Κραυγή αγωνίας υψώνουν οι χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι, που αναγκάζονται να επιβιώνουν με ψίχουλα τους μήνες που δεν απασχολούνται από τις επιχειρήσεις, καθώς το επίδομα ανεργίας διαρκεί μόλις τρεις μήνες. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως από τον Ιανουάριου, που παύει να τους χορηγείται το επίδομα, ως και τον Απρίλιο που στην πλειονότητά τους επιστρέφουν στις επιχειρήσεις για τη νέα σεζόν, οι εποχικοί εργαζόμενοι δεινοπαθούν.
Σύμφωνα με το πρόεδρο Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού, Γιώργο Χότζογλου, το 32% των εποχικών εργαζομένων που δήλωσαν πέρσι διαθέσιμοι για δουλειά φέτος είναι άφαντοι, την ίδια ώρα που οι ελλείψεις σε εποχικούς εργαζομένους παραμένουν μεγάλες με 53.000 θέσεις να είναι ακόμα κενές στον κλάδο του τουρισμού.
«Διαπιστώσαμε ότι οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων για να δουλέψουν σεζόν είναι κατά 34% μειωμένη φέτος σε σχέση με πέρσι. Οι συνθήκες είναι δύσκολες, τα κενά δημιούργησαν τρελή εντατικοποίηση και είχαμε και έκρηξη εργοδοτικής παραβατικότητας λόγω ανυπαρξίας του ΣΕΠΕ. Μιλάμε για 12ωρα 30 ήμερες το μήνα. Για αυτό είχαμε και τα εργατικά ατυχήματα, λόγω της κούρασης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χότζογλου και συνέχισε:
«Δυστυχώς έχουμε αρνητική απάντηση διά στόματος κ., Μιχαηλίδου, παρότι τρεις ημέρες πριν είχε συναντήσει τους εργοδότες, τους ξενοδόχους και οι ίδιοι αναφέρθηκαν στο επίδομα εργασίας. Άρα καταρρέει το επιχείρημα της κυβέρνησης περί επιμήκυνσης της σεζόν».
Παράλληλα, ο πρόεδρος Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού έκανε λόγο και για τις μετακλήσεις. «Κρατήστε μικρό καλάθι, οι αριθμοί είναι πλασματικοί. Έγιναν 9.000 μετακλήσεις πέρσι και τελικά απορροφήθηκαν μόνο 300, γιατί αυτοί οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να καλύψουν εξειδικευμένες θέσεις», υποστήριξε.
«Δεν έχουν να ταΐσουν τα παιδιά τους»
Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Γιάννης Καρούζος εξήγησε πως στο χώρο του τουρισμού δεν είναι μόνο οι συνθήκες που αποθαρρύνουν. «Είναι ότι έχουμε μισθό που δεν είναι ικανοποιητικός για αυτό και γίνονται μετακλήσεις εργαζομένων από το εξωτερικό. Επιπλέον, το επίδομα δεν παρατείνεται με αποτέλεσμα την αβεβαιότητα του εργαζομένου που θέλει να μπει σε αυτόν τον κλάδο», ανέφερε και πρόσθεσε:
«Ενώ υπάρχει έλλειψη εργαζομένων με δεξιότητες καθώς δεν υπάρχει πολιτική στην ανάπτυξη δεξιοτήτων».
Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην εποχική εργασία και ο Φώτης Κάλτσας, ξενοδοχοϋπάλληλος. «Εργάζομαι πολλά χρόνια στον κλάδο. Δυστυχώς, το επίδομα ανεργίας μου όπως και του 90% των εργαζόμενων στον κλάδο έχει ημερομηνία λήξης τον Γενάρη του 2024. Από τον Γενάρη του 2024 μέχρι της έναρξης της τουριστικής σεζόν και την πρώτη της μισθοδοσίας μας είμαστε χωρίς εισόδημα. Αν εργαστούμε στην περίοδο μετά τη λήξη του επιδόματος θα χάσουμε το δικαίωμα στην εποχικότητα και την επαναπρόσληψη», έκανε γνωστό και συνέχισε:
«Δεν είμαστε επαίτες. Ζητάμε να υπάρχει απασχόληση και βέβαια να ελέγξουμε και τις συνθήκες που θα γίνει η επιμήκυνση οποιαδήποτε τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα που λέγεται βέβαια εδώ και 30 χρόνια. Αλλά από τη στιγμή αυτή η απασχόληση δεν θα έρθει ποτέ τότε θα πρέπει να φροντίσει το κράτος να έχει στελέχη στον τουρισμό την επόμενη ημέρα. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη να δουλέψουν. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να ταΐσουν τα παιδιά τους. Το πρόβλημα είναι τεράστιο».