λογαριασμοί με την Εφορία. Στο «μικροσκόπιο» των Αρχών μπαίνουν κι εκείνες οι υποθέσεις που η παραγραφή τους μπορεί να παραταθεί στα 10 χρόνια. Οι φάκελοι όλων των υποθέσεων που βρίσκονται στο «κατώφλι» της παραγραφής έχουν ήδη διαβιβαστεί στις εφορίες και στα ελεγκτικά κέντρα προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι και στη συνέχεια να φύγουν τα ειδοποιητήρια με τον «λογαριασμό». Μέχρι το 2020 η Εφορία θεωρούσε ότι ήταν αρκετή η έκδοση του σημειώματος εντός του έτους στο οποίο παραγράφεται μια υπόθεση, ακόμα και αν το σημείωμα έφτανε στα χέρια του ελεγχομένου το επόμενο έτος, μετά τη λήξη της προθεσμίας παραγραφής. Όμως το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι τόσο η έκδοση όσο και η γνωστοποίησή του στον ελεγχόμενο θα πρέπει να γίνεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους και όχι αργότερα.
Υπενθυμίζεται πως πάγια τακτική της Εφορίας τα προηγούμενα χρόνια ήταν να στέλνει τα «ραβασάκια» κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, δηλαδή ελάχιστα 24ωρα πριν παραγραφούν οι υποθέσεις, άσχετα με το αν οι φορολογούμενοι έπαιρναν στα χέρια τους τα σημειώματα με το νέο έτος (που θεωρητικά είχαν παραγραφεί), αλλά ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός βεβαίωνε κανονικά τα πρόστιμα και τα ποσά του φόρου. Με τις αποφάσεις αυτές παραγράφηκαν υποθέσεις, ειδικά συνταξιούχων, αλλά και επιχειρήσεων, επειδή η Εφορία έχασε την προθεσμία αποστολής του σημειώματος ελέγχου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο περιορισμός του χρόνους παραγραφής αυστηρά σε πέντε χρόνια ή σε 10 χρόνια εάν προκύψουν «συμπληρωματικά στοιχεία» έχει γλιτώσει από πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ τους εμπλεκόμενους στις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς και στα CDs με τις λίστες των εμβασμάτων. Κύριο ελεγκτικό εργαλείο της ΑΑΔΕ είναι ο έλεγχος των τραπεζικών καταθέσεων και ο συσχετισμός των ποσών που υπάρχουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς με τα δηλωθέντα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία. Προτεραιότητα θα δοθεί σε υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ακινήτων, ΦΠΑ αλλά και αδήλωτων αναδρομικών, που παραγράφονται οριστικά στο τέλος του 2022.
Σε ποιες περιπτώσεις παρατείνεται η πενταετής προθεσμία
Η κανονική πενταετής προθεσμία παραγραφής παρατείνεται κατά ένα έτος, εάν εντός του πέμπτου έτους της προθεσμίας παραγραφής υποβάλλεται αρχική ή τροποποιητική δήλωση ή περιέρχονται σε γνώση της Φορολογικής Διοίκησης νέα στοιχεία σε υπόθεση όπου έχει διενεργηθεί πλήρης έλεγχος ή σε κάθε άλλη περίπτωση περιέρχονται σε γνώση της Φορολογικής Διοίκησης πληροφορίες από οποιαδήποτε πηγή εκτός Φορολογικής Διοίκησης, από τις οποίες προκύπτει φορολογική οφειλή. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται για φορολογικά έτη, περιόδους, υποθέσεις από τις αρχές του 2019 και μετά. Για φορολογικά έτη, περιόδους, υποθέσεις από τις αρχές του 2014 έως το τέλος του 2018 η πενταετία παρατείνεται κατά ένα έτος, εάν ο φορολογούμενος υποβάλει αρχική ή τροποποιητική δήλωση εντός του πέμπτου έτους της προθεσμίας παραγραφής. Για φορολογικά έτη, περιόδους, υποθέσεις από το 2018 και μετά πράξη διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου μπορεί να εκδοθεί εντός 10 ετών από τη λήξη του έτους εντός του οποίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης ή της τελευταίας δήλωσης σε περίπτωση που προβλέπεται η υποβολή περισσότερων δηλώσεων εφόσον:
-Ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλει δήλωση
-Μετά την πενταετία περιέλθουν σε γνώση οποιασδήποτε Υπηρεσίας της Φορολογικής Διοίκησης νέα στοιχεία ή πληροφορίες που δεν θα μπορούσαν να είναι σε γνώση αυτής εντός της πενταετίας και προκύπτει ότι η φορολογική οφειλή υπερβαίνει αυτήν που είχε προσδιορισθεί βάσει προηγούμενου άμεσου, διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου και μόνο για το ζήτημα το οποίο αφορούν. Για τις χρήσεις 2012 και 2013, ειδικά για τη φορολογία κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια και για το φορολογικό έτος 2014, εξακολουθούν να έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών περί παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να κοινοποιεί πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού φόρου και προστίμου, ανεξαρτήτως του ύψους της φοροδιαφυγής.
Φοροδιαφυγή και πλαστά τιμολόγια
Ειδικά για τις χρήσεις 2012 και 2013 και τα φορολογικά έτη 2014, 2015, 2016 και 2017, πράξη διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου για περιπτώσεις
φοροδιαφυγής, μπορεί να εκδοθεί εντός 10 χρόνια από τη λήξη του έτους εντός του οποίου λήγει η προθεσμία υποβολής δήλωσης. Στην περίπτωση που οι πληροφορίες περί φοροδιαφυγής περιέλθουν σε γνώση οποιασδήποτε υπηρεσίας της Φορολογικής Διοίκησης μετά την πενταετία, οι πράξεις προσδιορισμού φόρου και επιβολής προστίμου εκδίδονται αποκλειστικά για τη φορολογητέα ύλη που προκύπτει από τις πληροφορίες αυτές και για το έτος στο οποίο αφορούν. Για υποθέσεις που αφορούν την έκδοση πλαστών/εικονικών φορολογικών στοιχείων ή λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων ή νόθευση στοιχείων στις χρήσεις 2012 και 2013, καθώς και στο φορολογικό έτος 2014 και στο διάστημα 1/1 έως και 16/10/2015 του φορολογικού έτους 2015, οι πράξεις επιβολής προστίμου εκδίδονται ανεξαρτήτως ποσού, αφού πρώτα γίνει σύγκριση για να διαπιστωθεί η ευνοϊκότερη κύρωση.