Λανθασμένη διαχείριση καταγγέλλει πως έγινε στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη ο πραγματογνώμονας, Κώστας Λακαφώσης.
Όπως τόνισε η τραγωδία που οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον 57 ανθρώπους αντιμετωπίστηκε σαν ένα απλό τροχαίο και όχι σαν ένα συμβάν μεγάλου μεγέθους όπως ήταν καθώς δεν εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο!
Συγκεκριμένα μιλώντας σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN ο κ. Λακαφώσης έκανε ένα παραλληλισμό με την πτώση του αεροπλάνου στο Γραμματικό το 2004 και τις αυστηρές συνθήκες που επικράτησαν μετά επισημαίνοντας πως δεν υπήρξε η ανάλογη αντιμετώπιση στα Τέμπη.
Όπως είπε:
«Όταν έπεσε στο Γραμματικό το αεροπλάνο της Ήλιος οι δημοσιογράφοι δεν μπορούσαν να πλησιάσουν καν, γιατί υπήρχε αυστηρή περίμετρος, που φυλασσόταν 24 ώρες το 24ωρο επί εβδομάδες. Ο πρόεδρος της επιτροπής Τσολάκης είχε τον έλεγχο της περιμέτρου κι από εκεί και πέρα η αστυνομία, η πυροσβεστική και οι υπόλοιπες αρχές ήταν υπό τον έλεγχο του. Έπρεπε να αποδεσμεύσει την περιοχή ο Τσολάκης για να μπει ο οποιοσδήποτε ιδιώτης κι αυτό έγινε μετά από εβδομάδες. Το τελευταίο κομμάτι σηκώθηκε μετά από δύο μήνες.
Αυτό θα έπρεπε να γίνει και στην περίπτωση μας».
Και πρόσθεσε:
«Στα χαρτιά υπάρχει ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ (σ.σ. Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης Αεροπορικών & Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών) που είναι μετεξέλιξη της παλιάς επιτροπής για τη διερεύνησή των αεροπορικών ατυχημάτων, αλλά δεν έχει προσωπικό να λειτουργήσει. Εκείνο το βράδυ το θέμα ανατέθηκε στην τροχαία Λάρισας που δεν έχει τον τρόπο να διαχειριστεί ένα τόσο μεγάλο και δύσκολο ζήτημα. Ξενύχτησαν, παιδεύτηκαν, αλλά ένας υπαστυνόμος της τροχαίας φτάνει μέχρι εκεί που μπορεί να φτάσει».
Καταλήγοντας ο κ. Λακαφώσης ανέφερε:
«Δεν τηρήθηκε κανένα πρωτόκολλο γιατί η αντιμετώπιση ήταν σαν τροχαίο. Σαν να έχει τρακάρει φορτηγό με αυτοκίνητο και γρήγορα να μαζέψουμε».
Δείτε τις δηλώσεις του:
«Οι συγγενείς περιμένουν και άλλες διώξεις»
Σχετικά με την δικαστική πλευρά της υπόθεσης μίλησε ο πατέρας της Μάρθης Ψαροπούλου, που σκοτώθηκε στο δυστύχημα ο οποίος είναι δικηγόρος ο οποίος εκπροσωπεί και συγγενείς άλλων θυμάτων.
«Είμαστε στο στάδιο που έχει διαμορφωθεί το περίγραμμα των ποινικών ευθυνών. Σαφώς περιμένουμε να ασκηθούν κι άλλες ποινικές διώξεις σε πρόσωπα που εκπροσωπούν φορείς που εμπλέκονται στο δυστύχημα. Υπάρχουν εκκρεμότητες ανακριτικών πράξεων και αναμένουμε τη δικαίωση μας».
Ο κ. Αντώνης Ψαρόπουλος αναφέρθηκε και στα προβλήματα που υπάρχουν στις ποινικές έρευνες:
«Αυτό που μου έχει προξενήσει πολύ αρνητική εντύπωση είναι ότι οι ανακριτικές Αρχές απευθύνονται σε ανθρώπους που ήταν εξ αρχής εν δυνάμει κατηγορούμενοι κι εκ των υστέρων όντως τους ασκήθηκε σε βάρος τους ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος. Αυτό είναι ασύμβατο. Ψάχνουν να βρουν απαντήσεις από ανθρώπους που ελέγχονταν και τελικά ασκήθηκαν διώξεις».
Και συνέχισε: «Πόσο αξιόπιστες και τεκμηριωμένες μπορεί να είναι οι απαντήσεις αυτές; Ως προς αυτό το σημείο η εκτίμηση μου είναι ότι αντιμετωπίσαμε πολύ μεγάλες δυσκολίες εγώ κι άλλοι συνάδελφοι, αλλά και οι ίδιοι οι ανακριτές και οι εισαγγελείς που διαχειρίζονται την υπόθεση. Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που ανακριτής αναγκάστηκε να υποβάλει 2 και 3 φορές το ίδιο ερώτημα διαφορετικά διατυπωμένο, προκειμένου να δοθεί σαφής απάντηση».
Δείτε επίσης:
- Πρωτοφανείς δηλώσεις Μαρινάκη: «Επιχειρησιακή ανάγκη το μπάζωμα στα Τέμπη, δεν έγινε συγκάλυψη»
- Τέμπη: Επιστρέφει στα καθήκοντά του ο γιατρός που έδωσε άδεια στον προφυλακισμένο επιθεωρητή του ΟΣΕ
- Τέμπη: Στο «μικροσκόπιο» η φονική φωτιά μετά τη μοιραία σύγκρουση – Καρυστιανού προς Μητσοτάκη: «Να παρουσιαστείτε αυτοβούλως στην εξεταστική»