Στο μεσοπολεμικό κτίριο απαράμιλλης αισθητικής που χτίστηκε το 1918 και πλέον στεγάζεται ο ανακαινισμένος χώρος πολιτισμού και εκδηλώσεων της Eurobank, η Ένωση «Μαζί για το Παιδί», γιόρτασε σήμερα τα 10 χρόνια τηλεφωνικής υποστήριξης μέσω της γραμμής 115 25.
- Από την Πωλίνα Χρήστου
Μια εθελοντική κίνηση που δικαιώθηκε και στήριξε χιλιάδες γονείς και εκπαιδευτικούς μέσα στα χρόνια της κρίσης που χρωματίστηκαν από απελπισία και αποξένωση, έρχεται να αποδείξει σήμερα ότι κατάφερε όχι μόνο να σταθεί στο πλευρό όσων σήκωσαν το ακουστικό ζητώντας βοήθεια, αλλά και να βρεθεί κοντά τους με δια ζώσης επικοινωνία και στήριξη. Κάτι που σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ειδικών επιστημόνων που απαρτίζουν την γραμμή, ενίσχυσε το θάρρος και την βούληση των γονέων να διαχειριστούν τα προβλήματα με τα παιδιά τους.
Η Γραμμή 115 25 λειτουργεί από το 2009, ως δωρεάν υπηρεσία ψυχικής υγείας, με στόχο την ψυχολογική υποστήριξη και την ενδυνάμωση εφήβων, γονέων, κηδεμόνων και εκπαιδευτικών. Με μια άρρητα δεμένη ομάδα ψυχοθεραπευτών και ψυχολόγων αλλά και έναν ήσσονος σημασίας αριθμό εθελοντών που πληρούν τα κατάλληλα επαγγελματικά προσόντα, η ένωση «Μαζί για το Παιδί» βρίσκεται κοντά σε όσους αντιμετωπίζουν προβληματισμούς και διλήμματα στην στα πλαίσια υποστήριξης παιδιών και εφήβων.
Η συμβουλευτική στήριξη της ομάδας προσδιορίζεται σε τηλεφωνική επικοινωνία όπου διατηρείται το απόρρητο των στοιχείων του καλούντα από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 -21:00 και περιλαμβάνει μέχρι 12 συνεδρίες, διάρκειας 50 λεπτών. Στην πρώτη επικοινωνία ο ειδικός εστιάζει σε μια πρώτη επαφή ώστε να διερευνήσει το αίτημα και να αξιολογήσει την δυσκολία που ο καλών αντιμετωπίζει τη δεδομένη στιγμή και αναλόγως θα προτείνει μια σειρά τηλεφωνικών ή δια ζώσης συνεδριών με ειδικό ψυχολόγο. Σε πιο εξειδικευμένες περιπτώσεις που χρήζουν ειδικής μεταχείρισης, η Γραμμή ενθαρρύνει και προωθεί κατάλληλους φορείς του δημοσίου.
Μέσω ψυχοεκπαιδευτικών σεμιναρίων που απευθύνονται σε γονείς και εκπαιδευτικούς, στα γραφεία της Ένωσης αλλά και σε σχολεία έπειτα από πρόσκληση ενδιαφέροντος από συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, αναλύονται και κατανοούνται με διαδραστικό χαρακτήρα θέματα όπως:
- Διαχείριση άγχους και εξετάσεις
- Επικοινωνία στην οικογένεια
- Σχολικός εκφοβισμός
- Ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη
- Εφηβεία και σεξουαλικότητα
- Παιδί και διαδίκτυο
Στην εκδήλωση μίλησαν τέσσερις επαγγελματίες που στελεχώνουν την Γραμμή 115 25 σε συνεργασία με 30 εθελοντές και παρουσίασαν ενδιαφέροντα στοιχεία για το κοινωνικό έργο αλλά τα περιστατικά που καλούνται να βοηθήσουν καθημερινά.
Η κ. Σοφία Καμαρέτα, υπεύθυνη της γραμμής 115 25 «Μαζί για το Παιδί» μίλησε στο newsbreak.gr για τα θέματα που απασχολούν την ελληνική οικογένεια.
Κυρία Καμαρέτα θα θέλαμε να μας πείτε ποια είναι η πλειοψηφία των θεμάτων που απασχολεί την Γραμμή στήριξης;
Συνήθως μας καλούν γονείς οι οποίοι έχουν ερωτήσεις σχετικά με την οριοθέτηση, πώς μπορούν δηλαδή να βοηθήσουν το παιδί τους με διάφορα θέματα όπως για παράδειγμα «βλέπουν πολλή τηλεόραση ή ασχολούνται με διάφορα παιχνίδια στο ίντερνετ». Δεύτερος προβληματισμός που έρχεται συχνά στο προσκήνιο είναι η επικοινωνία στην οικογένεια. Ωραία η οριοθέτηση, βάζω τα όρια, αλλά πως επικοινωνώ μετά με το παιδί μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να μην φτάσω σε σημείο έκρηξης και έντονων καβγάδων; Αυτά είναι τα δύο πιο σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζουμε συχνά.
Τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών που έχετε συγκεντρώσει από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, τι εικόνα μας παρουσιάζουν για την ελληνική οικογένεια;
Τα στοιχεία των τελευταίων ετών μας δίνουν μια θετική εικόνα γιατί οι γονείς πλέον ενδιαφέρονται , διακρίνουν διάφορα θέματα που τους προβληματίζουν στην οικογενειακή τους ζωή, στην επικοινωνία με το παιδί τους και αναλαμβάνουν δράση, θέλουν να τα λύσουν. Αυτό μας χαροποιεί πολύ, είναι κάτι που φαίνεται από το σύνολο των ωφελούμενων που είναι πάνω από 65.000 γι αυτή την δεκαετία, αλλά πλέον βλέπουμε ότι οι γονείς πέρα από την τηλεφωνική επικοινωνία, ζητούν και διαζώσης επικοινωνία στο συμβουλευτικό κέντρο με ψυχολόγους κατ ιδίαν.
Η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Μαρία Αλεξιάδου μας έδωσε επίσης σημαντικά στοιχεία για την επικοινωνία των νέων και το έργο των ψυχολόγων.
Κυρία Αλεξιάδου, πέρα από γονείς και εκπαιδευτικούς, οι έφηβοι σας καλούν για υποστήριξη και ποια είναι τα θέματα που τους απασχολούν;
Μας καλούν συχνά και έφηβοι για θέματα που αφορούν την σχέση με τους γονείς τους αλλά και με το άλλο φύλλο , ενώ θα έλεγα ότι υπάρχει και μια εποχικότητα αφού την περίοδο της άνοιξης καλούν για να ζητήσουν βοήθεια διαχείρισης του άγχους των εξετάσεων.
Σαν επαγγελματίας έχετε αντιμετωπίσει κάποιο περιστατικό που σας προβλημάτισε ιδιαίτερα ή σας έκανε να αγχωθείτε για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης;
Πάντα υπάρχουν περιστατικά βίας και εξαρτήσεων από ουσίες που σε αυτή την περίπτωση παραπέμπουμε απευθείας σε αρμόδιους φορείς ή ειδοποιούμε τις εισαγγελικές αρχές. Γενικά θα έλεγα ότι και εμένα αλλά και τους υπόλοιπους ειδικούς στην Γραμμή, μας αγγίζουν ιδιαίτερα όλα τα θέματα που αντιμετωπίζουμε, ακόμα και τα απλά θέματα της καθημερινότητας, είναι αυτά που «αγγίζουν» την καρδιά μας ακριβώς γιατί μπορεί να είναι «μικρά και καθημερινά» και μπορούμε να τα λύσουμε.