Να απέχουν από κάθε ενέργεια, όσο εκκρεμεί η δικαστική κρίση, ζητά από τα όργανα της πολιτείας και το Υπουργείο Πολιτισμού η εμφανιζόμενη ως νόμιμη ιδιοκτήτρια της οικίας του Κωστή Παλαμά στην Πλάκα, για την οποία έχουν ξεκινήσει εργασίες πλήρους αποκατάστασης.
Ειδικότερα, η δημόσια αντίδραση της Μαρίας Γεωργίου, κατά δήλωσή της νόμιμης ιδιοκτήτριας του σπιτιού επί της οδού Περιάνδρου, όπου ο σπουδαίος ποιητής έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, αναμένεται να αποτελέσει την αφορμή για νέες δικαστικές «περιπέτειες», καθώς σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως στις 20 Σεπτεμβρίου συζητήθηκε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης κατά της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και αναμένεται η έκδοση απόφασης.
Εν ολίγοις, σύμφωνα με το dikastiko.gr, η κα Γεωργίου θεωρεί πως το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρεί σε νομικές ενέργειες χωρίς να έχει λήξει η δικαστική διαδικασία. «Η αναφερόμενη σε διάφορα δημοσιεύματα κίνηση από το Υπουργείο Πολιτισμού διαδικασιών αποκατάστασης της τελευταίας οικίας του Κωστή Παλαμά, που βρίσκεται στην οδό Περίανδρου 5 στην Πλάκα, λαμβάνει χώρα ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη οξεία δικαστική αμφισβήτηση των διοικητικών πράξεων με τις οποίες επιχειρήθηκε η απαλλοτρίωση του ακινήτου από τη νόμιμη ιδιοκτήτρια. Συγκεκριμένα, η αίτηση ακυρώσεως που ασκήθηκε κατά των ανωτέρω πράξεων κήρυξης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης συζητήθηκε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 20-9-2023 και αναμένεται η έκδοση απόφασης του Δικαστηρίου. Εν όψει της υφιστάμενης εκκρεμοδικίας, καλείται το Υπουργείο να επιδείξει τον δέοντα σεβασμό τόσο στην ιδιοκτήτρια του ακινήτου, όσο και στο ίδιο το Δικαστήριο, απέχοντας από ενέργειες που αποσκοπούν αποκλειστικά στη δημιουργία εντυπώσεων. Στο μεταξύ, η νόμιμη ιδιοκτήτρια του ακινήτου λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του», τονίζει η ίδια σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.
Προ ημερών, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είχε δηλώσει για την υπόθεση: «Η ιστορική Οικία Παλαμά, αποτελεί την τελευταία οικία του ποιητή, στην οποία έζησε με την οικογένειά του, μέχρι τον θάνατό του το 1943. Το κτίριο, αποτελεί ισχυρό σημείο αναφοράς για την ιστορία της Αθήνας, αλλά και τη σύγχρονη ιστορία μας γενικότερα, καθώς στις 28 Φεβρουαρίου 1943 η εξόδιος ακολουθία του ποιητή Κωστή Παλαμά συνδέθηκε με την μεγαλύτερη αντιστασιακή διαδήλωση στην Αθήνα ενάντια στην γερμανική κατοχή, τονώνοντας το εθνικό φρόνημα των Ελλήνων. Έπειτα από δεκαετίες εγκατάλειψης, σε συνέχεια της απόκτησης της ιδιοκτησίας του από το Υπουργείο Πολιτισμού, το 2023 ,η αποκατάσταση του κτηρίου έχει ως στόχο την ανάδειξη του μνημείου και την ένταξη στη ζωή της πόλης ως χώρος μελέτης και σπουδής της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας και διάδοσης του έργου του μεγάλου Έλληνα ποιητή. Η οικία Παλαμά εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για την ανάδειξη ιδιόκτητων κτηρίων του, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον, με σκοπό να αποτελέσουν νέους πυρήνες πολιτισμού στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας».
Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο σημείο έχει και μια ακόμα συμβολική αξία για την πρωτεύουσα, καθώς η κηδεία του Παλαμά, η οποία ξεκίνησε από το σπίτι του, μετατράπηκε σε αντιστασιακή διαδήλωση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, προχωρούν συστηματικά οι εργασίες στο κτίριο, σε συνέχεια της θετικής γνωμοδότησης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων επί της μελέτης αποκατάστασης του κτιρίου και της μελέτης συντήρησης του εσωτερικού διακόσμου.
Η Οικία Παλαμά αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό τοπόσημο για την Αθήνα. Το Υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε το κτίριο ως μνημείο το 1999, ενώ η διαδικασία απαλλοτρίωσής του ξεκίνησε το 2020. Μετά από αλλεπάλληλες προσφυγές της τ. ιδιοκτήτριας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τελικά η απαλλοτρίωση συντελέστηκε τον Μάιο του 2023 και το ακίνητο περιήλθε στην ιδιοκτησία του ΥΠΠΟ.
Η μελέτη αποκατάστασης – επανάχρησης του κτιρίου εκπονήθηκε με ευγενική χορηγία του Ιδρύματος «Σύλβιας Ιωάννου», ώστε το έργο να ενταχθεί για χρηματοδότηση στην προγραμματική περίοδο 2021-2027.