Το κίνητρο της δολοφονίας του Μπάμπη Κούτσικου παραμένει βασικό ζητούμενου για τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Μεσολογγίου, αφού ο κρεοπώλης κατά την απολογία του ενώπιων του ανακριτή παρέμεινε «σφίγγα».
- Από την
Νάντια Αλεξίου
Ο κρεοπώλης βρίσκεται για τρίτο 24ωρο έγκλειστος στις Φυλακές Κορυδαλλού, χωρίς, ωστόσο, να έχει αποδεχτεί την κατηγορία της ανθωποκτονίας του Μπάμπη Κούτσικου. Σύμφωνα με πληροφορίες που αποκαλύπτει η «Espresso», οι δύο άνδρες είχαν φιλία μεταξύ τους. Μπορεί ο Μπάμπης Κούτσικος να ζούσε κατά το παρελθόν στη Γερμανία και στη συνέχεια στην Ιταλία, όπου εργαζόταν σε φωτοβολταϊκά, ωστόσο οι δεσμοί με το Μεσολόγγι, όπου ζούνε η μητέρα και οι δύο αδελφές του Μαρία και Χριστίνα, τον έφερναν τακτικά στην ιδιαίτερη πατρίδα του.
Οπως έγινε και αυτή τη φορά που ήρθε για να περάσει με την οικογένειά του τις γιορτές των Χριστουγέννων. Το βράδυ της μοιραίας Πέμπτης 4 Ιανουαρίου ο 31χρονος έφυγε από το σπίτι του παίρνοντας μαζί του μόνο το κυνηγετικό του όπλο κι ενώ λίγη ώρα νωρίτερα του είχε τηλεφωνήσει ο άνθρωπος που τον είδε για τελευταία φορά. Ολα τα υπόλοιπα αντικείμενα που χρησιμοποιούσε ο νεαρός άνδρας στο κυνήγι παρέμειναν στο δωμάτιό του.
Εξετάζοντας τις τελευταίες αναζητήσεις του 31χρονου στο διαδίκτυο, οι ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ. διαπίστωσαν ότι έψαχνε πληροφορίες για ανεύρεση χρυσού, χωρίς να έχουν προκύψει περισσότερα στοιχεία. Οπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου «δραστηριοποιούνται» ερασιτέχνες κυνηγοί χρυσού αλλά και αρχαίων, καθώς τρεις αρχαίες πόλεις -η Καλυδώνα, κοντά στο σημερινό Ευηνοχώρι, η Πλευρώνα πάνω από τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και οι Οινιάδες- εκτείνονταν στην περιοχή του Αιτωλικού έως και τις εκβολές του Αχελώου ποταμού.
Εκεί εδράζεται ένα σενάριο που εξετάζουν οι Αρχές. Πρόσωπο του φιλικού περιβάλλοντος του θύματος φέρεται ότι έχει μιλήσει στους αστυνομικούς για ένα μεγάλης αξίας χρυσό κόσμημα, η αξία του οποίου φτάνει τα 3.000.000 ευρώ, και το οποίο άγνωστο πώς βρισκόταν στην κατοχή του. Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί ενημερώθηκαν για ένα χρυσό περιδέραιο αρχαιολογικής αξίας, που όμως δεν βρίσκεται στα πειστήρια που έχουν οι Αρχές και παραμένει άφαντο!
Σε αυτό το κόσμημα φέρεται ότι έχουν αναφερθεί στις επαφές τους με τους αστυνομικούς και μέλη της οικογένειας του Μπάμπη Κούτσικου. Οι συγγενείς του θύματος φέρεται ότι το είχαν πληροφορηθεί από πρόσωπα που γνώριζαν και είχαν επαφή μαζί του.
Οπως σημειώνουν άνθρωποι που γνώριζαν τον άτυχο 31χρονο, συνήθιζε να αναζητά μαζί με άλλους χρυσό και πως στο παρελθόν είχε βρει λίρες. Ο 51χρονος κρεπώλης φέρεται ότι «διευκόλυνε» χρηματικά συντοπίτες του οι οποίοι είχαν ανάγκη και είχε και ο ίδιος αναπτύξει δραστηριότητα ως «εκτιμητής» σε ευρήματα.
Το σενάριο που ερευνάται με βάση ενδείξεις και προφορικές μαρτυρίες είναι ο 31χρονος να είχε όντως εντοπίσει το χρυσό κόσμημα μεγάλης αξίας και να ζήτησε τη συνδρομή του κρεοπώλη για «εκτίμηση» της αξίας του, και αυτό να είναι και το κίνητρο της δολοφονίας. Ωστόσο, καθώς ο 31χρονος εντοπίστηκε νεκρός και ο κρεοπώρης επιλέγει να αρνείται όσα του αποδίδονται και χωρίς ευρήματα για τις Αρχές, όλα παραμένουν υπό εξέταση. Ετσι αναζητούνται απαντήσεις στα ερωτήματα από άτομα του στενού κύκλο επαφών του Μπάμπη και του κρεοπώλη που γνωρίζουν την περιοχή και συμμετείχαν σε αυτές τις εξορμήσεις για χρυσό.
Το τρίγωνο του θανάτου στον βάλτο των μυστικών
Η δολοφονία-θρίλερ του Μπάμπη Κούτσικου στο Μεσολόγγι δεν μπορεί να κρύβει μόνο τα «δανεικά» που του όφειλε ο 50χρονος χασάπης, αλλά και τις πολύ πιθανές βλέψεις του ψυχρού δολοφόνου να αναζητεί την «τύχη» του στις λαθρανασκαφές. Τα τελευταία χρόνια, στην ευρύτερη περιοχή έχουν σημειωθεί δύο μυστηριώδεις θάνατοι βοσκών – ο ένας μάλιστα εξ αυτών ήταν κωφάλαλος και ήθελε να αγοράσει ανιχνευτή μετάλλων.
- Από τον Βασίλη Χήτο
Tώρα, πάντως, αποκαλύπτεται πως ο Μπάμπης επένδυε τα χρήματά του νόμιμα και σε κρυπτονομίσματα, αφού στο σπίτι του βρέθηκε μια ολοκληρωμένη συσκευή εξόρυξης (mining) χαρτονομισμάτων. Αίσθηση ωστόσο προκαλεί και ο ισχυρισμός του χασάπη, που στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τον «κενό» χρόνο το βράδυ της εξαφάνισης δεν δίστασε να καταθέσει πως είχε πάει για «χέσιμ@ στη λιμνοθάλασσα». Πάντως, το ολέθριο κυνηγητό του θαμμένου θησαυρού δεν είναι μόνο ο χρυσός, αλλά και τα αρχαία, καθώς η διάνοιξη της Ιονίας Οδού αποκάλυψε ευρήματα που άνοιξαν την όρεξη ντόπιων αρχαιοκαπήλων που σκάβουν ακόμα και στο ιερό, σε παλιά ξωκλήσια.
Το «τρίγωνο του θανάτου» ολοκληρώθηκε με τη δολοφονία του 31χρονου. Ο Χρήστος Καζανάς, κάτοικος της περιοχής, ανασύρει σήμερα απ’ το αρχείο τον μυστηριώδη θάνατο, το 2016, του κωφάλαλου κουνιάδου του, που αποδόθηκε σε πνιγμό. Ο γαμπρός του θύματος αποκαλύπτει πως ο κουνιάδος του είχε ζητήσει να του βρει ανιχνευτή μετάλλων, καθώς ο ίδιος αδυνατούσε να μιλήσει. Ο 33χρονος κτηνοτρόφος Βασίλης Δημαράς βρέθηκε νεκρός στον χείμαρρο Κουρκουτά, που καταλήγει στον Εύηνο ποταμό, φορώντας, Νοέμβριο μήνα, μόνο το εσώρουχο και τις γαλότσες του!
Η υπόθεσή του είναι καρμπόν με εκείνη του 57χρονου βοσκού Κώστα Ζαχαρή, ο οποίος είχε βρεθεί νεκρός λίγο καιρό νωρίτερα, στο ίδιο σημείο, και σχεδόν με την ίδια περιβολή με την οποία εντοπίστηκε ο 33χρονος! Ο Βασίλης Δημαράς, που ήταν κωφάλαλος, εντοπίστηκε νεκρός στις 3 Νοεμβρίου 2016 και για τους συγγενείς του ο άτυχος νέος «βρέθηκε στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή και κάποιοι τού έκλεισαν το στόμα». Πάντως, την προηγούμενη μέρα από τον θάνατό του, ο άτυχος 33χρονος είχε ζητήσει από τον πατέρα του να αλλάξει το πρόγραμμά του με τη βοσκή των ζώων, γιατί είχε ένα ραντεβού, δείχνοντας προς το σημείο όπου εντοπίστηκε νεκρός.
Την επομένη εντοπίστηκαν αρχικά το δίκυκλό του και έπειτα -κοντά στην όχθη- τα ρούχα του (ένα παντελόνι, μια κοντομάνικη μπλούζα και μια ζακέτα με φερμουάρ), ενώ βρέθηκε η σορός του μέσα στο νερό ύστερα από 40 ώρες. Η οικογένεια του 33χρονου Βασίλη Δημαρά κατέθεσε μήνυση για ανθρωποκτονία κατ’ αγνώστων, αλλά η υπόθεση πέρασε στο αρχείο…
Οπως αποκαλύφθηκε, όμως, λίγο καιρό πριν από τον 33χρονο είχε βρεθεί νεκρός στην ίδια περιοχή και ο 57χρονος κτηνοτρόφος Κώστας Ζαχαρής από το χωριό Αϊ-Γιώργης Μεσολογγίου. Μάλιστα, ο αδελφός του Ζαχαρή, ο Κώστας, υποστήριζε ότι βοσκούσε τα πρόβατά του και ίσως έγινε μάρτυρας παράνομων συναντήσεων κοντά στην εκκλησία του Αϊ-Γιώργη.
Στην περιοχή βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Καλυδώνας και οι ντόπιοι μιλούν για πολύ συχνά περιστατικά λαθρανασκαφών από επίδοξους χρυσοθήρες, που σκάβουν σαν μανιακοί για να εντοπίσουν χρυσάφι, αλλά πέφτουν πάνω σε αρχαία! Ο έμπορος ανιχνευτών μετάλλων Γιώργος Πολατίδης ανέφερε πως μέσα στο 2023 πούλησε στην Αιτωλοακαρνανία 12 ανιχνευτές μετάλλων. Τυχαίο;
Τα ψέματα του χασάπη για το δρομολόγιο θανάτου και το χέσιμ@
Ο χασάπης, για να δικαιολογήσει τα ψέματά του όσον αφορά το δρομολόγιο-παγίδα, είπε πως έχασε χρόνο και δεν επέστρεψε αμέσως στην πόλη μόλις αποβίβασε τον Μπάμπη στα ΤΕΙ, καθώς τον έπιασε «επείγουσα σωματική ανάγκη». Μάλιστα, δήλωσε ότι δεν μετέβη κατευθείαν στο σπίτι του, καθώς εκεί δεν είχε χαρτί υγείας, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι πήγε παραθαλάσσια, όπου τελικά έκανε την ανάγκη του, καθώς διέθετε χαρτί υγείας στην τσέπη του.
Στη δικογραφία, μάλιστα, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Κατόπιν τούτων και προς επιβεβαίωση των ανασκευασμένων πλέον λεγομένων του, αποφασίστηκε αστυνομικοί της υπηρεσίας μας να μεταβούν με τον κατηγορούμενο προκειμένου να τους υποδείξει το σημείο που αυτός πραγματοποίησε τη σωματική του ανάγκη. Πράγματι, αυτός υπέδειξε το σημείο προς την ανατολική περιμετρική Μεσολογγίου, αλλά παρουσία του έγινε έλεγχος και δεν εντοπίστηκαν ίχνη αφόδευσης, ούτε χαρτί υγείας που είχε χρησιμοποιήσει, γεγονός το οποίο υποδηλώνει ότι και αυτός ο ισχυρισμός του είναι ψευδής, αποδυναμώνοντας για μία ακόμη φορά το προφίλ και την αξιοπιστία του».
Ο κρεοπώλης άλλα είπε και άλλα έδειξαν οι 11 κάμερες για τη διαδρομή που ακολούθησε. Ανέφερε ότι επιστρέφοντας προς Μεσολόγγι, μετά την υποτιθέμενη αποβίβαση του Μπάμπη, κινήθηκε απευθείας προς το ψιλικατζίδικο στο ύψος του νοσοκομείου. Από κάμερα προκύπτει ότι επιστρέφοντας προς Μεσολόγγι αρχικά κινήθηκε προς την περιοχή Λυομένων, όπου παρέμεινε για 11 λεπτά, και ακολούθως κινήθηκε προς το μίνι μάρκετ, η παρουσία του οποίου καταγράφεται στις 21.31, όπως είχε αποκαλύψει με φωτογραφικό ντοκουμέντο η «Espresso».
«Σας το ξαναείπα, είμαι αθώος. Οσες φορές και να με ρωτήσετε, θα συνεχίσω να σας το λέω πως δεν σκότωσα εγώ τον Μπάμπη» έλεγε διαρκώς στην απολογία του ο κρεοπώλης.
Αίσθηση προκαλεί κι ένα άλλο σημείο της απολογίας του κατηγορουμένου. Οπως τόνισε, «εδώ και δύο χρόνια, σε συζητήσεις, ο Μπάμπης μού είχε πει ότι ψάχνει θησαυρούς, λίρες και τέτοια πράγματα. Ξέρω κιόλας ότι συνεργαζόταν με κάποιον από το Αιτωλικό και το Αγρίνιο, το ονόματα των οποίων δεν μου είχε πει. Ηθελε να αγοράσει και κάποιο μηχάνημα ανίχνευσης χρυσού για 1.300 ευρώ».
Ο κατηγορούμενος μίλησε και για τα δανεικά που χρωστούσε στο θύμα, αλλά και για το αν γνωρίζει πως στον Μπάμπη χρωστούσαν κι άλλα άτομα: «Τα δανεικά χρήματα που μου αποδίδουν πως χρωστούσα δεν ισχύουν. Τα μόνα λεφτά που είχα δανειστεί από τον Μπάμπη ήταν 1.000 ευρώ και πιο παλιά τον Ιούνιο, όταν και του δανείστηκα 6.500 ευρώ, τα οποία είναι αυτά που μου δείξατε σε μηνύματα στο facebook. Δεν υπάρχουν άλλα δανεικά πέρα από αυτά που σας είπα. Δεν μου είχε αναφέρει (το θύμα) πως του χρωστούσαν άλλα άτομα και δεν πιστεύω πως θα δάνειζε χρήματα σε κάποιο άτομο που δεν γνώριζε καλά. Ο χαρακτήρας του ήταν τέτοιος… Αλλά, ακόμα κι αν ισχύει κάτι τέτοιο, δεν θα μου το έλεγε, δεν μπορώ να γνωρίζω εγώ αν ισχύει κάτι τέτοιο».