Διευθυντής ΜΕΘ Παίδων «Αγία Σοφία» για θάνατο 8χρονου: «Στο σηπτικό σοκ λίγα μπορείς να κάνεις»

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Must Read

«Μουδιασμένοι» εξακολουθούν να είναι οι γιατροί από την ραγδαία επιδείνωση της υγείας του 8χρονου αγοριού, που μέσα σε μόλις πέντε ώρες κατέληξε, στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», βυθίζοντας στον θρήνο την οικογένειά του.

Η ιατροδικαστική εξέταση που θα διενεργηθεί τα επόμενα 24ωρα θα προσδιορίσει αν τελικά η λοίμωξη που οδήγησε σε θάνατο τον 8χρονο προήλθε από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α, όπως εκτιμούν εξ’αρχής οι γιατροί. Πρόκειται για μικροβιακό παράγοντα που προκαλεί τη διεισδυτική νόσο (iGAS-invasive Group A Streptococcus) και χωρίς την κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Ο Τάσος Χατζής, Παιδίατρος-Εντατικολόγος-τ. Συντονιστής και Διευθυντής της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», έχοντας αντιμετωπίσει στο παρελθόν πολλά τέτοια περιστατικά, έκανε σαφές πως σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις είναι λίγα αυτά που μπορεί να προσφέρει ο γιατρός της Εντατικής.

«Όταν μιλάμε για καταπληξία, για ένα παιδί δηλαδή που μέσα σε λίγες ώρες πεθαίνει από σοκ, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος αν υπήρχε τρόπος να σωθεί. Ένα παιδάκι που σε πέντε ώρες καταλήγει σημαίνει δυστυχώς ότι αυτή η κατάσταση η καταπληξία, είναι ένα σοκ μη αναστρέψιμο. Ή σε ελάχιστες περιπτώσεις ακόμη κι αν αναστραφεί, ποτέ δεν ξέρεις τι βλάβες μπορεί να έχει αυτό το παιδί και πως θα είναι η ζωή του από άποψη επιβίωσης», είπε και συνέχισε:

«Αυτή η ιστορία μου τώρα με τον στρεπτόκοκκο μου θυμίζει τις φοβερές μηνιγγίτιδες προ 20ετίας με τον μηνιγγιτιδόκοκκο C πριν βρεθεί το εμβόλιο, όπου πραγματικά ήταν τόσο ραγδαία η εξέλιξη των περιστατικών. Και το παράδοξο ήταν ότι μπορούσες να έχεις στην ίδια οικογένεια ένα παιδάκι το οποίο κόλλησε και κατέληξε μέσα σε λίγες ώρες και να έχεις επίσης, ένα ή δύο ή τρία άλλα παιδιά στο ίδιο σπίτι, τα οποία ούτε καν κόλλησαν. Ή ήταν φορείς. Αυτό παραμένει ένα μυστήριο, πως κάποιοι οργανισμοί είναι τόσο ευάλωτοι».

«Ελάχιστα τα περιστατικά, ώστε να εξάγει κανείς συμπεράσματα»

Όπως εξήγησε, για να πουν οι γιατροί οτι σε πέντε ώρες κατέληξε, το παιδί όταν βρέθηκε στο νοσοκομείο ήταν σε μια κατάσταση απελπιστική.

«Τώρα με τον στρεπτόκοκκο ευτυχώς είναι πολύ λίγα τα περιστατικά, όσο τρομακτικά και να είναι για τους γονείς. Αλλά από την άλλη αυτά τα λίγα περιστατικά σημαίνουν ότι δεν υπάρχει “υλικό” ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει, μήπως και βοηθήσουμε άλλα παιδιά. Θα μπορούσαμε για παράδειγμα να πούμε ότι σε κάποια από αυτά τα παιδιά, έχει βρεθεί ότι είχαν μειωμένη άμυνα εκ γενετής; Όχι. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αυτό θα ήταν μια εξήγηση πολύ λογική. Δεν μπορούμε να το απαντήσουμε αυτό τουλάχιστον στον βαθμό που να γνωρίζουμε ακριβώς τι γίνεται», σημειώνει ο κ. Τάσος Χατζής, χτυπώντας καμπανάκι κινδύνου.

«Πρώτη κίνηση του γονιού θα είναι να παίρνει τη γνώμη που παιδιάτρου»

Ο γιατρός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και υπογραμμίζει πως οι γονείς δεν θα πρέπει να κάνουν μόνοι τους το strep test, καθώς απαιτεί γνώσεις και δεξιοτεχνία επαγγελματία υγείας για να βγουν τα σωστά αποτελέσματα. Δεύτερον, ο γονέας θα πρέπει να πάρει γρήγορα την γνώμη παιδίατρου, χωρίς να αφήσει να χαθούν πολύτιμες μέρες.

«Πρώτη κίνηση του γονιού θα είναι να παίρνει τη γνώμη που παιδιάτρου. Μπορεί αυτό να επιβαρύνει τους παιδιάτρους, αλλά χρειάζεται να επικοινωνεί οπωσδήποτε με τον γιατρό, ή έστω στην αρχή τηλεφωνικά. Να μην αφήνονται οι γονείς στις δικές τους εκτιμήσεις. Αλλά και ο παιδίατρος από την πλευρά του πρέπει να ακούει τον γονιό. Όταν ο γονιός θα πει “γιατρέ δεν είναι καλά το παιδί μου, δεν ήταν έτσι το παιδί μου”. Να μην πει ο γιατρός “υπερβάλλεις, φοβάσαι”. Μια φορά θα γίνει το κακό, ο γιατρός να μην κάνει τη σωστή εκτίμηση. Άρα οι γονείς να συμβουλεύονται τον παιδίατρο και ο παιδίατρος να ακούει τον γονιό», σημειώνει ο επιστήμονας και καταλήγει:

«Πρέπει να αξιολογείται από τον γιατρό το παιδί, ο λαιμός του, ο πυρετός του, τα αφτιά του, τα ακροαστικά του, η γενική του διάθεση. Ο γιατρός πρέπει να δει το παιδί συνολικά και να του κάνει κι ένα καλό step test για να είναι σίγουρο ότι το αποτέλεσμα που έχει θα είναι αξιόπιστο».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This