Διαστάσεις επιδημίας έχουν λάβει τα φαινόμενα βίας ανάμεσα σε ανήλικα παιδιά, με πολλές περιπτώσεις να καταλήγουν στις Αρχές και στα νοσοκομεία, με τραυματισμένους μαθητές.
Όπως εξηγεί η ψυχολόγος Άννα Κανδαράκη, κομβικό ρόλο στην νέα αυτή καθημερινότητα που έχει διαμορφωθεί διαδραματίζει η οικογένεια. «Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι δεν μπορούμε να βλέπουμε αυτά τα εγκλήματα μεμονωμένα στο κάθε μέλος της οικογένειας», είπε και συνέχισε:
«Έχει σημασία να καταλάβουμε ότι η οικογένεια είναι μια αλυσίδα, ο κάθε κρίκος, ειδικά όταν μιλάμε για ανηλίκους, δεν μπορεί να νοσεί μόνος του. Πάρα πολύ συχνά το παιδί θα φέρει το σύμπτωμα όλης της οικογένειας, θα κάνει το μπαμ. Εκείνοι που πραγματικά χρειάζονται πιο πολύ τη βοήθεια είναι εκείνοι που δεν έρχονται να τη ζητήσουν».
«Θέλει προσοχή το μετά»
Η κλινική ψυχολόγος κάνει σαφές πως σε έξαρση βρίσκεται και η ενδοοικογενειακή βία, ειδικά όταν μιλάμε για αδέρφια. «Προφανώς θα υπάρξουν συγκρούσεις με τα αδέρφια. Για να φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο, σημαίνει ότι μέσα στο σπίτι υπάρχει πραγματικά νοσηρή κατάσταση. Υπάρχει μια αμέλεια, μια απουσία. Δεν μπορούμε να πούμε ότι έγινε το κακό ξαφνικά», σημείωσε και πρόσθεσε:
«Θέλει πολλή προσοχή τι απόφαση θα παρθεί για έναν νέο άνθρωπο γιατί θα συνεχίσει τη ζωή του. Πώς θα συνεχίσει τη ζωή του ένα παιδί που έχει στην πλάτη του μια τέτοια δολοφονία; Είναι ασήκωτο το φορτίο. Έχω έναν πολύ μεγάλο προβληματισμό αν υπάρχουν τέτοιες δομές που θα μπορέσουν να σωφρονίσουν. Τα παιδιά αυτά χρειάζονται ένα διαφορετικό βλέμμα στο αύριο που προφανώς μέσα στο σπίτι δεν το έχουν λάβει».
Η ίδια έκανε σαφές πως αυτές οι προσωπικότητες μπορούν να αλλάξουν, καθώς είναι πολύ εύπλαστες. «Υπάρχει δυνατότητα αλλαγής σε αυτήν την ηλικία, μπορούμε να το προλάβουμε», κατέληξε.