Κάθε νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση Μητσοτάκη συγκεντρώνει σωρεία αντιδράσεων από τους άμεσα ενδιαφερόμενους και όχι μόνο, όχι , βέβαια, επειδή τους «ξεβολεύει», αλλά διότι σχεδόν όλα τους μοιάζουν να είναι γραμμένα «στο πόδι» και προορισμένα να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα.
Ένα από αυτά είναι και το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με την Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων (ΕΕΠ) να υποστηρίζει πως αυτές φέρνουν «συμφόρηση των ποινικών ακροατηρίων, υπερ-κορεσμό των σωφρονιστικών καταστημάτων και κοινωνικό εξοστρακισμό μη επικίνδυνων παραβατών».
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΕΠ, το εν λόγω νομοσχέδιο «χαρακτηρίζεται από νομοτεχνική προχειρότητα, τιμωρητικό/αντι-φιλελεύθερο πνεύμα και άγνοια των πρακτικών αναγκών της ποινικής διαδικασίας». Οι ποινικολόγοι υπογραμμίζουν δε ότι οι περισσότερες από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης «δεν υπηρετούν τον εξαγγελλόμενο σκοπό του νομοσχεδίου, ήτοι την επιτάχυνση και ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης».
Στη 16σέλιδη ανακοίνωση-«καταπέλτη» της ΕΕΠ τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι οι αλλαγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναμένεται να έχουν ως αποτέλεσμα «οξύτατα προβλήματα διαχρονικού δικαίου και ισότητας ενώπιον του νόμου», καθώς επίσης «πτώση της ποιότητας των δικαστικών αποφάσεων και αύξηση των εξ αυτών ουσιαστικώς ή νομικώς λανθασμένων».
Η ΕΕΠ προειδοποιεί για «αφόρητο περιορισμό θεμελιωδών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, υποβάθμιση του ρόλου των συνηγόρων και ανατροπή της δικαιοπολιτικής και δογματικής ισορροπίας του ποινικού μας συστήματος» και τονίζει πως «οι κριτικές παρατηρήσεις και προτάσεις που υποβλήθηκαν κατά τη δημόσια διαβούλευση δεν ελήφθησαν -με ολίγες εξαιρέσεις- δεόντως υπ’ όψιν, με αποτέλεσμα το κατατεθέν στην Βουλή κείμενο να είναι άκρως προβληματικό».
Δήθεν πάταξη του εγκλήματος
Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι του Πειραιά, αναφερόμενοι στο επίμαχο νομοσχέδιο, κάνουν λόγο για «θυσία» των δικαιωμάτων των θυμάτων και των θεμελιωδών δικονομικών εγγυήσεων στο όνομα της επιτάχυνσης και της δήθεν πάταξης του εγκλήματος.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, το εν λόγω νομοσχέδιο αγνόησε παντελώς τις τεκμηριωμένες παρατηρήσεις του δικηγορικού σώματος και σύσσωμης της επιστημονικής κοινότητας. Προσθέτει δε πως οι περισσότερες τροποποιήσεις επί του αρχικού νομοσχεδίου που έγιναν, επέφεραν ακόμη χειρότερες αλλαγές.
Παράλληλα, οι δικηγόροι του Πειραιά, στην σχετική ανακοίνωσή τους, αναφέρουν ότι «για ακόμη μια φορά ότι το νομοσχέδιο για τους Ποινικούς Κώδικες στο όνομα της επιτάχυνσης και της δήθεν πάταξης του εγκλήματος, θυσιάζει δικαιώματα θυμάτων και κατηγορουμένων και θεμελιώδεις δικονομικές εγγυήσεις στην ποινική δίκη» και συνεχίζουν υποστηρίζοντας ότι «είναι πρωτοφανές το γεγονός ότι δεν λήφθηκαν υπόψη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης οι θεσμικές συναντήσεις της Ολομέλειας των Προέδρων με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς και οι συγκεκριμένες προτάσεις του δικηγορικού σώματος και των επιστημονικών ενώσεων».
Κλείνοντας, σημειώνουν ότι «η διαδικασία της διαβούλευσης αποδείχθηκε μια τυπική και προσχηματική διαδικασία ακρόασης προς νομιμοποίηση ήδη ειλημμένων αποφάσεων».
- Δείτε σχετικό ρεπορτάζ: