Το γεγονός ότι η κίνηση των Γιάννη Οικονόμου και Γιάννη Βρούτση να σπεύσουν να καταθέσουν στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου φακέλους με «στοιχεία» για την οπαδική βία, αμέσως μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη από ναυτική φωτοβολίδα, στα επεισόδια στο Ρέντη, δεν ήταν παρά ένα ακόμη επικοινωνιακό σόου, από εκείνα που μας συνηθίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αποκαλύπτει σήμερα η εκπομπή «Η Δίκη στο Open».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη «Δίκη», δικαστικές πηγές χαρακτηρίζουν τους εν λόγω φακέλους που υπέβαλλαν ο πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού στην Εισαγγελέα ΑΠ Γεωργία Αδειλίνη, «νεκρό» υλικό, καθώς περιλαμβάνουν υποθέσεις που έχουν ήδη εκδικαστεί.
Τα δύο κυβερνητικά στελέχη είχαν ζητήσει την διεύρυνση και αναβάθμιση των ποινικών ερευνών που εκκρεμούν στη δικαιοσύνη για τα φαινόμενα οπαδικής βίας και διαφθοράς ανά την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και την αντιμετώπιση των συμμοριών χούλιγκαν με τις πρόνοιες του νόμου περί εγκληματικής οργάνωσης. Είχαν ζητήσει, δηλαδή, τη συνένωση όλων των δικογραφιών, με γνωστούς και άγνωστους δράστες οπαδικής βίας, όπως είχε γίνει και στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διερεύνηση της οπαδικής βίας ανά την Ελλάδα, με βάση το υλικό που προσκόμισαν οι δύο υπουργοί, παρουσιάζει εξαιρετική δυσκολία, ενώ θα χρειαστεί ανυπολόγιστο χρόνο. Κατά τις ίδιες πηγές, οι αξιωματικοί του Οργανωμένου Εγκλήματος που διερευνούν την υπόθεση με την εποπτεία της Εισαγγελέα Οργανωμένου Εγκλήματος, Σταματίνας Περιμένη, έχουν ξεκινήσει να διερευνούν καρέ-καρέ βιντεοληπτικό υλικό όλων των δικογραφιών, με υποθέσεις που έχουν ήδη εκδικαστεί και αφορούν από τη δολοφονία Φιλόπουλου, μέχρι εξυβρίσεις στα γήπεδα.
Παράλληλα, θα πρέπει, επίσης, να βάλουν στο μικροσκόπιο της έρευνας όλα τα πρόσωπα που έχουν εμπλακεί σε περιστατικά οπαδικής βίας σε γήπεδα ή και εκτός γηπέδων και να τα συγκρίνουν με βιντεοληπτικό υλικό ακόμη και από ανεξιχνίαστες υποθέσεις, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν κάποιοι έχουν επαναλαμβανόμενη εμπλοκή.
Στο μεταξύ, «παγωμένη» παραμένει η έρευνα Δικαιοσύνης και Αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υποκινητών των επεισοδίων στο Ρέντη, όπου τραυματίστηκε ο 31χρονος αστυνομικός των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να χάσει, τελικά τη ζωή του. Ο 18χρονος, που έχει προφυλακιστεί, καθώς ομολόγησε ότι έριξε ναυτική φωτοβολίδα, στη συμπληρωματική του απολογία για τον θάνατο του αστυνομικού, δεν εισέφερε περισσότερα στοιχεία από όσα είχε δώσει αρχικά.
Οι έρευνες των Αρχών παραμένουν «παγωμένες» λόγω των κρίσεων στην Αστυνομία, μετά την αλλαγή σκυτάλης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο ηγείται πλέον ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αξιωματικοί του τμήματος Αθλητικής βίας, κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα, ενόψει αλλαγών.