Καμπανάκι κινδύνου «χτυπούν» οι ειδικοί, τονίζοντας πως ούτε καν οι ευπαθείς ομάδες δεν έχουν εμβολιαστεί φέτος με το επικαιροποιημένο εμβόλιο XBB, γεγονός το οποίο εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τις αυξημένες εισαγωγές με κορωνοϊό στα νοσοκομεία.
Οι ασθενείς πολύ υψηλού κινδύνου είναι στη χώρα μας περίπου 250 χιλιάδες -σύμφωνα με στοιχεία της ΗΔΙΚΑ- και μέχρι σήμερα έχουν γίνει περίπου 170 χιλιάδες εμβόλια κατά του covid. Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, μέχρι και τις 22 Δεκεμβρίου με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο Pfizer XBΒ:
- έχουν εμβολιαστεί μόνο 159.574 πολίτες
- έχουν προγραμματίσει να εμβολιαστούν επιπλέον 8.329 πολίτες
Αναλυτικότερα, έχουν εμβολιαστεί 159.332 πολίτες 12 ετών και άνω. Από αυτούς:
- 127.515 πολίτες είναι οι άνω των 60 ετών (79,9%),
- 222 πολίτες μεταξύ 5-11 ετών,
- 20 πολίτες 6 μηνών έως 4 ετών
«Είμαστε μακρυά από προηγούμενες νοσήσεις»
Όπως εξηγεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αυτό που έχει παίξει ρόλο στην έξαρση, είναι ότι είμαστε μακρυά από προηγούμενες νοσήσεις, είχαμε πολύ μεγάλο διάστημα καλοκαιρία και ο κόσμος δεν εμβολιάστηκε καθόλου.
Ο ίδιος επισημαίνει πως η χαλάρωση των μέτρων προστασίας, σε συνδυασμό με την πτώση της ανοσίας και την ύπαρξη μιας νέας ακόμη πιο μεταδοτικής παραλλαγής του κορωνοϊού, της JN.1, έχουν δημιουργήσει ξανά μια πολύ δύσκολη επιδημιολογική κατάσταση.
«Οι περισσότεροι λένε, ‘έχω κάνει 4 εμβόλια, δεν κάνω άλλο’. Κάτι που είναι τελείως λάθος. Ο κόσμος δεν το έχει καταλάβει ακόμη. Το περσινό εμβόλιο κατά της COVID-19 δεν προστατεύει φέτος. Όπως και της γρίπης. Το περσινό εμβόλιο της γρίπης δεν προστατεύει φέτος από τη γρίπη. Εγώ κάνω αντιγριπικό από τα 25 χρόνια μου, είμαι τώρα 56 ετών κι έχω κάνει 31 φορές το εμβόλιο. Δεν έχω κάνει την 31η δόση. Κάνω κάθε χρονιά το ετήσιο», είπε ο καθηγητής μιλώντας στο iatropedia.gr, ενώ επεσήμανε πως οι περισσότεροι ασθενείς που μπαίνουν στα νοσοκομεία είναι μεγάλοι σε ηλικία με υποκείμενα νοσήματα, όμως, συχνά νοσηλεύονται και μικρότερης ηλικίας άνθρωποι.
«Κανείς δεν είναι 100% σίγουρος ότι δεν θα κινδυνεύσει κι ότι δεν θα νοσήσει βαριά. Γι’ αυτό υπάρχει ισχυρή σύσταση να εμβολιαστούν όλοι οι άνθρωποι που είναι μεγάλοι σε ηλικία και έχουν υποκείμενα νοσήματα, αλλά και σύσταση να εμβολιαστεί όσο περισσότερος κόσμος και συνάνθρωποί μας γίνεται διότι αυτό δίνει μια τεράστια ασπίδα προστασίας απέναντι στη βαριά νόσο», υποστήριξε και συνέχισε λέγοντας:
«Θα πρέπει να μπούμε σε μια κουλτούρα και φάση συμβίωσης με τον κορωνοϊό. Δεν έχει εξαφανιστεί, δεν είναι πανδημία, αλλά είναι ανάμεσά μας και πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του. Θα εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο, όπως εμβολιαζόμαστε για τη γρίπη με το ετήσιο κάθε χρόνο καινούργιο εμβόλιο και θα φροντίζουμε να προστατευόμαστε από τους συνανθρώπους μας που νοσούν, με όλα τα μέσα προστασίας που υπάρχουν (μάσκες, αντισηψία, αποστάσεις κλπ)».