Σοκ προκαλούν τα στοιχεία που έρχονται στο φως σχετικά με τους δεκάδες χιλιάδες πολίτες που το 2023 «βαφτίστηκαν» διαβητικοί, με απώτερο σκοπό να λάβουν δίχως να πληρώσουν ευρώ, τα φάρμακα νέας γενιάς κατά του διαβήτη τύπου 2, τα οποία παράλληλα βοηθούν στο αδυνάτισμα.
Ξαφνικά το προηγούμενο έτος, οι «νέοι διαβητικοί» που εμφανίστηκαν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση της ΗΔΙΚΑ, έχοντας δεχτεί «πλύση εγκαφάλου» από τα social media, άγγιξαν τους 100.000, με συνέπεια την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά κυρίως την εξαφάνιση των σκευασμάτων από τα ράφια των φαρμακείων. Η κατάσταση αυτή δημιούργησε τεράστια προβλήματα στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, που λάμβαναν τα σκευάσματα Ozempic, Trulicity, Wegovy, Victoza, Saxenda και κυρίως τα νεότερης γενιάς ακριβά φάρμακα GLP-1 (Ozempic, Trulicity).
Αύξηση των διαβητικών κατά 15% μέσα σε 2 χρόνια
Σύμφωνα με στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), οι ασθενείς με διαβήτη μέσα σε δύο χρόνια αυξήθηκαν κατά 15%. Συγκεκριμένα, οι πάσχοντες από Διαβήτη τύπου 2, το 2021 ήταν 1.030.226, ενώ το 2022 αυξήθηκαν στους 1.082.027 και το 2023 στους 1.185.734. Συνολικά, από το έτος 2021 έως το 2023, η αύξηση του αριθμού των πασχόντων ανέρχεται στο 15,09%.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), Χρήστος Δαραμήλας, έκανε λόγο για ένα μεγάλο πρόβλημα. «Δεν μπορεί, ενώ κάθε χρόνο βλέπαμε να αυξάνονται κατά 30 με 40 χιλιάδες οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) ξαφνικά μέσα σε μια χρονιά να φτάνουν πάνω από 100 χιλιάδες. Το νούμερο είναι τραγικά μεγάλο. Που σημαίνει πως σίγουρα κάποιοι άνθρωποι “βαφτίστηκαν” διαβητικοί», ανέφερε μιλώντας στο iatropedia.gr και διερωτήθηκε:
«Είναι όντως όλοι αυτοί άτομα με διαβήτη ή μήπως είναι ψευδείς διαγνώσεις για να αποφευχθεί η εξολοκλήρου αγορά των ακριβών φαρμάκων GLP-1 αναλόγων που ανάμεσα στις ευεργετικές τους ικανότητες είναι και η απώλεια του σωματικού βάρους;».
Βέβαια, η πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, Βασιλική-Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου υποσχέθηκε αύξηση της δαπάνης των 130 εκατ. ευρώ σε αυτή τη θεραπευτική κατηγορία για το 2024, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να καλυφθεί μεγαλύτερος αριθμός ασθενείς. Ωστόσο, ο πρόεδρος εξηγεί πως στο ποσό που είχε δοθεί στον κλειστό προϋπολογισμό, θα δοθεί κάποιου τύπου αύξηση. «Από εκεί και πέρα στη συνέχεια αν δούμε ότι δεν φτάνει η αύξηση που θα δοθεί, είπε η Γκογκοζώτου ότι είναι διατεθειμένη να ξανακαλέσει τις εταιρείες, ώστε να μπούμε σε διαδικασία κάλυψης της πραγματικής ανάγκης και να μην μείνει κανένας διαβητικός ασθενής χωρίς φάρμακο», σημείωσε ο κ. Δαραμήλας.
Η πρόταση για δικλείδες συνταγογράφησης
Δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προτείνει την υιοθέτηση ασφαλιστικών δικλείδων για τη συνταγογράφηση φαρμάκων για τον Διαβήτη τύπου 2.
Αυτές θα πρέπει να βασίζονται σε συγκεκριμένα κριτήρια, όπως είναι:
- Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη
- Ο δείκτης μάζας σώματος (BMI)
- Πιθανές καρδιαγγειακές παθήσεις
«Με αυτόν τον τρόπο, θα διασφαλιστεί ότι τα φάρμακα θα χορηγούνται ΜΟΝΟ στους πάσχοντες που πραγματικά τα χρειάζονται», κατέληξε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), Χρήστος Δαραμήλας.