Την εξαπάτηση των Ελλήνων καταναλωτών και την εξόντωση των παραγωγών καταγγέλλει σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος μίλησε για τη νοθεία και την αισχροκέρδεια στο γάλα και τα τυροκομικά προϊόντα.
«Από το 2018 υπάρχει υπουργική απόφαση ότι όλα τα είδη γάλακτος, τυριά, γιαούρτι, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, καθώς και όλα τα επιδόρπια, εκεί που γράφουν τον τίτλο, δηλαδή τι προϊόν είναι (π.χ. γάλα), ακριβώς από κάτω πρέπει τυπωμένο, με την ίδια γραμματοσειρά και όχι σε αυτοκόλλητο, να γράφει αν το γάλα αυτό είναι προέλευσης ελληνικής ή αν είναι εισαγόμενο οπότε να αναγράφει προέλευση από την ΕΕ … Ουδείς στην Ελλάδα σήμερα ξέρει ότι όταν ένα προϊόν γράφει ΕΕ είναι εισαγόμενο» δήλωσε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος όλων των Περιφερειών.
Όπως τόνισε, «δεν αναγράφεται στην “μετόπη”, εκεί που είναι η ονομασία (γάλα, τυρί, γραβιέρα, κτλ.) αλλά με πολύ μικρά γράμματα στην πίσω πλευρά και με αυτό τον τρόπο κοροϊδεύουν τον καταναλωτή. Δεν είναι ελληνικό προϊόν. Είναι πολύ σοβαρό … Αυτό αντιμετωπίζεται μόνο με ελέγχους άμεσα από ΕΦΕΤ και ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, για μένα μέχρι σήμερα δεν το έχουν ποτέ αντιμετωπίσει … οι κτηνιατρικές υπηρεσίες να βγουν και να τα γράψουν. Το 90% του εισαγόμενου γάλακτος, που είναι “γάλα ΕΕ” είναι σε όλα τα σούπερ μάρκετ και πωλείται. Εκεί δημιουργείται τεράστια πλάνη, για να μην πω απάτη εις βάρος και του κτηνοτρόφου και του καταναλωτή».
Σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη, «όταν έρχονται προϊόντα από το εξωτερικό, στην Ηγουμενίτσα, την Πάτρα, τον Προμαχώνα, οπουδήποτε, όταν π.χ. έρχεται γάλα απ’ έξω, πρέπει να έχει τα συνοδευτικά έγγραφα:
- CMR, που πρέπει να είναι μηχανογραφημένο. Δεν είναι ποτέ, όλα είναι “από το περίπτερο”
- πρέπει να αναγράφεται τι είδους γάλα είναι, αγελαδινό, πρόβειο, ούτε αυτό αναγράφεται τις περισσότερες φορές. Το βάζουν στα τυροκομεία όπως τους βολεύει, γράφουν τι γάλα ήταν
- βασικό να αναγράφεται ο έμπορος στα “κιτάπια” του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Στους ελέγχους αυτές τις ημέρες τέσσερις περιπτώσεις δεν είχαν παραλήπτη
Αναφερόμενος στην φέτα, ο περιφερειάρχης Ηπείρου κατήγγειλε ότι «κάποιοι βάζουν αγελαδινό γάλα» και «προσθέτουν λιπαρά από φοινικέλαιο», ενώ πρόσθεσε ότι πλέον δεν φτιάχνεται με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά με υπερδιήθιση, όπως φτιάχνεται το ανθότυρο. Όπως εξήγησε «σε αυτό περνούν ξανά το τυρόγαλο μέσα και αντί να αντιστοιχεί 1 κιλό φέτα σε 4 κιλά γάλα, βγαίνει 1 κιλό φέτα από 2,5 κιλά γάλα».
Όσο για τα τριμμένα τυριά, ο ίδιος σημείωσε ότι «στα κίτρινα τυριά γίνεται η τυρομάζα στο εξωτερικό, την φέρνουν εδώ. Γράφουν ότι “παράγεται στην ΕΕ” και το πουλούν για γραβιέρα, για κεφαλοτύρι, για άλλα τυριά, τριμμένα».