Αναφορά στην προγνωστική μέθοδο των σεισμών BAN και στον τρόπο με τον οποία είχε προβλέψει τον σεισμό των 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στην Ιαπωνία, έκανε ο καθηγητής Σεισμολογίας, Παναγιώτης Βαρώτσος.
Όπως εξήγησε, η μέθοδος μπορεί να προβλέψει και ενδεχόμενο σεισμό σε Ελλάδα και Τουρκία για τον οποίο δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία, ενώ διευκρίνισε πως οι εκτιμήσεις που έχουν ακουστεί δεν εδράζονται σε συγκεκριμένη επιστημονική μέθοδο.
«Η επιστημονική κοινότητα είχε ενημερωθεί για μια εργασία μας, η οποία δημοσιεύθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2023, δηλαδή τρεισήμισι εβδομάδες πριν από τον σεισμό στην Ιαπωνία. Αυτή είναι σε συνεργασία με την ιαπωνική ομάδα, γιατί εδώ και 45 χρόνια έχουμε στενή συνεργασία με τους Ιάπωνες. […] Από το 1984 διαρκώς συνεργαζόμαστε με τους Ιάπωνες και αυτή η εργασία έχει δημοσιευθεί στο σάιτ του Πανεπιστημίου του Κορνέλ, αλλά ήταν εστιασμένη στην Ιαπωνία», ανέφερε αρχικά και συμπλήρωσε:
«Όταν εμείς βλέπουμε ότι είναι κάτι πολύ επικίνδυνο, οφείλουμε να το δημοσιοποιήσουμε στην επιστημονική κοινότητα και βεβαίως να μεταφέρουμε την πληροφορία στην Πολιτεία. Τώρα, από εκεί και πέρα, το πώς θα χειριστεί το θέμα, είναι δικό της».
«Έχει αρκετό καιρό να γίνει σεισμός στην Ελλάδα»
Ο κ. Βαρώτσος αναφέρθηκε και σε ένα ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού σε Ελλάδα και Τουρκία, επισημαίνοντας πως οι διάφορες δηλώσεις που γίνονται, γίνονται από διάφορους με εκτιμήσεις, οι οποίες δεν εδράζονται σε συγκεκριμένη επιστημονική μέθοδο.
«Ωστόσο, είναι γεγονός είναι ότι έχει αρκετό χρόνο να γίνει σεισμός στην Ελλάδα. Εμείς θα έχουμε τη δυνατότητα να το ανιχνεύσουμε και ό,τι κάναμε στην περίπτωση της Ιαπωνίας, της Ανδραβίδας και της Μεθώνης, θα το ξανακάνουμε αν το δίκτυό μας λειτουργεί», κατέληξε.
Δείτε επίσης:
- Συνεχίζεται ο χορός των Ρίχτερ στην Ιαπωνία
- Νέος φονικός σεισμός 6 Ρίχτερ «χτύπησε» την Ιαπωνία
- Περισσότεροι από 200 οι νεκροί του σεισμού των 7,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία