Σε κατάσταση συναγερμού εξακολουθεί να είναι η Πάτρα, μετά το δεύτερο περιστατικό μηνιγγίτιδας που εντοπίστηκε ανάμεσα σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο.
Σχεδόν έναν μήνα μετά τον 18χρονο φοιτητή που είχε διαγνωστεί με μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, μια 20χρονη φοιτήτρια του Μαθηματικού εισήχθη εσπευσμένα στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, με συμπτώματα κεραυνοβόλου μορφής μηνιγγίτιδας. Είχε προηγηθεί επίσκεψη της στην κατάληψη της σχολής, όπου και κατέρρευσε μπροστά στα μάτια των συμφοιτητών της.
Αμέσως, στο σημείο επικράτησε πανικός και ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο την μετέφερε στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν εξάνθημα, διαταραχή στην πίεση και σύγχυση, συμπτώματα που οδήγησαν στη διάγνωση της μηνιγγίτιδας. Παράλληλα, υποβλήθηκε στις απαραίτητες εξετάσεις, ώστε να επιβεβαιωθούν τα παραπάνω. Η κοπέλα διασωληνώθηκε και εισήχθη άμεσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ενώ η κατάστασή της χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς, κρίσιμη.
Παράλληλα, ειδοποιήθηκε από τους γιατρούς ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ο οποίος ενεργοποίησε αμέσως το πρωτόκολλο και προχώρησε σε απολύμανση των χώρων του Πανεπιστημίου, αλλά και στη προληπτική χορήγηση χημειοπροφύλαξης σε “επαφές” της φοιτήτριας.
«Όσοι φοιτητές και φοιτήτριες βρέθηκαν στο χώρο της κατάληψης και ήρθαν σε επαφή με το κρούσμα, εάν νιώσουν συμπτώματα πονοκέφαλου, εμετού, πυρετού, κακουχίας να επικοινωνήσουν άμεσα με τον προσωπικό τους γιατρό και την Αντιπρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στη σχολή.
«Δυστυχώς η φοιτήτρια είναι πολύ σοβαρά»
Όπως ανέφερε η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Πάτρας, Λένα Αλμπάνη, οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ με τους οποίους επικοινώνησαν οι εκπαιδευτικοί του Πανεπιστημίου, εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί.
«Δυστυχώς η φοιτήτρια είναι πολύ σοβαρά. Αυτή είναι η στεναχώρια μας και η αγωνία μας. Να γίνει καλά το παιδί. Δεν μπορεί να εξαπλωθεί ο ιός. Για να γίνει μετάδοση του μικροβίου θα πρέπει η φοιτήτρια να έχει έρθει σε στενή επαφή με τους συμφοιτητές της για περισσότερο από 4 ώρες. Το μικρόβιο μεταδίδεται με τα σταγονίδια, δεν γίνεται αλλιώς διασπορά», ανέφερε η αντιπρύτανης και συνέχισε:
«Ακολουθήσαμε όλα τα μέτρα. Έγινε απολύμανση στον χώρο της κατάληψης, που είχε λήξει το απόγευμα έτσι κι αλλιώς. Έκλεισε και το κτίριο για προληπτικούς λόγους, γιατί ο ιός δεν επιβιώνει στο περιβάλλον περισσότερο από 4 ώρες. Είναι τουλάχιστον 20 με 30 επαφές, δηλαδή, όσοι βρέθηκαν κοντά στη φοιτήτρια, οι οποίοι θα εξεταστούν και θα τους χορηγηθεί προληπτική χημειοπροφύλαξη».
Δείτε επίσης: Διασωληνωμένη με μηνιγγίτιδα φοιτήτρια του πανεπιστημίου Πάτρας!