Αναφορά στην οπαδική βία και στα μέτρα που πρέπει να παρθούν τόσο από την Πολιτεία, όσο και από την κοινωνία, έκανε ο Αριστείδης Καμπανός, δύο χρόνια μετά την άγρια δολοφονία του γιου του, Άλκη, στην Χαριλάου, από ομάδα αδίστακτων χούλιγκανς.
«Υπάρχουν κάποιοι θερμοκέφαλοι οι οποίοι συνεχίζουν – δεν μπορούν να ακούσουν τα μηνύματα που δίνει όλη η κοινωνία. Δεν φτάνουν μόνο τα μέτρα και οι νόμοι που παίρνει η πολιτεία, δεν φτάνουν οι αυστηρές ποινές. Πρέπει σε αυτό τον αγώνα να συμμετέχουμε όλοι μαζί», ανέφερε ο πατέρας του Άλκη Καμπανού και συνέχισε:
«Θρηνούμε ήδη τρία θύματα μέσα σε δύο χρόνια και είναι βαρύς ο φόρος που έχει δώσει η κοινωνία μας στο κομμάτι αυτό. Τα παιδιά αυτά δώσανε το μήνυμα και εμείς πρέπει να τα ακούσουμε. Τα παιδιά είναι το μέλλον της Ελλάδας και σε αυτά εδώ πρέπει να δώσουμε βάση, βάσεις σαν οικογένεια, σαν κοινωνία».
«Πρέπει σε αυτό τον αγώνα να συμμετέχουμε όλοι μαζί»
Σε ερώτηση για τα μέτρα που αφορούν στην οπαδική βία ο ίδιος απάντησε πως δεν φτάνουν, όπως επίσης και οι ποινές. «Πρέπει σε αυτό τον αγώνα να συμμετέχουμε όλοι μαζί, να ενώσουμε τις φωνές μας και να πούμε “εντάξει, αγαπάμε τον Αρη, αγαπάμε τον ΠΑΟΚ, τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ, αλλά πιο πολύ αγαπάμε την οικογένεια μας, αγαπάμε την πατρίδα μας, αγαπάμε τον συνάνθρωπό μας», τόνισε και πρόσθεσε:
«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και να αλλάξουμε από τη μία μέρα στην άλλη και ξαφνικά να γίνουμε μία “κοινωνία αγγέλων”. Υπάρχουν φυσικά πολλά προβλήματα να υπερβούμε. Υπάρχουν πολλά πράγματα που θέλει ωρίμανση σε αυτή την κοινωνία. Σιγά – σιγά βλέπω ότι γίνονται θετικά βήματα και άλλωστε δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Πρέπει να γίνουν βήματα προς τη θετική κατεύθυνση και αυτό κυρίως είναι στο θέμα της πρόληψης. Στο θέμα του να δώσουμε τα σωστά μηνύματα στα παιδιά μας, σωστές ηθικές βάσεις και να καταλάβουν ότι ο κυριότερος σκοπός της ζωής μας είναι οι σχέσεις μας με τους συνανθρώπους μας. Ότι όταν δίνουμε αγάπη παίρνουμε αγάπη, όταν δίνουμε μίσος παίρνουμε μίσος. Και αυτό το μήνυμα το λάβουν τα παιδιά και βγάλουμε μια καινούργια γενιά, θα φτιάξουμε και μια καλύτερη κοινωνία».
«Ο αθλητισμός είναι πολιτισμός»
Ο πατέρας του 19χρονου, που έσβησε τόσο άδικα, μετά τα φρικτά χτυπήματα που του κατάφεραν, εξήγησε πως δέχτηκε πρόσκληση από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Δυτικής Μακεδονίας να μιλήσει στα παιδιά και στους δασκάλους.
«Άλλωστε δεν θεωρώ τον εαυτό μου κάτι ιδιαίτερο, απλώς είμαι ένας πονεμένος πατέρας – να υψώσω κι εγώ τη φωνή μου και να μεταδοθεί το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ο αθλητισμός ενώνει και δε σκοτώνει», σημείωσε, ενώ σε ερώτηση για το αν θα πήγαινε στα γήπεδα, μετά το άνοιγμά τους, στις 12 Φεβρουαρίου, απάντησε:
«Φυσικά θα μπορούσα να παρακολουθήσω. Άλλωστε παρακολουθώ στιγμιότυπα και από την τηλεόραση. Μου αρέσει ο αθλητισμός. Ο αθλητισμός είναι πολιτισμός και πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι πολιτισμός. Σίγουρα μπορώ να πάω και σε ποδοσφαιρικό αγώνα και σε οποιονδήποτε αγώνα να συμμετάσχω και να δείξουμε μια διαφορετική εικόνα ως φίλαθλοι και όχι ως οπαδοί. Δεν μου αρέσει η λέξη οπαδός, γιατί οπαδός σημαίνει ακόλουθος. Αγαπάμε το ποδόσφαιρο και μόνο καλό μπορούμε να κάνουμε άμα έχουμε σωστή συμπεριφορά».
Τέλος, ο κ. Αριστείδης μίλησε για το δωμάτιο του γιο του, από το οποίο γινόταν και η τηλεοπτική σύνδεση: «Έχει γίνει ο χώρος μου, από τη στιγμή που έφυγε ο Άλκης. Καθημερινά ζω στο χώρο του. Χρησιμοποιώ τον υπολογιστή του, χρησιμοποιώ τα πράγματά του. Ο Άλκης πλέον ζει και θα ζει όσο θα ζω κι εγώ μέσα».
Δείτε επίσης:
- Θεσσαλονίκη: 19 κεριά άναψαν στις 00.19 στο σημείο της δολοφονίας του Άλκη Καμπανού
- Τρισάγιο τελέστηκε στην μνήμη του Άλκη Καμπανού – «Δεν πήραμε το μήνυμα από το χαμό του γιου μου», λέει ο πατέρας του