Έξι μήνες έχουν περάσει από τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο και οι μελισσοκόμοι, «πλημμυρισμένοι» από απόγνωση, εκτιμούν πως ο κλάδος πνέει τα λοίσθια, αφού τα πάντα έχουν καεί και η παραγωγή φέτος αναμένεται να είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
Πόνος, απελπισία και ανασφάλεια συνθέτουν το σκηνικό στον νομό, αφού οι επαγγελματίες παραμένουν σε δραματική κατάσταση και η επιβίωσή τους στον κλάδο φαίνεται πολύ δύσκολη. Όπως λένε οι ίδιοι στο OPEN, από τις πυρκαγιές καταστράφηκαν τα μελίσσια και τα εργαλεία τους, οι εγκαταστάσεις και τα μηχανήματα. «Είχα μέλια, εργαλεία τα πάντα, καταστράφηκαν. Αναγκάστηκα να δουλέψω ταξί, για να ζήσω την οικογένειά μου», αναφέρει ένας μελισσοκόμος.
«Τα πάντα είναι μαύρα»
Η περσινή παραγωγή μελιού, λόγω της κλιματικής αλλαγής ήταν μειωμένη κατά 70% ενώ, και η φετινή αναμένεται να είναι ακόμη πιο κάτω. Οι επαγγελματίες περιμένουν ακόμη χρήματα από την Πολιτεία, ώστε να δουν αν μπορούν να σώσουν κάτι. Οι ίδιοι διαμηνύουν πως το πιο σημαντικό είναι να κάνουν στέγη γιατί, ό,τι και να πάρουν δε θα μπορέσουν να το δουλέψουν διαφορετικά. Ζητούν να εφαρμοστεί ειδικό πρόγραμμα στήριξης της μελισσοκομίας στις καμμένες εκτάσεις ώστε να συνεχίσουν να παράγουν αγνό, ελληνικό μέλι.
«Κοιτάμε το υπερπέραν εδώ και έξι μήνες και λέμε ”τώρα τι κάνουμε;”», λέει με δάκρυα στα μάτια ένας μελισσοκόμος και συνεχίζει: «Περιμένουμε κάποια χρήματα, να δούμε ποιές είναι οι προτεραιότητες. Το σημαντικότερο είναι να κάνουμε σκεπή, στέγη, γιατί το θέμα είναι πως οτιδήποτε άλλο και να πάρουμε, πού θα το δουλέψουμε».
Όπως εξηγούν, ολόκληρη η περιοχή έχει μετατραπεί σε μαύρο τοπίο. «Τα πάντα είναι μαύρα, έχουν καεί», λέει γεμάτος απελπισία ένας επαγγελματίας του κλάδου, ενώ ένας άλλος συμπληρώνει: «Τα μελίσσια δεν έχουν τροφές, δεν μπορούμε να τα μετακινήσουμε γιατί έχει καεί ο τόπος».