Τριετή απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες που θα διαθέσουν τα κενά τους ακίνητα για ενοικίαση προτείνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων.
Με περισσότερες από 700.000 κατοικίες να δηλώνονται κάθε χρόνο ως κενές, η ΠΟΜΙΔΑ εκτιμά ότι με τον τρόπο αυτόν θα μπουν ξανά στην αγορά χιλιάδες ακίνητα, κάτι που θα οδηγήσει και στην εκλογίκευση των ενοικίων. Η πρόταση, μάλιστα, φαίνεται ότι εξετάζεται σοβαρά από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, όπως τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου της ομοσπονδίας. Συγκεκριμένα, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει την άμεση νομοθέτηση ενός τριετούς ισχύος one-time μεταβατικού μέτρου-γέφυρας. Θα προβλέπει ότι, αν ο εκμισθωτής ή ο παραχωρών είναι φυσικό πρόσωπο, θα εκπίπτει ποσοστό 5% για δαπάνες επισκευής, συντήρησης, ανακαίνισης ή άλλες πάγιες και λειτουργικές δαπάνες του ακινήτου. Το ποσοστό αυτό θα αυξάνεται σε 100%, αν το εισόδημα προέρχεται από νέα εκμίσθωση κατοικίας ελάχιστης τριετούς διάρκειας, από 1/1/2024 έως και 31/12/2026 και για τα πρώτα τρία έτη κάθε μίσθωσης, εφόσον η κατοικία εκμισθώνεται προς φυσικά πρόσωπα για χρήση ως κύρια κατοικία τους και ήταν κενή τουλάχιστον καθ’ όλο το 2023 ή διέθετε ενεργό ΑΜΑ βραχυχρόνιας μίσθωσης στις 31/12/2023.
Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, η υιοθέτηση του μέτρου αυτού χωρίς εξαιρέσεις και κριτήρια αποτελεί μονόδρομο για την άμεση επίλυση του στεγαστικού, γιατί θα αναστρέψει εντελώς τη σημερινή εικόνα της αγοράς. Θα ωφελήσει, δε, όλους τους εμπλεκομένους: τους ενοικιαστές, γιατί θα βρουν αμέσως σπίτι και θα αποκλιμακωθούν τα ενοίκια, τους ιδιοκτήτες, που με το κίνητρο αυτό θα παρακινηθούν να αξιοποιήσουν τις κενές κατοικίες τους προς όφελος αυτών αλλά και της κοινωνίας, τους ιδιοκτήτες με τις παλιές μισθώσεις, γιατί η εξισορρόπηση προσφοράς και ζήτησης θα ομαλοποιήσει την αγορά και θα καταστήσει άνευ αντικειμένου κάθε πρόταση για επιβολή ενοικιοστασιακών μέτρων σε βάρος τους, αλλά και το κράτος, γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να λυθεί άμεσα και αποτελεσματικά το πρόβλημα στη στέγαση μισθωμένης κατοικίας, χωρίς ουσιαστική δημοσιονομική απώλεια. Σήμερα, το κράτος δεν εισπράττει τίποτα από τα συγκεκριμένα ακίνητα, παρά μόνο τον ΕΝΦΙΑ, τον οποίο θα συνεχίσει να εισπράττει.
Σχολιάζοντας την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι είναι μια πρόταση που δεν μπορεί εύκολα να απορριφθεί. «Εχω δώσει οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να κάνουν τις σχετικές μελέτες, ώστε να δούμε και με βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. τον πραγματικό αριθμό των ακινήτων και να κάνουμε με βάση τα στοιχεία αυτά μια ανάλυση κόστους – οφέλους. Προκειμένου να είμαστε σίγουροι από τον έλεγχο και τις διασταυρώσεις που θα κάνουμε τόσο για τον πραγματικό αριθμό των κενών διαμερισμάτων αλλά και για όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους. Έτσι ώστε η απόφαση που θα πάρουμε να βασίζεται σε περισσότερα δεδομένα» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης. Από την πλευρά του, ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος μεσιτών Αθηνών – Αττικής, τόνισε την ανάγκη δυνατότητας των ιδιοκτητών να μπορούν να διορθώσουν τους ιδιοκτησιακούς τίτλους τους και τις πράξεις σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας, ώστε να μη ματαιώνονται οι δικαιοπραξίες, ενώ στις μεγάλες δυσκολίες στις συναλλαγές λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και καθυστερήσεων στην ανταπόκριση υπηρεσιών του Δημοσίου, όπως το κτηματολόγιο και οι ΔΟΥ, αναφέρθηκε ο Γιώργος Ρούσκας, πρόεδρος των συμβολαιογράφων.