Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι η έκθεση της ΑΔΑΕ για το 2022 που δόθηκε στη δημοσιότητα με καθυστέρηση και αποκαλύπτει ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και η Αντιτρομοκρατική απέκρυψαν από την Αρχή χιλιάδες παρακολουθήσεις πολιτών.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο επικεφαλής Χρήστος Ράμμος, αποκρύφθηκαν συνολικά 6.705 άρσεις απορρήτου. Η κίνηση αυτή ουσιαστικά αχρηστεύει τον ρόλο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση: Η ΕΥΠ απέστειλε στην ΑΔΑΕ κατά το έτος 2022 επιπλέον 717 εισαγγελικές διατάξεις που αφορούσαν το έτος 2021 και δεν είχαν παραδοθεί νωρίτερα, ενώ η αντιτρομοκρατική (ΔΑΕΕΒ) παρέλειψε να αποστείλει στην ΑΔΑΕ 5.988 εισαγγελικές διατάξεις για το 2021 και το 2022.
Στον πρόλογο της έκθεσης που υπογράφει ο Χρήστος Ράμμος με υποσημείωση ότι το «το κείμενο αυτό εκφράζει τις απόψεις του Προέδρου της Αρχής» γίνεται λόγος για «αντιθεσμικές παρεμβάσεις μέσω των οποίων αμφισβητήθηκε η ίδια η ανεξαρτησία της Αρχής, με απειλητικούς μάλιστα υπαινιγμούς ότι σε περίπτωση που τα επιτασσόμενα με τις παρεμβάσεις αυτές δεν θα ετηρούντο από την Αρχή, θα ετίθετο θέμα ασκήσεως ποινικών διώξεων εις βάρος των μελών και του προσωπικού της Αρχής ακόμη και για εξαιρετικά σοβαρές κακουργηματικές πράξεις».
Ο ίδιος αναφέρεται και στον πόλεμο που δέχτηκε από την κυβέρνηση, σημειώνοντας: «Δυστυχώς, το ελληνικό πολιτικό σύστημα φαίνεται να θεωρεί ότι οι Ανεξάρτητες Αρχές εκπληρώνουν τον ρόλο τους, μόνο όταν δεν ενοχλούν και δεν ασκούν κριτική στην εξουσία και δεν αμφισβητούν τις επιλογές της. Όταν, όμως, εκπληρώσουν τον συνταγματικό τους ρόλο που είναι να λειτουργούν ως αντίβαρα εξουσίας, τότε υφίστανται μια ολόκληρη σειρά από ανοίκειες επιθέσεις» τονίζει ο Χρήστος Ράμμος.
Διαβάστε εδώ την έκθεση της ΑΔΑΕ