Οι αγρότες επιμένουν πως τα «μέτρα στήριξης» που ανακοινώθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ενίσχυση τους δεν είναι παρά «σταγόνα στον ωκεανό», με την κυνική δήλωση του Παύλου Μαρινάκη πως «τα μέτρα είναι αυτά και δεν μπορεί άλλα», να δυναμιτίζει ακόμα περισσότερο το όλο κλίμα.
Ως εκ τούτου, η παρουσία των τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη, όπου λαμβάνει χώρα η διεθνής έκθεση Agrotica -οποία ειρωνεία- θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου οι αγρότες αναμένεται να συνεδριάσουν στη Νίκαια της Λάρισας, προκειμένου να συντονίσουν σε πανελλαδικό επίπεδο τις επόμενες κινήσεις τους. Αύριο, Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο τους συλλαλητήριο, πιθανότατα σε υπαίθριο χώρο εντός του εκθεσιακού κέντρου, στο οποίο αναμένεται να δώσουν το «παρών» επαγγελματίες από τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία, τη Στερεά και τη Δυτική Ελλάδα.
Στον Πλατύκαμπο, έπειτα από την ευρεία αποψινή σύσκεψη των Θεσσαλών παραγωγών, αποφασίστηκε να κινηθούν στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Θεσσαλοί αγρότες ετοιμάζουν επιστολή προς τον πρωθυπουργό ζητώντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις αποζημιώσεις, λύση για τη λίμνη Κάρλα και αντιπλημμυρικά έργα, καθώς και μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Παράλληλα, είναι πιθανό να επιδιώξουν συνάντηση μαζί του.
Στο μεταξύ, τα 300 τρακτέρ αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων και μελισσοκόμων της Κεντρικής Μακεδονίας παρέμειναν και σήμερα παρατεταγμένα σταθερά στο νότιο τόξο της ΔΕΘ. Δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να μετακινηθούν, τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο, οπότε και θα αναχωρήσουν για τα μπλόκα τους με τη λήξη της επετειακής 30ής Agrotica και επισήμαναν ότι ο αγώνας τους τώρα ξεκινάει.
«Εμείς περιμένουμε και θέλουμε να ακούσουμε τεκμηριωμένες λύσεις και όχι ανακοινώσεις επιδερμικού χαρακτήρα. Θεωρούμε ότι μας εμπαίζουν, θέλουμε πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις», επισημαίνει ο ίδιος και προσθέτει ότι ζητούν αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία υποστηρίζοντας ότι «η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο δεν ικανοποιεί κανέναν στον πρωτογενή τομέα». Ενδεικτικά αναφέρει ότι για 1.800 στρέμματα καλλιέργειας ο ίδιος καταβάλλει ποσό ύψους τουλάχιστον 25.000 ευρώ, αφού προμηθεύεται ετησίως 25.000 λίτρα το λιγότερο. «Έχω όλα τα τιμολόγια και αποδεικτικά γι’ αυτά που λέω», σημειώνει.
«Δεν είμαστε ζητιάνοι, να μας πετούν ένα ξεροκόμματο και να φεύγουμε από τα μπλόκα», επισημαίνει ο Δημήτρης Βαφειάδης από το Κιλκίς, προσθέτοντας «είμαστε επαγγελματίες αγρότες και θέλουμε να παραμείνουμε, αλλά με το κόστος που έχουμε επωμιστεί είναι αδύνατον». Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος μιλά για εθνική στρατηγική ανάπτυξης και ανάτασης του πρωτογενούς τομέα, προσθέτοντας ότι «πρέπει επιτέλους να νοικοκυρευτούμε και να σοβαρευτούμε ως χώρα, εφόσον θέλουμε να έχουμε πρωτογενή τομέα».
«Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω»
Οι κινητοποιούμενοι της Κεντρικής Μακεδονίας τόνισαν ότι ο πρωτογενής τομέας και τα προβλήματά του δεν περιορίζονται στη Θεσσαλία και υπογράμμισαν ότι προφανώς και ορθά ενισχύονται επιπρόσθετα οι πληγείσες περιοχές της χώρας μας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ωστόσο δήλωσαν ότι «ο πρωτογενής τομέας είναι όλη η Ελλάδα και όλοι οι επιμέρους κλάδοι του».
Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, αλλά και των κυβερνητικών στελεχών, πολλοί εκ των κινητοποιούμενων ανέφεραν ότι «τώρα είναι που αρχίζει ο πραγματικός μας αγώνας, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω». «Όλα όσα ανακοίνωσε αποτελούν μια σταγόνα στον ωκεανό. Δεν ακουμπούν καν τα πραγματικά και υπαρκτά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και τα οποία εάν, δεν αντιμετωπιστούν, θα σβήσουμε και θα φύγουμε από την ελληνική γη, χρεωμένοι και άνεργοι», σχολίασε ο κ. Χατζηπαραδείσης, αναφερόμενος στις ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη.
Ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι δήλωσαν και οι παραγωγοί Χαλκιδικής, αντιπροσωπεία των οποίων είχε σήμερα συνάντηση με τοπικούς άρχοντες του νομού. «Αλλα έθετε η αντιπροσωπεία μας, αλλού πήγαιναν την κουβέντα οι ψηφισμένοι βουλευτές, δήμαρχοι και τοπικοί άρχοντες», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Φιλοκλής Γκοτζιάς και πρόσθεσε ότι «το μόνο που πήραμε από αυτή τη συνάντηση που διήρκησε περισσότερες από δύο ώρες, είναι η δέσμευση ότι θα επιχειρηθεί να μας κλείσουν ραντεβού με τον πρωθυπουργό».
Τα αιτήματα των αγροτών Χαλκιδικής είναι οι αποζημιώσεις για την ακαρπία στην ελιά, το αγροτικό ρεύμα και το πετρέλαιο, η επιστροφή 100% των επιδοτήσεων που κόπηκαν, η γρήγορη και δίκαιη κατανομή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, δασικοί χάρτες και επαναφορά της εξισωτικής αποζημίωσης στο νομό. Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησαν σε συμβολικό δίωρο αποκλεισμό και των δύο ρευμάτων στον κόμβο Μουδανιών επί της οδού με τη Θεσσαλονίκη, ενώ, κατόπιν συνεδρίασαν για να επανακαθορίσουν την επόμενή τους κίνηση.
Χωρίς σταματημό οι κινητοποιήσεις των αγροτών στις χώρες της Ε.Ε. – Διαλύουν τα μπλόκα οι Γάλλοι
Αγρότες απέκλεισαν τα σύνορα Ολλανδίας – Βελγίου σήμερα Παρασκευή, την ώρα που οι Πολωνοί συνάδελφοί τους ανακοίνωσαν σχέδια για να κλείσουν μεθοριακά περάσματα με την Ουκρανία, καθώς οι κινητοποιήσεις για δικαιότερες τιμές και λιγότερη γραφειοκρατία εξαπλώνονται στην Ευρώπη.
Ειδικότερα, την ώρα που οι Γάλλοι αγρότες άρχισαν να διαλύουν τα μπλόκα τους, αφότου η κυβέρνηση προχώρησε σε περαιτέρω παραχωρήσεις, οι Βέλγοι και Ολλανδοί συνάδελφοί τους εμπόδισαν την κυκλοφορία σε αυτοκινητοδρόμους σε συνοριακά περάσματα μεταξύ των δύο χωρών.
Η αγανάκτηση κορυφώθηκε αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, όπου οι αγρότες πέταξαν αυγά και πέτρες προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εκτόξευσαν πυροτεχνήματα, ενώ ζητούσαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν περισσότερα για να τους βοηθήσουν. «Η Κοινή Αγροτική Πολιτική μετατράπηκε σταδιακά σε Κοινή Περιβαλλοντική Πολιτική, χωρίς καμία αναγνώριση για εμάς τους παραγωγούς», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η βελγική αγροτική ένωση ABS.
Στο μεταξύ, στο βελγικό λιμάνι Ζέεμπρουγκε οι αγρότες συνεχίζουν να εμποδίζουν τα φορτηγά από το να εισέρχονται ή να εξέρχονται.
Στην Ισπανία, οι τρεις μεγαλύτερες αγροτικές συνδικαλιστικές ενώσεις ανακοίνωσαν σήμερα πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μετά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Γεωργίας, ενώ προανήγγειλαν σειρά διαδηλώσεων τις επόμενες εβδομάδες στη χώρα, μεταξύ άλλων στη Βαρκελώνη, στις 13 Φεβρουαρίου.
Στην Ιταλία κάλεσμα απευθύνεται να συγκεντρωθούν οι αγρότες στη Ρώμη και μια κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί για αύριο στα βόρεια περίχωρα της ιταλικής πρωτεύουσας. Στη Σικελία, ένα κονβόι από τρακτέρ διαδήλωσε σήμερα στην πόλη Ραγκούσα και στη Σαρδηνία αγρότες και εκτροφείς συνεχίζουν τον αποκλεισμό του λιμανιού του Κάλιαρι τουλάχιστον έως τη Δευτέρα, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.
Στο μεταξύ, οι Γάλλοι αγρότες διαλύουν σήμερα μπλόκα σε δεκάδες σημεία στη χώρα, μεταξύ άλλων αίρουν τους αποκλεισμούς σε αυτοκινητοδρόμους που οδηγούν στο Παρίσι, καθώς αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους αφότου έλαβαν περισσότερες κυβερνητικές δεσμεύσεις. Ορισμένες μεμονωμένες ομάδες αγροτών συνεχίζουν, εντούτοις, τις κινητοποιήσεις, ιδίως στο Ιζέρ (νοτιοανατολικά) όπου τρακτέρ και διαδηλωτές παραμένουν στα μπλόκα. «Δεν λάβαμε αυτό για το οποίο μαχόμαστε: ένα αξιοπρεπές εισόδημα», εξήγησε η Ιζαμπέλ Ντουιγιόν, μια από τις αγρότισσες.
Οι Πολωνοί αγρότες σχεδιάζουν αποκλεισμό των ουκρανικών συνόρων
Οι Πολωνοί αγρότες από τη συνδικαλιστική ένωση Solidarity σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν γενική απεργία, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Παρασκευή, με αποκλεισμούς συνοριακών περασμάτων μεταξύ της Πολωνίας και της Ουκρανίας, όπως λένε, συμμετέχοντας με τη σειρά τους στις κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εκφράζουν την ανησυχία τους για τον αντίκτυπο των φθηνών εισαγωγών τροφίμων από τη γειτονική Ουκρανία.
«Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Η θέση των Βρυξελλών την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου του 2024 είναι απαράδεκτη για ολόκληρη την αγροτική κοινότητα. Επιπλέον, η αδράνεια των πολωνικών αρχών σχετικά με την εισαγωγή γεωργικών προϊόντων και διατροφικών προϊόντων από την Ουκρανία δεν μας αφήνει άλλη επιλογή, παρά να κηρύξουμε γενική απεργία», αναφέρει η συνδικαλιστική ένωση, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου.
Η Solidarity επισήμανε πως, εκτός των μπλόκων στα συνοριακά περάσματα με την Ουκρανία, σχεδιάζει να αποκλείσει την κυκλοφορία σε δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα, το διάστημα μεταξύ 9ης Φεβρουαρίου και 10ης Μαρτίου.
Δείτε επίσης:
- Νέο «χτύπημα» της ΕΕ στους αγρότες: Έτοιμοι να επιτρέψουν τις μεταλλαγμένες ντομάτες!
- «Δεν δίνουμε άλλα στους αγρότες» ξεκαθάρισε κυνικά ο Παύλος Μαρινάκης
- «Δεν θέλω να φύγω από την πατρίδα μου»: Συγκινεί η έκκληση 9χρονου στον Μητσοτάκη
- Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα οι αγρότες – Μπλόκο της ΕΛΑΣ στα Μάλγαρα
- Επίθεση Μητσοτάκη στους αγρότες: «Fake news οι καταγγελίες τους – Τσάμπα χρήμα δεν μοιράζω»
- «Κοροϊδία και εμπαιγμός» – Οι πρώτες αντιδράσεις των αγροτών στα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός