Την ώρα που στην διεθνή επιστημονική κοινότητα έχει επικρατήσει ανησυχία και προβληματισμός, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της ιλαράς, οι ειδικοί στην χώρα μας παρατηρούν ένα τεράστιο εμβολιαστικό κενό, στους ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970. Όπως διαπιστώθηκε, πολλοί από αυτούς έχουν κάνει μόνο μία δόση εμβολίου σύμφωνα με τις τότε επιστημονικές οδηγίες, ωστόσο, σήμερα δεν έχουν επαρκή εμβολιαστική κάλυψη.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, είναι επιτακτική ανάγκη να κλείσουμε το «ανοσιακό κενό» στους ενήλικες, καθώς δεν αποκλείεται μια έξαρση, παρόμοια με αυτή που υπάρχει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να ξεκινήσει στη χώρα μας από αυτήν την ομάδα του πληθυσμού.
«Είναι πολύ σημαντικό θέμα και όχι δευτερεύων ο εμβολιασμός των ενηλίκων και ήδη τα κρούσματα που έχουν παρουσιαστεί μιλάνε από μόνα τους. Διότι είναι όλοι ενήλικες. Από τα κρούσματα που είχαμε στην Ελλάδα, κανένα δεν είναι παιδί», αναφέρει αρχικά και συμπληρώνει:
«Η εμβολιαστική κάλυψη για την ιλαρά στα παιδιά είναι πάρα πολύ καλή, είναι υψηλή. Απλώς πρέπει να προσεγγιστούν και οι ομάδες που λόγω κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, ή άλλων λόγων όπως είναι ο δισταγμός για τους εμβολιασμούς, δεν εμβολιάζονται».
«Τίποτα δεν αποκλείεται»
Η ίδια εξηγεί πως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πλήρη εικόνα και δεν ξέρουμε το μέγεθος του προβλήματος με τον εμβολιασμό στους ενήλικες. «Ελπίζουμε πώς δεν είναι μεγάλο, ώστε να ξεκινήσει μια επιδημία από ενήλικες, γιατί τα παιδιά είναι συνήθως οι διασπορείς. Ωστόσο, τίποτα δεν αποκλείεται», τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής και συμπλήρωσε:
«Δεν είναι δευτερεύων θέμα ο εμβολιασμός των ενηλίκων, είναι πολύ σημαντικό. Μετά από το ’70 που άρχισε να κυκλοφορεί το εμβόλιο, υπάρχουν ενήλικες που έχουν ξεφύγει από τη δεύτερη δόση που θεωρείται και αυτή απαραίτητη για την ιλαρά. Τώρα βέβαια, είχαμε και διάφορες επιδημίες το 2017 και το 2018 είχαμε και πάλι ιλαρά. Αυτοί οι ενήλικες ζούσαν και τότε και λογικά θα έπρεπε να είχαν ανοσοποιηθεί και με φυσική νόσηση και με εμβόλιο βέβαια. Πάντως είναι μια υπενθύμιση να σκεφτούν και οι ενήλικες και όσοι έχουν και ντοκουμέντα, δεδομένα, βιβλιάρια δηλαδή για το εμβολιασμό τους να τα ελέγξουν».
Παράλληλα, η κ. Θεοδωρίδου διευκρίνισε πως όσοι δεν είναι βέβαιοι για την ανοσιακή τους κατάσταση, δεν χρειάζεται να κάνουν έλεγχο αντισωμάτων. Πολύ απλά να εμβολιαστούν με δύο δόσεις. «Αν κάποιος έχει αμφιβολία αν έχει εμβολιαστεί ή αν έχει νοσήσει, είναι προτιμότερο να εμβολιαστεί κανονικά. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα -ακόμη κι αν έχει νοσήσει και δεν το ξέρει- να κάνει και εμβόλιο. Καλύτερη και περισσότερη ανοσία θα έχει. Αν δεν θυμάται, θα πρέπει να κάνει δύο δόσεις. Κανονικό εμβολιασμό», κατέληξε.
Ομάδες πληθυσμού σε ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο
Αξίζει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, οι ομάδες πληθυσμού σε ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο για νόσηση από ιλαρα, είναι οι παρακάτω:
- Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας
- Εκπαιδευτικοί
- Φοιτητές, σπουδαστές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
- Ενήλικες που πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό
- Μέλη οικογενείας ατόμων με ανοσοκαταστολή
- Ασθενείς με HIV λοίμωξη
- Πληθυσμιακές ομάδες με ιδιαίτερο τρόπο διαβίωσης – Ευάλωτες ομάδες