Σε βάθος περίπου 48 μέτρων τοποθετήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός που προκάλεσε τη σοβαρότατη ζημιά στον υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης που μεταφέρει πόσιμο νερό από την ΕΥΔΑΠ στην Αίγινα μέσω Σαλαμίνας, με τη νέα αυτή υπόθεση δολιοφθοράς να λαμβάνει, πλέον, διαστάσεις θρίλερ.
Άλλωστε, από μόνο του το γεγονός ότι αυτή είναι η 4η φορά που κάποιοι σαμποτάρουν τον συγκεκριμένο αγωγό, είναι αρκετό για να υποθέσει κανείς πως υπάρχουν συγκεκριμένα συμφέροντα πίσω από τη δολιοφθορά, καθώς, οι περίπου 13.000 μόνιμοι κάτοικοι του νησιού είναι αναγκασμένοι να προσφεύγουν σε γεωτρήσεις για να εξυπηρετηθούν, ερχόμενοι αντιμέτωποι με ποικίλα προβλήματα, καθώς το ακατάλληλο νερό προκαλεί ακόμη και βλάβες σε οικιακές συσκευές, χώρια τα θέματα υγείας που μπορεί να προκληθούν από την -κατά λάθος- κατάποσή του.
Με βάση το ρεπορτάζ, ο τρόπος με τον οποίο τοποθετήθηκαν τα εκρηκτικά που κατέστρεψαν το τσιμεντόστρωμα του αγωγού, προκαλώντας του ρήγμα και διακόπτοντας, έτσι, την υδροδότηση της Αίγινας, οδηγεί τις Αρχές στην εντύπωση πως ο δράστης ή οι δράστες ενδέχεται να έχουν θητεύσει στις Ειδικές Δυνάμεις!
Ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος σήμερα το πρωί κατέθεσε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για το σαμποτάζ, αναφερόμενος στο περιστατικό τόνισε χαρακτηριστικά πως αυτή «είναι η τέταρτη δολιοφθορά που αντιμετωπίζουμε. Τον Ιανουάριο του ’20, το Μάιο του ’22, τον Ιούλιο του ’22 και τώρα τον Ιανουάριο του ’23, είμαστε θεατές στο ίδιο έργο».
«Αντιμετωπίσαμε την Τετάρτη 24/1 και ώρα 7:00 το πρωί, διακοπή υδροδότησης στην Αίγινα. Είχαμε δολιοφθορά στον υποθαλάσσιο αγωγών μεταφοράς νερού από τη Σαλαμίνα στην Αίγινα. Όπως ξέρετε, την επόμενη μέρα με εντολή μου και με επίβλεψη υπηρεσίας μετέβη σκάφος και υποβρύχιο στο Περάνι της Σαλαμίνας, για την επιθεώρηση του αγωγού, προκειμένου να βρεθεί βλάβη της διακοπής της υδροδότησης», ανέφερε ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόσθεσε: «Σε μήκος 830 μέτρων από την ακτή και σε βάθος 48 μέτρων, κατεβαίνοντας από την πλευρά της Σαλαμίνας, διαπιστώθηκε στη θέση του αγωγού κρατήρας στο βυθό και διάχυτα χαλίκια, τα οποία αποτελούσαν την έδραση του αγωγού, επειδή στην περιοχή αυτή ήταν βραχώδης ο βυθός και έτσι δεν είναι ορατή η έκταση της ζημιάς του σωλήνα».
«Προφανώς και γίνεται προσπάθεια καθαρισμού του χώρου, προκειμένου να φανεί έκθεσης της ζημιάς. Έγινε επαλήθευση της διαρροής του συγκεκριμένου σημείου, διοχετεύοντας νερό στο σωλήνα από Σαλαμίνα, το οποίο διέρρευσε στο εν λόγω σημείο. Η εκτίμηση των δυτών του συνεργείου σχετικά με τον κρατήρα που εντοπίστηκε στο βραχώδη βυθό, είναι ότι έγινε από εκρηκτικό μηχανισμό στο βάθος των 48 μέτρων. Θα πρέπει να εργαστούν δύτες και αφού αποκαλυφθεί η ζημιά, είμαστε στη φάση της τεχνικής μελέτης αποκατάστασης, η οποία θα υποβληθεί στην υπηρεσία για έλεγχο και έγκριση», κατέληξε ο Νίκος Χαρδαλιάς.