Καμπανάκι κινδύνου για τις ροές στην Γαύδο: «Περιμένουν χιλιάδες μετανάστες στην Αφρική»

«Η πίεση που ασκείται είναι ανυπόφορη, μέσα σε 2,5 μήνες έχουν έρθει 1.300 άτομα»

Must Read

Τεράστιες διαστάσεις έχει λάβει το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών στην Γαύδο, με τους κατοίκους του νησιού να υψώνουν κραυγή αγωνίας. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης, Βασίλης Κατσικανδαράκης, η κατάσταση διαρκώς εντείνεται και μέσα λιγότερο από τρεις μήνες έχουν φτάσει 1.300 άτομα.

«Η πίεση που μας ασκείται ειδικά στις πλάτες των λιμενικών και των στελεχών μας, είναι πλέον αφόρητη. Από τον Οκτώβριο που είχαμε τις πρώτες καραβιές μέχρι και τώρα βλέπω ότι είναι πολύ αυξητική η τάση, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα», είπε αρχικά ο κ. Κατσικανδαράκης και συνέχισε:

«Μόνο σε 2,5 μήνες του 2024 είχαν καταφθάσει 1.300 άτομα. Το 2013 έκλεισε με 16 περιστατικά και περίπου 790 με 800 μετανάστες. Τώρα, μέσα σε δυόμιση μήνες έχουμε 23 περιστατικά και 1.300 περίπου μετανάστες. Αλλά αυτό όμως, είναι μέσα σε δυόμιση μήνες και μιλάμε τώρα για τον χειμώνα. Από τώρα και στο εξής όμως, που θα είναι ο καιρός καλός και ενόψει καλοκαιριού, καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει».

«Δεν θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στην ασφάλεια των πολιτών»

Στην προβληματική αυτή κατάσταση έρχεται να προστεθεί και το γεγονός της υποστελέχωσης του Λιμενικού. «Είμαστε στο 50% των δυνάμεων μας. Η ανησυχία μας είναι αυτή βασικά γιατί η περιοχή μας, έτσι κι αλλιώς οι υπηρεσίες μας είναι υποστελεχωμένες, περίπου στο 50% και καταλαβαίνετε με αυτό το βάρος τώρα στις πλάτες των στελεχών μας και οι υπηρεσίες θα καταρρεύσουν. Με άλλα λόγια, απέναντι στον πολίτη δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν όπως πρέπει και στην ασφάλεια που θα χρειάζεται για άλλα ζητήματα εκτός του μεταναστευτικού και συνάμα το προσωπικό είναι αδύνατο να καταφέρει να ξεπεράσει, να βγάλει αυτό τον όγκο», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης και συμπλήρωσε:

«Στην Κρήτη και στη Γαύδο δεν υπάρχουν υποδομές για να φιλοξενήσουν αυτούς τους ανθρώπους».

«Χιλιάδες περιμένουν στα παράλια της Αφρικής για να έρθουν»

Σε ερώτηση για το αν η Γαύδος κινδυνεύει να γίνει η νέα «Λαμπεντούζα» απάντησε: «Οι αριθμοί το λένε από μόνοι τους. Όταν ένα νησάκι μικρό που έχει το χειμώνα 30 με 40 κατοίκους και κατακλύζεται καθημερινά με εκατοντάδες κόσμο, όταν βλέπουμε μάλιστα ότι το τριήμερο το προηγούμενο είχαμε 5 περιστατικά στη δικιά μας περιοχή και άλλα δύο στο νότιο του Ηρακλείου. Και σας λέω είναι χειμώνας, άμα αρχίσει το καλοκαίρι τι θα γίνει; Και ξέρουμε ότι στα βόρεια παράλια της Αφρικής είναι χιλιάδες κόσμος που περιμένει (…). Πιο συγκεκριμένα, πάνω από 10.000 κόσμος περιμένει να έρθει. Αν λοιπόν, δεν γίνει κάποια πολιτική συνεννόηση, όπως έχει γίνει τώρα με τη Τουρκία το τελευταίο χρονικό διάστημα, αυτοί οι άνθρωποι έχουν βρει πλέον το δρομολόγιο και ξέρουν ότι το καλοκαίρι πλησιάζει. Οπότε πρέπει να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. «Στην Κρήτη και στη Γαύδο δεν υπάρχουν υποδομές για να φιλοξενήσουν αυτούς τους ανθρώπους»

    Και γιατί πρέπει να υπάρχουν; Δεν καλέσαμε κανέναν να έλθει, πληρώνουμε φόρους για την ασφάλειά μας και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από το κράτος να μάς την παράσχει. Η Ιταλία φυλά τα νότια σύνορά της με το ΠΝ και το ΛΣ. Η Ελλάδα γιατί δεν κάνει το ίδιο; Έχουν αφήσει εντελώς αφύλακτα τα νότια σύνορα τής χώρας. ΓΙΑΤΙ;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This