Στη «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε ο προπονητής Νίκος Καραγεωργίου που μεταξύ άλλων σχολίασε το ντέρμπι ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, αλλά και την κατάσταση στην ελληνική διαιτησία.
«Κατά γενική ομολογία έπαιζαν οι δύο ομάδες οι οποίες σκοράρουν πιο εύκολα από τις υπόλοιπες. Μέσα από ένα πολύ μέτριο παιχνίδι, δεν θα έχουμε να θυμόμαστε πολλά από αυτό το ντέρμπι, και οι δύο ομάδες πήραν αυτό που τους άξιζε, από έναν βαθμό. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας και τον παράγοντα άδειο γήπεδο. Το άδειο γήπεδο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον ρυθμό ενός παιχνιδιού. Το γεμάτο γήπεδο δίνει μια έξτρα ώθηση στους παίκτες, είτε των γηπεδούχων είτε των φιλοξενούμενων, για να δημιουργήσουν περισσότερες προϋποθέσεις για να πετύχουν γκολ», είπε σχετικά με το ντέρμπι των Δικεφάλων και συνέχισε:
«Και οι δύο προπονητές φοβήθηκαν ο ένας τον άλλον. Και οι δύο ήταν ευχαριστημένοι με την ισοπαλία. Ο ΠΑΟΚ άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο έπαιξε για να αντιμετωπίσει μια ΑΕΚ που στα τελευταία δύο χρόνια τον κερδίζει συνέχεια. Και η ΑΕΚ ήρθε «κουμπωμένη», με δύο μόνο παίκτες μεγάλης αξίας, τον Λιβάι Γκαρσία και τον Πινέδα, που μέσα από αυτούς πήρε και τον βαθμό. Διαφορετικά δε θα έπαιρνε ούτε τον βαθμό».
Σε ερώτηση για το αν το αποτέλεσμα ήταν θέμα εκτελεστικής δεινότητας καθώς η ΑΕΚ βρήκε το γκολ στην μοναδική αξιόλογη φάση της, ο προπονητής απάντησε: «Ο ΠΑΟΚ δεν έπαιξε ποτέ με αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού επί Λουτσέσκου. Πάντα ο ΠΑΟΚ χτίζει τις επιθέσεις του ξεκινώντας από τον τερματοφύλακα. Ο τερματοφύλακας ποτέ δε συμμετείχε στο παιχνίδι, πάντα με τη μία έδινε μια κλωτσιά στην μπάλα που μεταφερόταν στο αντίπαλο μισό του γηπέδου για να διεκδικηθεί εκεί από τον σέντερ φορ, από τους στόπερ, τους αμυντικούς χαφ διότι στα προηγούμενα παιχνίδια σε Νέα Φιλαδέλφεια και Τούμπα τα τελευταία δύο χρόνια όταν προσπάθησε να παίξει όπως παίζει, η ΑΕΚ έκανε τα κλεψίματα και σημείωσε τα γκολ. Αυτό το σταμάτησε ο Λουτσέσκου φοβούμενος ότι με αυτόν τον τρόπο θα δεχτεί γκολ και προσπάθησε να παίξει διαφορετικά. Αυτό το διαφορετικό έκανε τον ΠΑΟΚ μέτριος ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο. Όταν έφαγε το γκολ φαντάζομαι ότι κατάλαβαν ότι χάνουν το παιχνίδι και έπρεπε να δώσουν το κάτι παραπάνω. Σιγά-σιγά προσπάθησαν. Έκαναν μία-δύο προϋποθέσεις για γκολ, ήρθε στο 89’».
«Από θέμα τακτικής, ήταν τελείως διαφορετικό από αυτό που παίζει ο ΠΑΟΚ»
Ο ίδιος σχολίασε και τις αλλαγές, εξηγώντας πως ο Λουτσέσκου τις κάνει από το 60’ μέχρι το 70’ εκτός από τον Ντεσπόντοφ που τον έβαλε ακόμα πιο νωρίς. «Να μη σταθούμε γιατί δεν έπαιξε από την αρχή ο Ντεσπόντοφ, και ο Ζίβκοβιτς είναι πολύ μεγάλος παίκτης για τον ΠΑΟΚ, είναι από τους καλύτερους που έχει», είπε και συμπλήρωσε:
«Από θέμα τακτικής, ήταν τελείως διαφορετικό από αυτό που παίζει ο ΠΑΟΚ. Έκανε τις φάσεις όταν προσπάθησε να παίξει αυτό που ξέρει. Αλλά το προσπάθησε όταν έχανε το παιχνίδι. Πιο μπροστά έπαιξε τελείως διαφορετικά με μεγάλες μπαλιές στον Σαμάτα να κάνει τις υποδοχές, να μπορέσουν να στηρίξουν κάποιοι τις πάσες του, δεν τις κέρδισε όλες, πολλές φορές έχασε μονομαχίες από τους στόπερ της ΑΕΚ, πολλές φορές οι μπαλιές ήταν διεκδικήσιμες, παίχτηκε περισσότερο σκληρό παιχνίδι. Ούτε η ΑΕΚ ήταν αυτή που έπρεπε, παρόλα αυτά έβαλε ένα γκολ στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου και ήταν μέσα στο παιχνίδι για να το κερδίσει μέχρι το 89’. Έχει αυτόν τον τρόπο να είναι πολύ πιεστική για τον αντίπαλο, κλέβει κάποιες μπάλες και με τον γρήγορο Λιβάι Γκαρσία δημιουργεί προϋποθέσεις για να βάλει γκολ. Δε θα έλεγα ότι είναι άναρχο το παιχνίδι αλλά παίζει στο όριο, πολύ πιεστικά. Έχει τον Πινέδα στο κέντρο, που είναι πολυτέλεια για το ελληνικό πρωτάθλημα. Σε παρόμοια απόδοση ήταν και ο Μεϊτέ, ο οποίος αν συνεχίσει έτσι ο ΠΑΟΚ βρίσκει έναν πολύ μεγάλο χαφ στο πρόσωπό του».
Στην συνέχεια αναφέρθηκε και στις θέσεις που παίζει ο Πινέδα. «Από αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο προπονητής τού έχει τέτοια εμπιστοσύνη που τον πήρε από το κέντρο και τον πήγε δεξιά για να μαρκάρει τον Κωνσταντέλια. Γιατί όταν μπήκε ο Κωνσταντέλιας δημιουργούσε καταστάσεις και πήγε από εκεί τον καλό παίκτη για να τον σταματήσει», τόνισε.
«Είμαι σίγουρος ότι ο ΠΑΟΚ θα επανέλθει στον τρόπο με τον οποίο παίζει»
Ο προπονητής Νίκος Καραγεωργίου σχολίασε και την αλλαγή του ΠΑΟΚ για το ντέρμπι με την ΑΕΚ. «Όταν παίζεις 5 παιχνίδια σε 2 χρόνια με την ίδια ομάδα και χάνεις με τον ίδιο τρόπο, θα πρέπει να έχεις το μυαλό να μη συνεχίζεις ξανά έτσι. Η λογική λέει να το αλλάξει. Και ο Λουτσέσκου το άλλαξε. Δεν το άλλαξε από φόβο μιας πιθανής ήττας αλλά για το ότι αυτός ο τρόπος που έπαιζε, με αυτήν την ομάδα δεν μπορεί να περάσει. Και νομίζω ότι πέτυχε», σημείωσε και προσέθεσε:
«Την ΑΕΚ ο Λουτσέσκου την έχει κερδίσει πάρα πολλές φορές. Όμως με αυτήν την ΑΕΚ εδώ και 1,5 χρόνο είχε ήττες σε 5 παιχνίδια. Στον τελικό του Κυπέλλου χάσαμε 2-0 με την ΑΕΚ να παίζει με 10 παίκτες από το 5’. Στην Τούμπα μας κέρδισε μτ το γκολ του Αραούχο. Μπορεί ο ΠΑΟΚ να κερδίσει αυτήν την ΑΕΚ. Την Κυριακή θα την κέρδιζε, η ΑΕΚ έκανε μια επίθεση, του γκολ, αυτή ήταν. Οι άλλες τέσσερις επιθέσεις που ήταν κοντά στο γκολ ήταν για τον ΠΑΟΚ».
Σε ερώτηση για το αν φοβήθηκε το ματς και ο Αλμέιδα, ο προπονητής απάντησε: «Έτσι είναι. Όταν έχεις έναν παίκτη σαν τον Πινέδα που κρατάει τις ισορροπίες στο κέντρο και δεν επιτρέπει στον αντίπαλο τις προϋποθέσεις για γκολ, τον παίρνεις από εκεί για να τον βάλεις μπακ και να μαρκάρει έναν επικίνδυνο εξτρέμ; Φοβήθηκε και το έκανε».
Στην συνέχεια, ρωτήθηκε αν θα είναι αλλιώτικος ο ΠΑΟΚ κόντρα στον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο και απάντησε θετικά. «Βεβαίως. Είμαι σίγουρος ότι ο ΠΑΟΚ θα επανέλθει στον τρόπο με τον οποίο παίζει. Χτίζοντας το παιχνίδι από πίσω, βγάζοντας τις επιθέσεις με την μπάλα να περάσει από όλες τις γραμμές, να φτάσει στους επιθετικούς όπου εκεί, φτάνοντας στην περιοχή μετράει το ταλέντο του καθενός, το ένας εναντίον ενός. Αλλά μέχρι να φτάσει εκεί, η επίθεση χτίζεται από τον τερματοφύλακα. Δεν θα δούμε τον Κοτάρσκι με μια κλωτσιά να δίνει την μπάλα στον σέντερ φορ».
«Ο ΠΑΟΚ είναι πολύ καλός στις στημένες φάσεις»
Κατά την διάρκεια της «Δίκης στο Open» ο προπονητής ρωτήθηκε αν θα παίξει βασικός ο Ντεσπόντοφ. «Νομίζω θα παίξει από την αρχή. Όχι λόγω αυτού που έδειξε κόντρα στην ΑΕΚ αλλά γιατί ο ΠΑΟΚ θα παίξει τέσσερα ντέρμπι συνεχόμενα κάθε τρεις μέρες, και οι παίκτες θα πάρουν περίπου ισάξιο χρόνο συμμετοχής, ο Τάισον, ο Κωνσταντέλιας, ο Ζίβκοβιτς και ο Ντεσπόντοφ», σημείωσε, ενώ σε ερώτηση για το αν η παρουσία του Ντεσπόντοφ στην αρχική ενδεκάδα έχει να κάνει με την αδυναμία των φορ στο σκοράρισμα απάντησε:
«Ο ΠΑΟΚ δεν παίζει στον αέρα, παίζει με κάτω την μπάλα, οι επιθέσεις του είναι χτισμένες από πίσω, αυτό θα επιδιώξει να κάνει. Αλλά ο Σαμάτα και ο Τόμας όταν αναλώνονται να πρεσάρουν τους δύο στόπερ και να τρέχουν από τη μια πλευρά του γηπέδου στην άλλη, είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην προλάβει πάντα να είναι σε επίκαιρη θέση για γκολ. Όμως αυτή η δουλειά που ζητάει ο προπονητής τη βγάζουν στον μέγιστο βαθμό και πολλοί παίκτες, είτε οι εξτρέμ είτε οι χαφ ερχόμενοι από πίσω, σημειώνουν πολλά γκολ. Άλλωστε τα γκολ του ΠΑΟΚ δεν τα έχει σημειώσει ένας παίκτης αλλά πολλοί. Και ο ΠΑΟΚ είναι πολύ καλός στις στημένες φάσεις. Ο Κουλιεράκης και ο Κεντζιόρα έχουν σημειώσει τέτοια γκολ και είναι πολύ επικίνδυνοι. Ο ΠΑΟΚ δε θα παίξει στον αέρα, θα εκδηλώσει τις επιθέσεις έτσι όπως συνηθίζει, με χαμηλά την μπάλα, και με το ταλέντο στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου να φτάσει στα γκολ με τις ντρίμπλες και τις καλές τελικές πάσες. Αν γίνει και καμιά επίθεση από αέρος και μπει κάποιο γκολ θα είναι ευχής έργον».
Ο προπονητής απάντησε και σε ερώτηση σχετικά με το αν ο ΠΑΟΚ θα κλείσει την υπόθεση πρόκριση από το πρώτο ματς στην Τούμπα ή θα κριθεί στη Λεωφόρο. «Δεν νομίζω ότι θα κριθεί από το πρώτο ματς. Εκτός αν έρθει ένα πολύ μεγάλο σκορ που εγώ δεν το βλέπω. Ο Παναθηναϊκός είναι καλή ομάδα και η πρόκριση θα κριθεί στην κόψη του ξυραφιού, και στην Τούμπα και στη Λεωφόρο», υποστήριξε, ενώ αναφέρθηκε και στην σημασία των αγώνων στα πλέι οφ:
«Το Πρωτάθλημα θα παιχτεί στα πλέι οφ. Εκεί οι ομάδες θα παίξουν πολλά παιχνίδια μεταξύ τους και όποιος είναι σταθερός, έχει βάθος στο ρόστερ του, όποιος έχει κάνει καλό rotation όλη τη χρονιά και θα είναι ξεκούραστοι οι παίκτες εκείνη την εποχή για να δώσουν το 100%, αυτός θα είναι και ο καλύτερος. Σε αυτό το κομμάτι ο ΠΑΟΚ έχει ένα πλεονέκτημα».
«Έχω την αίσθηση ότι οι Έλληνες παράγοντες πρέπει να πηγαίνουν σε μια… μυστική σχολή»
Στην συνέχεια, ρωτήθηκε αν θεωρεί ότι ο Ολυμπιακός είναι εκτός μάχης τίτλου με τον ίδιο να απαντά αρνητικά: «Όχι, βέβαια. Δεν βγάζω έξω τον Ολυμπιακό, είναι μεγάλη ομάδα, παρόλα αυτά βρίσκεται 7 βαθμούς πίσω από τον ΠΑΟΚ. Το μεγάλο πρόβλημα του Ολυμπιακού είναι οι συχνές αλλαγές προπονητών. Αυτό με τους ξένους προπονητές δεν γίνεται μόνο στον Ολυμπιακό αλλά σε όλες τις ομάδες», τόνισε, ενώ για την διαφορετική αντιμετώπιση των ξένων σε σχέση με τους Έλληνες προπονητές από τους παράγοντες είπε:
«Σήμερα ο ΟΦΗ πήρε τον Τραϊανό Δέλλα. Γιατί τον πήρε; Για να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα των ξένων. Τα ασυμμάζευτα των Ελλήνων παραγόντων. Έχω την αίσθηση ότι οι Έλληνες παράγοντες πρέπει να πηγαίνουν σε μια… μυστική σχολή για το πώς διαλύονται ομάδες ή πώς διώχνονται προπονητές. Είναι απίστευτο. Δεν καταλαβαίνω τι γίνεται. Στον ΟΦΗ είχαν έναν ξένο, πήγαιναν καλά, τον έδιωξαν. Πήραν έναν ξένο απίθανο, δεν ξέρω από πού τον φέρανε, τον ξαναδιώξανε. Τώρα έφεραν Έλληνα. Ε, φυσικά. Τον Έλληνα θα φέρεις για να σε συμμαζέψει. Είμαι στα 62 μου, είμαι 45 χρόνια στο ποδόσφαιρο, αυτά που γίνονται στην Ελλάδα δεν γίνονται πουθενά στον κόσμο. Πήγα στη Σαουδική Αραβία και μάλιστα στη Β’ Εθνική, ένα καταπληκτικό πρωτάθλημα, ούτε φασαρίες, ούτε επεισόδια, ούτε πιέσεις, ούτε προβλήματα. Χάναμε, κερδίζαμε, όλα μια χαρά, πανηγυρίζανε, στεναχωριόντουσαν, φεύγαμε, πηγαίναμε στα σπίτια μας. Τι καλύτερο από αυτό; Εδώ, στα πλέι άουτ θα έχει πολλή δουλειά με τους διαιτητές».
Τέλος, για την κατάσταση στην ελληνική διαιτησία ο Νίκος Καραγεωργίου σχολίασε: «Η διαίσθησή μου είναι ότι η διαιτησία πάντα θα είναι ελεγχόμενη διότι ανήκει κάπου. Και είναι δύσκολο να μπορέσει να λειτουργήσει μόνη της ή να την αφήσουν να λειτουργήσει. Η άποψή μου είναι να σταματήσουν να φέρνουν τους ξένους διαιτητές στην Ελλάδα. Πρέπει να παίξουν οι Έλληνες διαιτητές, οι οποίοι όμως να προπονηθούν καλά, να ετοιμαστούν καλά, για μπορούν να λειτουργήσουν σωστά και μέσα στο γήπεδο. Να σταματήσουν να τους επηρεάζουν και να σταματήσουν να επηρεάζονται. Να παίξουν καλά και να φύγουν όλοι αυτοί οι απίθανοι που έρχονται οι οποίοι είναι μέτριοι διαιτητές στις χώρες τους ή προέρχονται από χώρες όπου το ποδόσφαιρο δεν είναι πολύ ανεπτυγμένο σε τέτοιο βαθμό ούτως ώστε να διδάξουν σε εμάς. Να σταματήσουμε όλοι να τους επηρεάζουμε ώστε να βγάλουν το μέγιστο της απόδοσής τους στο γήπεδο και να είναι πολύ αντικειμενικοί. Και να σταματήσουν να φέρνουν όλους αυτούς τους απίθανους, τους οποίους τους πληρώνουν και έναν σκασμό λεφτά. Για ποιον λόγο να έχουμε αυτόν τον αρχιδιαιτητή; Αυτός είναι σαν τους ξένους προπονητές που έρχονται. Μέχρι να μάθουν, τον διώχνουμε. Δεν ξέρει κανέναν. Πώς θα μπορέσει να διοικήσει την ελληνική διαιτησία; Πώς θα βάλει τους καλύτερους; Τους έχει δει; Γνωρίζει;».
«Αντί να παραιτούνται, ζητούν τα ρέστα και απειλούν με μηνύσεις»
Στη «Δίκη στο Open» φιλοξενήθηκε από την Οξφόρδη και ο δικηγόρος-καθηγητής αθλητικού δικαίου και νομικός συνεργάτης της FIFA Γρηγόρης Ιωαννίδης που μεταξύ άλλων μίλησε για τον νέο αθλητικό νόμο, τις δικαστικές διακρίσεις για τους Έλληνες και τους ξένους ποδοσφαιριστές και την παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τις απειλές αυτοκτονίας ενός ποδοσφαιριστή. Παράλληλα, ανέλυσε και τις διαφορές στην απόδειξη ενός πειθαρχικού και ενός ποινικού αδικήματος.
«Συνήθως είμαι εγκρατής όμως αυτή η κατάσταση με βγάζει κυριολεκτικά έξω από τα ρούχα μου. Το θεωρώ απαράδεκτο – αν φυσικά αποδειχτεί – να μην έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα γι αυτό που έγινε και κατά συνέπεια και πειθαρχική διαδικασία. Και οι Λίγκες και η ΕΠΟ είναι προστάτες του αθλήματος και έχουν αποδεχθεί και δεσμευθεί, μέσω του κανονιστικού πλαισίου, να προστατεύουν όλες τις πλευρές και να εφαρμόζουν την πολιτική τους με ισονομία και χωρίς διακρίσεις. Δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι η τιμή και η υπόληψη ενός ανθρώπου έχουν καταπατηθεί λόγω του χρώματός του. Τι απολίτιστη κοινωνία είναι αυτή που επιτρέπει τέτοια πράγματα;» σχολίασε αρχικά σχετικά με τις καταγγελίες της Κηφισιάς ότι ο Αχιλλέας Μπέος αποκάλεσε «μαϊμού» τον ποδοσφαιριστή Ανδρέα Τετέι και συνέχισε:
«Γίνονται διαδηλώσεις και κλείνουν οι δρόμοι επειδή οι ομόφυλοι κερδίζουν το δικαίωμά τους να έχουν και να μεγαλώνουν παιδιά. Όταν όμως οι ετερόφυλοι κακοποιούν τα παιδιά τους ή οι διαιτητές τρώνε ξύλο ή τους ανατινάζουν τα σπίτια ή οι ποδοσφαιριστές αυτοκτονούν λόγω χρεών, εκεί δεν υπάρχει καμία απολύτως διαδήλωση ή αντίδραση. Και αντί να παραιτούνται αυτοί οι άνθρωποι, ζητούν και τα ρέστα και μάλιστα απειλούν και με μηνύσεις».
Ο ίδιος έκανε λόγο και για τον νέο αθλητικό νόμο της κυβέρνησης, σχολιάζοντας το αν μια ομάδα κινδυνεύει να τιμωρηθεί δύο φορές, μία από την πολιτεία και μία από τον αθλητικό δικαστή. «Αυτό είναι πολύ σοβαρό θέμα και φυσικά είναι ένα παράδειγμα που δείχνει ότι υπάρχει μια παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Αυτό το θέμα θα πρέπει να απασχολεί μόνο τις Ενώσεις, τις Λίγκες και την ΕΠΟ. Υπάρχει το κανονιστικό πλαίσιο, υπάρχουν συγκεκριμένοι για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται και οι οπαδοί και οι ομάδες και υπάρχουν και οι αντίστοιχες ποινές. Το να επέμβει η κυβέρνηση και να τιμωρήσει μια ομάδα, αυτό το θεωρώ εντελώς απαράδεκτο, είναι ουσιαστικά ενάντια σε αυτά που έχει ζητήσει η FIFA από τις εθνικές ομοσπονδίες και δε θα πρέπει να γίνεται. Άλλωστε τα περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται έξω από τα γήπεδα, όχι μέσα σε αυτά», εξήγησε, ενώ στην συνέχεια ρωτήθηκε τι θα είχε γίνει στα επεισόδια στον αγώνα ΑΕΚ-Ντιναμό Ζάγκρεμπ στη Νέα Φιλαδέλφεια αν γίνονταν επί ισχύος του νόμου Βρούτση:
«Είναι ρητορικό το ερώτημα, δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Δεν ξέρουμε ποιος θα τιμωρηθεί γιατί όταν κάποιος φοράει ένα κασκόλ μιας ομάδας, δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και οπαδός της. Αλλά σε κάθε περίπτωση αν δεν αποδειχτεί ότι αυτός ο οπαδός πήγε με εντολή της ομάδας να διαπράξει το έγκλημα, τότε πώς θα τιμωρήσεις την ομάδα έξω από το γήπεδο; Όταν γίνεται βία μέσα στο γήπεδο, φυσικά μπορείς να τιμωρήσεις την ομάδα».
«Το πειθαρχικό δίκαιο είναι αρκετό»
Στην συνέχεια ρωτήθηκε για τις ΠΑΕ και το νέο νόμο. «Αυτές είναι σπασμωδικές κινήσεις ή γίνονται για το θεαθήναι. Δεν καταφέρομαι εναντίον μιας κυβέρνησης, έχουμε δει πολλές κυβερνήσεις που έχουν περάσει από την Ελλάδα και δεν έχει δοθεί καμία απολύτως λύση. Ακόμα και στο θέμα της αντικειμενικής ευθύνης, νομίζω ότι η ποινική διαδικασία δεν θα καταδείξει κάτι. Νομίζω ότι το πειθαρχικό δίκαιο είναι αρκετό, είναι αρκετά σοβαρό, αρκετά αυστηρό και αν εφαρμοστεί σωστά μπορεί να καταπολεμήσει το πρόβλημα. Αυτό που έχουμε καταδείξει είναι ότι υπάρχει γενικά μια ατιμωρησία στην Ελλάδα. Όταν σταματήσει να υπάρχει ατιμωρησία, θα δούμε μια πιο φωτεινή μέρα», σημείωσε, ενώ για το ότι υπάρχει συγκάλυψη υποθέσεων μέσω ενός «εύκολου ενόχου», όπως ο 18χρονος στον Ρέντη ή ο σταθμάρχης στα Τέμπη απάντησε:
«Ως δικηγόρος δεν μπορώ να κρίνω. Αν υπάρχουν αποδείξεις ότι όντως υπάρχει συγκάλυψη, φυσικά αυτοί που συγκαλύπτουν αυτά τα γεγονότα θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Ο νόμος είναι υπεράνω όλων».
«Σωστά επεμβαίνουν οι εισαγγελείς του Αρείου Πάγου»
Ο Γρηγόρης Ιωαννίδης κλήθηκε να σχολιάσει την αποκάλυψη της εκπομπής για την παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την απειλή αυτοκτονίας ποδοσφαιριστή. «Σωστά επεμβαίνουν οι εισαγγελείς του Αρείου Πάγου γιατί υπάρχει κίνδυνος στη ζωή ενός ανθρώπου και προσπαθούν να προστατεύσουν τους πολίτες της χώρας. Όμως νομίζω ότι το πρόβλημα αυτό ξεκινάει από αλλού, πρώτα από το κανονιστικό πλαίσιο το οποίο υπάρχει αυτή τη στιγμή και στην ΕΠΟ και στις Λίγκες. Θα πρέπει και οι Λίγκες και η ΕΠΟ, όλοι μαζί, να δημιουργήσουν ένα κανονιστικό πλαίσιο το οποίο ουσιαστικά θα επιτρέπει στους ποδοσφαιριστές να μπορούν να διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους. Αυτή στιγμή όταν υπάρχει μια απόφαση σε εθνικό επίπεδο, η υπόθεση τελειώνει εκεί. Ένας Έλληνας ποδοσφαιριστής δεν έχει δικαίωμα να κάνει έφεση προς το Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο της Λωζάνης, το CAS», τόνισε και συνέχισε:
«Αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα, όπως έχει ο ξένος ποδοσφαιριστής να κάνει εφέσεις στο CAS, και στον Έλληνα ποδοσφαιριστή. Αυτό είναι μια ξεκάθαρη διάκριση. Δεν μπορεί στο ίδιο εθνικό πρωτάθλημα ο ξένος ποδοσφαιριστής να έχει περισσότερα δικαιώματα από τον Έλληνα ποδοσφαιριστή. Αυτό θα πρέπει να σταματήσει, να αλλάξει το κανονιστικό δίκαιο. Και ο νέος πειθαρχικός κώδικας της FIFA επιτρέπει πλέον στην Παγκόσμια Ομοσπονδία να επέμβει στις διαδικασίες μιας εθνικής ομοσπονδίας. Αν δε λυθεί ένα πρόβλημα, τότε μπορεί η FIFA να πάρει αυτήν την υπόθεση και να αποφασίσει για την εκάστοτε εθνική ομοσπονδία. Και σε περίπτωση στενά εθνική, θα πρέπει να γίνει πρώτα μια καταγγελία στην ΕΠΟ και να κοινοποιηθεί και στη FIFA. Ο νέος πειθαρχικός κώδικας της FIFA δίνει δικαίωμα στην εθνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία να επέμβει σε ένα διάστημα τριών μηνών και να κινήσει τις διαδικασίες. Αν δεν γίνει αυτό στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τότε παρεμβαίνει η FIFA».
Ο ίδιος σχολίασε και τις οικονομικές υποθέσεις ποδοσφαιριστών, όπως αυτή του Καπετάνου που έχασε το σπίτι του λόγω της μη καταβολής των δεδουλευμένων του. «Δεν συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα, συμβαίνουν κυρίως στη γειτονιά της Ελλάδας αλλά θα πρέπει να σταματήσουν. Δεν είναι δυνατόν οι Έλληνες ποδοσφαιριστές να βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση. Αυτό δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα, όχι μόνο αθλητικά αλλά κυρίως κοινωνικά. Πλην της Τουρκίας και της Βουλγαρίας υπάρχουν κι άλλες χώρες αλλά είναι μεμονωμένες οι περιπτώσεις», υπογράμμισε, ενώ σε ερώτηση γιατί δεν παρεμβαίνουν οι Λίγκες και η ΕΠΟ σε αυτήν τη διάκριση μεταξύ Ελλήνων και ξένων ποδοσφαιριστών η οποία είναι αντισυνταγματική, απάντησε:
«Αυτό μπορούν να το απαντήσουν μόνο οι ίδιοι. Φαντάζομαι όμως ότι υπάρχουν πιέσεις από τις ΠΑΕ για να μην αλλάξει το κανονιστικό πλαίσιο ώστε να έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια σε ελιγμούς για να μην πληρώνουν τα συμβόλαιά τους».
«Η ποινική διαδικασία φυσικά και πρέπει να είναι ανεξάρτητη»
Κατά την διάρκεια της εκπομπής, ο δικηγόρος-καθηγητής αθλητικού δικαίου και νομικός συνεργάτης της FIFA ρωτήθηκε τι μπορεί να κάνει ο πειθαρχικός δικαστής σε περίπτωση κατάθεσης ποινικής δίωξης κατά προέδρων ΠΑΕ εφόσον το χρονικό πλαίσιο της διαδικασίας είναι πολύμηνο. «Σε αυτήν την περίπτωση πειθαρχική διαδικασία θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει. Μπορεί να τρέχει παράλληλα με την ποινική διαδικασία αλλά η πειθαρχική διαδικασία μπορεί να τελειώσει και πιο γρήγορα. Η ποινική διαδικασία φυσικά και πρέπει να είναι ανεξάρτητη. Όμως το να υπάρχει συνεργασία μεταξύ ποινικής και πειθαρχικής διαδικασίας, δε σημαίνει ότι ο ένας επεμβαίνει στον άλλον. Υπάρχει συνεργασία για να μπορέσει να αποδειχθεί το έγκλημα ή το αδίκημα ακόμα πιο γρήγορα και εύκολα. Στην πειθαρχική διαδικασία η κατηγορία μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο εύκολα γιατί ο βαθμός απόδειξης είναι και χαμηλότερος. Επομένως οι Λίγκες και η ΕΠΟ έπρεπε ήδη να έχουν ξεκινήσει αυτές τις διαδικασίες γιατί αν δεν υπάρξει κάποια απόφαση και νομίζω ότι και η ποινική δικονομία έτσι όπως ισχύει στην Ελλάδα να αφήσει την ποινική διαδικασία να τρέξει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχει και ο κίνδυνος της παραγραφής των αδικημάτων», απάντησε σχετικά, ενώ για το ότι κάποιος μπορεί να καταδικαστεί στο πειθαρχικό κομμάτι και να αθωωθεί στο ποινικό, όπως στην περίπτωση Γιουβέντους-Μότζι:
«Έχει γίνει πάρα πολλές φορές αυτό. Και ειδικά σε υποθέσεις που τελεσιδίκησαν στο CAS όπως, για παράδειγμα, οι υποθέσεις της Μπεσίκτας και της Φενέρμπχτσε το 2013. Υπάρχει περίπτωση κάποιος να αθωωθεί στο ποινικό δικαστήριο αλλά να καταδικαστεί στην πειθαρχική διαδικασία επειδή ο βαθμός απόδειξης είναι χαμηλότερος. Για να αποφευχθούν αυτά τα κωμικοτραγικά φαινόμενα, επιμένω ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία της ποινικής και της πειθαρχικής διαδικασίας».
«Όταν υπάρχουν αλλοιωμένοι αγώνες, υπάρχει και αλλοίωση του Πρωταθλήματος»
Μάλιστα, ο κ. Ιωαννίδης απάντησε και σε ερώτηση σχετικά με τα αλλοιωμένα πρωταθλήματα. «Όταν υπάρχουν αλλοιωμένοι αγώνες, υπάρχει και αλλοίωση του Πρωταθλήματος. Δεν μπορούμε φυσικά να προβλέψουμε αν θα αποδειχθούν οι κατηγορίες και αν εφαρμοστούν ποινές αλλά γίνει αυτό θα πρέπει να εφαρμοστούν στην έναρξη της νέας αγωνιστικής σεζόν. Αυτό λέει το κανονιστικό πλαίσιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, είτε μιλάμε για την πρώτη κατηγορία είτε για τη δεύτερη κατηγορία, αυτά τα πρωταθλήματα να είναι κλεμμένα», σημείωσε και συμπλήρωσε:
«Το CAS έχει κρίνει ότι όσο πιο σοβαρή είναι η κατηγορία, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να μην είναι αληθινή. Επομένως και ο βαθμός απόδειξης τείνει να είναι υψηλότερος, πολλές φορές πλησιάζει τον ποινικό βαθμό απόδειξης. Οπότε θα πρέπει να δούμε ποια είναι αυτά τα στοιχεία που ουσιαστικά αποδεικνύουν τις κατηγορίες και να σκεφτούμε αν είναι σοβαρά, αν μπορούν να αξιολογηθούν με σοβαρότητα, και έτσι βγαίνει η απόφαση. Αλλά επειδή είναι πειθαρχική η διαδικασία, η σχέση που υπάρχει μεταξύ μιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και των μελών της, είτε είναι ποδοσφαιριστές είτε είναι ομάδες, είναι συμβολαιογραφική, βασίζεται πάνω στο αστικό δίκαιο. Υπάρχει ένα συμβόλαιο μεταξύ αυτών των πλευρών, το συμβόλαιο είναι κανόνες. Εφόσον παραβείς τους κανόνες, τότε θα πρέπει να υποστείς και τις συνέπειες. Και δυστυχώς, ο βαθμός απόδειξης είναι χαμηλότερος λόγω πειθαρχικής διαδικασίας λόγω αστικού δικαίου, επομένως αποδεικνύεται πιο εύκολα η κατηγορία».