Δεν γνωρίζουμε αν τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι χιονισμένα, σίγουρα όμως θα είναι… παγωμένα, αν ακολουθήσουμε την προτροπή ερευνητών από τις ΗΠΑ. Συστήνουν να έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα όταν μαγειρεύουμε το γεύμα των Χριστουγέννων, καθώς ανακάλυψαν ότι στις 25 Δεκεμβρίου ο αέρας του σπιτιού είναι πιο μολυσμένος από ποτέ.
- Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη
Στην έρευνα που δημοσίευσε στο επιστημονικό περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences» η ερευνητική ομάδα του αμερικανικού University of California, Berkeley, με επικεφαλής τον Δρα David Lunderberg, μελέτησε πάνω από 4.000 νοικοκυριά.
Διαπίστωσε ότι ανήμερα τα Χριστούγεννα ο αέρας στο εσωτερικό του σπιτιού έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση από τα επικίνδυνα σωματίδια PM2.5 από ό,τι οποιαδήποτε άλλη ημέρα του χρόνου.
Πρόκειται για ουσίες που, σύμφωνα με τους ερευνητές παράγονται, και από την ανθρώπινη δραστηριότητα, κυρίως το μαγείρεμα και την καθαριότητα. Επεσήμαναν ότι οποιαδήποτε στιγμή ένα φαγητό βράζει, ψήνεται ή καψαλίζεται απελευθερώνει στον αέρα σωματίδια PM2.5. Το μέγεθός τους είναι τόσο μικρό που μπορεί να εισέλθουν ακόμη και στα πιο δυσπρόσιτα σημεία των πνευμόνων, αυξάνοντας τον κίνδυνο τόσο για παθήσεις του αναπνευστικού όσο και για καρδιοπάθειες.
Η λύση είναι εύκολη, όπως το βλέπει η ερευνητική ομάδα, καθώς επισημαίνει ότι αρκεί να ανοίξει κανείς τα παράθυρα όταν μαγειρεύει το γεύμα των Χριστουγέννων.