Στοιχεία σοκ! Δραματική μείωση πληθυσμού στην Ελλάδα

Ζοφερές εκτιμήσεις για μείωση του πληθυσμού την επόμενη 25ετία έως και 1.500.000! - Όσα συζητήθηκαν στο συνέδριο του Εconomist

Must Read

Συρρίκνωση πληθυσμού! Το μείζον θέμα με το δημογραφικό συζητήθηκε εκτενώς στο περιθώριο του συνεδρίου του Εconomist, στο Καβούρι. Mε θέα… τον Σαρωνικό και το σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα ωστόσο, που η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά.

H δημογραφική κατάρρευση της Ελλάδας συνοδέυεται από στοιχεία σοκ, αλλά το αυτί της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν ιδρώνει.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, δραματικά είναι τα στοιχεία για την μείωση του ελληνικού πληθυσμού, με ορίζοντα το 2050, τα οποία παρουσιάστηκαν στην 3η Σύνοδο Κορυφής.

Η κυβέρνηση αντί να ρίξει όλο το βάρος εκεί, όπως και οφείλει και βλέποντας εδώ και καιρό πως το καμπανάκι ηχεί δυνατά, ασχολείται με λιγότερο σημαντικά ζητήματα και συν τοις άλλοις προωθεί ως λύση την περαιτέρω παρουσία και αξιοποίηση μεταναστών. Κάτι στο οποίο έχει πολλάκις σταθεί με τοποθετήσεις του ο Άδωνις Γεωργιάδης!

Ειδικότερα λοιπόν, σύμφωνα με τα στοιχεία σοκ, προβλέπεται συρρίκνωση του πληθυσμού, ο οποίος αναμένεται σύμφωνα με τις πλέον ζοφερές εκτιμήσεις, να μειωθεί την επόμενη 25ετία έως και 1.500.000! Η μείωση δε, του πληθυσμού –στους κάτω των 65 ετών– φτάνει στα 1.800.000 άτομα. Αριθμοί που θα έπρεπε να προβληματίζουν το κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο φαίνεται πως έχει σοβαρότερα θέματα να ασχοληθεί.

Προβληματισμό εξάλλου, για το μέλλον της πατρίδας μας προκαλεί και ο αριθμός των γεννήσεων που καταγράφηκαν το 2023. Εκτιμάται ότι θα είναι ο μικρότερος αριθμός συνολικά που καταγράφηκε ποτέ! Για τα τελευταία 91 χρόνια, από το 1932 κι έπειτα, σε σχέση με τις γεννήσεις το 2023, το νούμερο έχει μειωθεί κατά 23.000. Ειδικότερα, ανέρχονται συνολικά σε 72.244, με τα στοιχεία ωστόσο να αναμένεται να οριστικοποιηθούν και τυπικά από τα ληξιαρχεία και την υπηρεσία ΕΛΣΤΑΤ.

Ένα ακόμη στοιχείο σοκ: Ο δείκτης γονιμότητας έχει πέσει κάτω από το 1,5%, από το ’87 και μετά. Όπερ σημαίνει ότι έχουμε 1,5 παιδί ανά γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας. Κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό, όπως αναφέρουν και σχετικά ρεπορτάζ.

Το επείγον άλλωστε των δημογραφικών πιέσεων επιχείρησε -και με το βάρος των εξελίξεων- να αναδείξει στο συνέδριο η Σοφία Ζαχαράκη, υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, σχολιάζοντας τα δεδομένα ως πρόκληση, η οποία έχει κάνει την εμφάνισή της από την δεκαετία του ‘80. «Η Ελλάδα έχει ταχεία αύξηση στους θανάτους και δραματική μείωση στις γεννήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, εδώ και ένα εξάμηνο έχει ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για την συλλογή προτάσεων αντιμετώπισης του δημογραφικού, με πραγματισμό. Μιλάμε, σε πρώτη φάση, για σταθεροποίηση στο κομμάτι των γεννήσεων», τόνισε.

Μίλησε επιπροσθέτως, για action plan το οποίο θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό στις αρχές Μαΐου και αναφέρθηκε στην εξισορρόπηση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, στην ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στην εργασία και συνάμα στην ένταξη των μεταναστών με νομιμότητα. Είναι τάχα αυτό το τελευταίο το πλέον σημαντικό τούτη την ώρα δηλαδή, από το να δοθούν πραγματικές λύσεις!

Να σημειωθεί, πως κατόπιν η Σοφία Ζαχαράκη συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για την Δημοκρατία και το Δημογραφικό, Ντούμπραβκα Σούιτσα και τον υπουργό Επικρατείας, Σταύρο Παπασταύρου.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This