Ένοχη σιωπή από την ΕΥΔΑΠ

Για τις κατοικημένες περιοχές που εκτίθενται σε σκόνη αμιάντου στην Αττική, όπως αποκάλυψε η «δ» με την έκθεση-βόμβα του εσωτερικού ελέγχου της δημόσιας επιχείρησης

Must Read

Αδιαφορώντας πλήρως για την αντικειμενική ευθύνη της η ΕΥΔΑΠ προκαλεί με τη σιωπή και την ανατριχιαστική απάθειά της μετά τη χθεσινή αποκάλυψη από τη «δ» για τα τοξικά υλικά-βόμβα που μετέφερε και παραπέταξε η δημόσια επιχείρηση εντός κατοικημένων ζωνών της Αττικής.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Η εταιρία συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου, που έχει την ιερή αποστολή να διαχειρίζεται τους υδάτινους πόρους της Αττικής και το σύστημα αποχέτευσης, δεν μπήκε καν στον κόπο χθες να εκδώσει μια ανακοίνωση, ώστε να δώσει άμεσα εξηγήσεις προς τους 4.000.000 κατοίκων της πρωτεύουσας τι συνέβη και πώς φτάσαμε σε αυτό το ντροπιαστικό πόρισμα εσωτερικού ελέγχου της επιχείρησης.

Η διοίκηση του κατά τα άλλα λαλίστατου διευθύνοντα συμβούλου της ΕΥΔΑΠ Χάρη Σαχίνη, «εκλεκτού» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν βρήκε τον λόγο να μπει σε… τέτοιον κόπο κυριακάτικα. Το πρωτοσέλιδο της χθεσινής «δ» αναδημοσιεύτηκε σε διάφορα ΜΜΕ και πήρε έκταση στα social media. Ωστόσο, η ΕΥΔΑΠ δεν αισθάνεται ότι οφείλει άμεσα εξηγήσεις απέναντι στους κατοίκους, αλλά και στους εργαζομένους της που κατέστησε πειραματόζωα εν αγνοία τους.

Η «δ» αποκάλυψε χθες τα ευρήματα της εσωτερικής επιθεώρησης της ΕΥΔΑΠ από τους ελέγχους που πραγματοποίησε στις 30-31 Οκτωβρίου 2023 για την προσωρινή αποθήκευση αποβλήτων έπειτα από επισκευές του δικτύου ύδρευσης. Οπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο της εταιρίας για τον έλεγχο που διενεργήθηκε, «στους χώρους προσωρινής αποθήκευσης του Περισσού και του Μενιδίου στα προϊόντα εκσκαφής παρατηρήθηκαν αποξηλωμένα τμήματα σωλήνων αμιαντοτσιμέντου»!

Τα ευρήματα της εσωτερικής επιθεώρησης συνοδεύτηκαν και από αποδεικτικό υλικό με φωτογραφίες, μία από τον Περισσό και τρεις από το Μενίδι. Εκεί φαίνονται παρατημένα και αναμεμειγμένα μπάζα μέσα στον χώρο προσωρινής αποθήκευσης, εκτεθειμένα, με κομμένες σωλήνες αμιάντου να «ξεπηδούν» σε κοινή θέα, δίχως να βρίσκονται σε σάκους, όπως προβλέπει ο νόμος. Μια αδιαμφισβήτητη εικόνα καρκινογόνου βόμβας για τη δημόσια υγεία, λόγω της εισπνοής του αέρα έπειτα από την κοπή, συλλογή και μεταφορά άνευ πρωτοκόλλου αυτών των άκρως επικίνδυνων αποβλήτων.

Οι κάτοικοι στις περιοχές που έγιναν τα έργα και σε αυτές που μεταφέρθηκαν τα μπάζα αμιάντου έζησαν, εν αγνοία τους, σε ένα τοξικό πείραμα διαρκείας. Η ΕΥΔΑΠ ούτε καν τώρα που αποκαλύφθηκε το μείζον θέμα δέησε να ενημερώσει τους κατοίκους και όσους εργαζομένους της εκτέθηκαν στην καρκινογόνο σκόνη αμιάντου χωρίς τα απαραίτητα από τον νόμο μέτρα προστασίας, τα οποία κι επισημαίνει ο εσωτερικός έλεγχος.

Η ΕΥΔΑΠ μεταχειρίστηκε ολόκληρες περιοχές σαν σκουπιδότοπο εξαιρετικά τοξικού υλικού, γνωρίζοντας ότι ο αμίαντος ενδέχεται να μολύνει τους ανθρώπους μέσω του αέρα. Ο κόσμος σε Περισσό και Μενίδι, όπως και στις περιοχές που έγιναν νωρίτερα τα έργα επισκευών, ουδέποτε ενημερώθηκε ότι ζει, κινείται κι αναπνέει αέρα με αμίαντο.

Υπάρχει, υποτίθεται, μια συμφωνία εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και της δημόσιας επιχείρησης για το νερό, τουλάχιστον όσον αφορά τα μίνιμουμ στάνταρντ για κινδύνους υγείας. Η ΕΥΔΑΠ, όμως, όχι μόνο μετέτρεψε χώρους προσωρινής αποθήκευσης σε παράνομες τοξικές χωματερές, όχι μόνο κράτησε επτασφράγιστο μυστικό ένα πόρισμα-κόλαφο των επιθεωρητών για ζήτημα δημόσιας υγείας, αλλά επιμένει να σιωπά. Αποδεικνύοντας ότι η ηγεσία της είναι πέρα από ακατάλληλη και επικίνδυνη.

Γνωρίζουν για το «έγκλημα», προειδοποιούν για σκόνη αμιάντου

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι σε ειδική της ενότητα η ίδια η ΕΥΔΑΠ είναι αυτή που έχει σπεύσει να προειδοποιήσει για την επικινδυνότητα του αμιάντου όταν εισπνέεται η καρκινογόνος σκόνη του συγκεκριμένου υλικού.

Όπως αναφέρει η ΕΥΔΑΠ: «Η επικινδυνότητα του αμιάντου προέρχεται από τις μικροσκοπικές ίνες που τον αποτελούν, οι οποίες όταν μπουν στο σώμα με την αναπνοή, προκαλούν αρρώστιες, όπως τον καρκίνο ιδιαίτερα στους πνεύμονες. Η επικινδυνότητά του ως υλικού είναι διεθνώς αποδεκτή για άτομα που ασχολούνταν με την εξόρυξη και την επεξεργασία του υλικού λόγω της εμφάνισης σειράς νεοπλασματικών ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος».

Η επιχείρηση παραθέτει και συγκεκριμένες έρευνες επικινδυνότητας του αμιάντου, όπως κατά τη μεταφορά του: «Λόγω των κινδύνων που σχετίζονται με τη χρήση του αμιάντου οι ΗΠΑ και άλλα κράτη κάνουν προσπάθειες να σταματήσουν την εξόρυξή του, τη δημόσια μεταφορά του, την κατασκευή υλικών από αμίαντο κ.λπ.».

Δηλαδή, η επιχείρηση κοινής ωφελείας γνωρίζει, κατανοεί και προειδοποιεί για τους κινδύνους καρκινογένεσης από αμίαντο στην περίπτωση που η σκόνη του εκτεθεί στην ατμόσφαιρα, όπως κατά την κοπή, τη μεταφορά και τους λόφους από χύμα μπάζα κατεστραμμένων αμιαντοσωλήνων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This