Για κρούσματα «παράνομης» επαγγελματικής δραστηριότητας, που αφορούν σε ξεναγήσεις στην Ακρόπολη και στον αρχαιολογικό της χώρο, κάνει λόγο η Τζέμα Οικονομοπούλου, πρόεδρος ξεναγών Αττικής.
«Είναι γεγονός ότι έχει ξεκινήσει δυναμικά η τουριστική περίοδος και φέτος διαπιστώνεται για άλλη μία φορά το φαινόμενο των παράνομων ξεναγήσεων από μη διπλωματούχους, μη πιστοποιημένους ξεναγούς» είπε η πρόεδρος ξεναγών Αττικής. Σημείωσε πως «έχει ξεκινήσει η μάστιγα από το 2012 περίπου, με την αλλαγή του νομικού πλαισίου. Ενώ, τότε η παράνομη ξενάγηση ήταν ποινικό, τότε είναι διοικητικό πταίσμα».
Τι αναφέρει το ομώνυμο σωματείο
«Το επάγγελμα του ξεναγού στην Ελλάδα είναι και κατοχυρωμένο και προστατευμένο. Για να γίνει κάποιος ξεναγός περνάει μία περίοδο σπουδών από τη σχολή ξεναγών και υπάρχουν και τα ταχύρρυθμα σεμινάρια. Η σχολή ξεναγών, που είναι και ο πυλώνας, είναι περίπου τρία χρόνια, και πέρα από τα μαθήματα στις τάξεις, έχουμε και τις ξεναγήσει επί του πεδίου» συνέχισε η πρόεδρος ξεναγών Αττικής.
«Μετά τα μαθήματα, πιστοποιούμαστε από το υπουργείο Πολιτισμού. Βάσει του νόμου, κανείς που δεν είναι διπλωματούχος ξεναγός, δεν μπορεί να ξεναγεί, όχι μόνο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, αλλά σε οποιοδήποτε πλαίσιο οργανωμένης εκδρομής» πρόσθεσε για το επάγγελμα.
«Τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε δειλά-δειλά, αλλά λόγω της απουσίας ελέγχων, το φαινόμενο έχει διογκωθεί. Όταν γίνονται οι έλεγχοι, δεν επιβάλλονται και δεν εισπράττονται τα πρόστιμα. Έχουμε ένα φαινόμενο πλέον Λερναίας Ύδρας, δηλαδή όσα κεφάλια και αν κόψεις, βγαίνει άλλο ένα» ανέφερε για το φαινόμενο με τις ξεναγήσεις στην Ακρόπολη.
«Δουλεύουν ιντερνετικά, είτε μόνοι τους είτε μέσα από πλατφόρμες. Το φαινόμενο είναι ότι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν, αλλά μπορούν στο τέλος οι επισκέπτες να αφήσουν ένα γενναίο φιλοδώρημα. Φανταστείτε μία ομάδα ατόμων να δίνει από πέντε ευρώ. Κάντε τον πολλαπλασιασμό» κατέληξε.