Όχι μόνο πρόκειται να παραχωρηθεί σε ιδιώτη, αλλά αυτό θα συμβεί για 50 ολόκληρα χρόνια. Για την παραλία «Σαχάρα» στη Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής, ο λόγος, η οποία, σύμφωνα με τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, αποτελεί ένα παράκτιο υγροτοπικό και αμμοθινικό οικοσύστημα που προστατεύεται από το νόμο «Περί διατήρησης της βιοποικιλότητας» (3937/2011).
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με ανοιχτή επιστολή προς τους αρμόδιους φορείς, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις «Καλλιστώ» και «Δράση για την Άγρια Ζωή» όχι μόνο εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εν λόγω παραχώρηση, αλλά, αντιθέτως, ζητούν την επιτάχυνση και ολοκλήρωση της διαδικασίας οριστικής υπαγωγής του συγκεκριμένου υγροτόπου, που αποτελεί ιδιοκτησία των δημοτικών κοινοτήτων Ν. Ηράκλειας και Ν. Καλλικράτειας, σε καθεστώς προστασίας και την ορθολογική ανάδειξή του, με βάση τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες και χρήσεις που θα ορίζει το νομικό πλαίσιο προστασίας.
Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται, σύμφωνα με τις οργανώσεις, επιβεβλημένη η συμμόρφωση του δήμου Ν. Προποντίδας στο υφιστάμενο νομικό καθεστώς του υγροτόπου και συνεπακόλουθα η ακύρωση της από 21/02/2024 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για την εκμίσθωση του υγροτόπου σε ιδιώτη επιχειρηματία για 50 έτη.
Σε σχετική ανακοίνωση των οργανώσεων αναφέρεται ότι ζητείται και η ενεργοποίηση του αρθ. (16) παρ. 2 του ν. 3937/11 περί βιοποικιλότητας, για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, για τη θεσμοθέτηση οικονομικών κινήτρων για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, «στα οποία περιλαμβάνεται, ενδεχομένως, και σύστημα ανταποδοτικών οφελών ως κίνητρο σε ιδιώτες ή τοπικές κοινωνίες για τη διατήρησή τους, με στόχο την αναγνώριση της αξίας των υπηρεσιών και των λειτουργιών που προσφέρουν τα οικοσυστήματα, ειδικότερα όταν διατηρούνται σε ικανοποιητική κατάσταση».
Σημειώνεται ότι το 2013 παραχωρήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ τμήμα του υγροτόπου, που στη συνέχεια πωλήθηκε σε ιδιώτη επιχειρηματία, ο οποίος κατασκεύασε εκεί κέντρο εστίασης και διασκέδασης.
*φωτό αρχείου