Την ώρα που τα απογευματινά χειρουργεία αποτελούν τη νέα τάξη πραγμάτων για τα δημόσια νοσοκομεία κι ενώ ουκ ολίγοι παράγοντες από τον κλάδο της υγείας εκφράζουν την αντίρρησή τους για το νέο αυτό εγχείρημα, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ηρακλείου κάνει λόγο για «προσπάθεια εκφύλισης και οργανωμένης αποδόμησης του ΕΣΥ».
Σε ανακοίνωσή τους, οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιτίθενται στα απογευματινά χειρουργεία, τονίζοντας πως αναδεικνύονται ως πολιτική επιλογή παρά ανάγκη, με σοβαρές επιπτώσεις. «Η ενέργεια αυτή δείχνει μια συστηματική εκφύλιση του δημόσιου συστήματος υγείας προς όφελος της ιδιωτικοποίησης και της ανισότητας στην πρόσβαση στην υγεία. Οι ανησυχίες περιλαμβάνουν τη δημιουργία ασθενών δύο ταχυτήτων και τη μείωση της πρόσβασης στην πρωινή εργασία για τους ιατρούς», αναφέρουν χαρακτηριστικά και συνεχίζουν:
«Το μέτρο αυτό ανοίγει τον δρόμο προς την ιδιωτικοποίηση της υγείας και προκαλεί σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα και την ισονομία του συστήματος υγείας».
Ολόκληρη η ανακοίνωση των Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου
«Σε άμεση εφαρμογή τίθεται το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον Έλληνα πολίτη. Πρόφαση η αποσυμφόρηση της λίστας αναμονής των πρωινών χειρουργείων και η αύξηση των απολαβών ορισμένων γιατρών του Ε.Σ.Υ. με τελικό σκοπό την βελτίωση της παροχής υπηρεσιών.
Το μέτρο αυτό αποτελεί πολιτική επιλογή και όχι ανάγκη. Η συστηματική προσπάθεια εκφύλισης και οργανωμένης αποδόμησης ενός Συστήματος Υγείας το οποίο εξαρχής ιδρύθηκε για την ΔΩΡΕΑΝ και ΙΣΟΤΙΜΗ πρόσβαση των πολιτών στην υγεία είναι πλέον ορατή. Όποιος έχει να πληρώσει δικαιούται γρηγορότερη πρόσβαση στο χειρουργείο από αυτόν που δεν έχει. Αποτέλεσμα; Η νόμιμη δημιουργία ασθενών δύο ταχυτήτων με τις ευλογίες του κράτους», τονίζει χαρακτηριστικά η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ηρακλείου και συνεχίζει:
«Ο υπουργός μιλάει για λύση στο πρόβλημα της αναμονής προς χειρουργείο. Δεν πρόκειται για λύση-θαύμα. Πρόκειται για ευθεία εκμετάλλευση των ήδη εξασθενημένων εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία αφού καλούνται για υπερεργασία, πρόκειται για μια απόπειρα διχασμού και κερδοφορίας που σίγουρα θα αλλάξει τη μορφή του Ε.Σ.Υ. όπως το γνωρίζουμε.
Είναι προάγγελος της εισχώρησης ιδιωτικού τρόπου σκέψης σε ένα δημόσιο σύστημα. Σύντομα οι εμπλεκόμενοι ιατροί θα δείξουν προτίμηση στα απογευματινά κέρδη, παρά τις επιβεβαιώσεις του υπουργού για το αντίθετο, η πρωινή εργασία θα περάσει σε δεύτερη μοίρα και ο δημόσιος χαρακτήρας των νοσοκομείων θα εξαφανιστεί. Η αύξηση των ιδιωτικών δαπανών σημαίνει ιδιωτικοποίηση, όσο κι αν ο Υπουργός Υγείας προσπαθεί να μας πείσει για το αντίθετο».
Οι νοσοκομειακοί γιατροί επισημαίνουν πως ως κατάφωρη διάκριση έρχεται η απόφαση για ξεχωριστή νοσηλεία των ασθενών των απογευματινών χειρουργείων σε ξεχωριστούς θαλάμους, δημιουργώντας κλίμα άνισης διαχείρισης και φροντίδα «εκλεκτών». «Το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή ενώ προκύπτουν εύλογα πολλά ερωτήματα σχετικά με το σαφές πλαίσιο λειτουργίας και οργάνωσης:
– Ποιες λίστες ασθενών θα εφαρμοστούν; Θα δοθεί προτεραιότητα στους ασθενείς που επί σειρά ετών περιμένουν να χειρουργηθούν ή δημιουργούνται νέες λίστες, έως ότου δημοσιευθεί η Ενιαία Λίστα Χειρουργείου που υπόσχεται διαφάνεια;
– Ποιος θα αντιμετωπίσει τις πιθανές μετεγχειρητικές επιπλοκές στους απογευματινούς ασθενείς; Προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή μετεγχειρητική αποκατάσταση των ασθενών απαιτείται η συμβολή ιατρονοσηλευτικών ειδικοτήτων που δεν προβλέπονται στο εν λόγω μέτρο. Για τους γιατρούς της ΜΕΘ, τους καρδιολόγους, τους πνευμονολόγους, τους ακτινολόγους που θα κληθούν να βοηθήσουν όπως κάνουν πάντα, πώς κοστολογείται η εργασία τους και τι σημαίνει αυτό πρακτικά για την τσέπη των ασθενών;
– Πώς δημιουργήθηκαν αυτές οι τεράστιες λίστες αναμονής που τόσο κόπτεται η κυβέρνηση να διορθώσει;
– Μπορεί τελικά το μέτρο αυτό να λύσει το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού; Οι άμεσα εμπλεκόμενες ιατρικές ειδικότητες είναι οι αναισθησιολόγοι και οι χειρουργοί. Πώς το μέτρο αυτό θα προσκαλέσει τις υπόλοιπες βασικές ειδικότητες στα νοσοκομεία της χώρας ;
Το μέτρο αυτό συγκεντρώνει τους ασθενείς στα μεγάλα νοσοκομεία των κέντρων, με πλήρη απαξίωση των μικρότερων νοσοκομείων, εντείνει τις διαφορές στην πρόσβαση στην υγεία και αγνοεί την έκκληση των εργαζόμενων του Ε.Σ.Υ. για διάσωση όσων δύναται να διασωθούν.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι προτεραιότητα έχει το κέρδος και όχι η ασφάλεια των ανθρώπων. Η προχειρότητα του εγχειρήματος είναι επικίνδυνη και πατά στα συντρίμμια του ήδη διαλυμένου από την κυβέρνηση Ε.Σ.Υ.. Ο δρόμος προς την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου αγαθού της πρόσβασης στην υγεία έχει από καιρό ανοίξει και τίθεται σε εφαρμογή.
Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων για όλους αυτούς τους λόγους και απαιτούμε άμεσες κινήσεις διάσωσης των νοσοκομείων μας και όχι φανφάρες και νεωτερισμούς που απέχουν μίλια από την πραγματικότητα», καταλήγουν οι νοσοκομειακοί γιατροί του Ηρακλείου στην ανακοίνωσή τους.
ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ.!!!
Τα «ιδιωτικά πανεπιστήμια», απασχολούσαν τη συζήτηση εδώ και αρκετά χρόνια, με τη ΝΔ που σήμερα κυβερνά να μην κρύβει ποτέ την εμμονή της. Μόνο που όπως αποκαλύπτεται δεν επρόκειτο μόνο για συζητήσεις!
Από το 2014 που η τότε κυβέρνηση ξανά της ΝΔ «έτρεχε» την…εμβληματική επένδυση του Ελληνικού, προέβλεπε ΓΡΑΠΤΩΣ την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στο χώρο της «επένδυσης»!!!
Την αποκάλυψη κάνει ο πολιτικός μηχανικός Γιώργος Αναματερός εκ των εκτιμητών του δημοσίου για την έκταση του Ελληνικού. Κι όπως πάντα δεν αποκαλύπτει με λόγια αλλά με έγγραφα!
Δέκα χρόνια μετά η κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη κάνοντας κουρελόχαρτο το Σύνταγμα, επέβαλε την εμμονή της και όσα είχαν γραφτεί το 2014 θα γίνουν πράξη. Είναι τυχαίο ότι η μοναδική …επένδυση από ιδιωτική επιχείρηση για ίδρυση «πανεπιστημίου» προέρχεται από την Κύπρο ,αφορά την έκταση του Ελληνικού και έχει να κάνει με …ιδιωτική ιατρική σχολή!
Ο κ.Αναματερός έχει σπουδάσει στο εξωτερικό σε δημόσιο πανεπιστήμιο και οι συγκρίσεις που κάνει με τα δικά μας πανεπιστήμια έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.