Με καινούρια δεδομένα!
Νέο τεχνολογικό όπλο για τον εντοπισμό περιπτώσεων ξεπλύματος μαύρου χρήματος, μέσω κρυπτονομισμάτων, απέκτησε η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος της Αρχής, επίτιμος αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, σε συνέδριο με θέμα: «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες: σύγχρονες προκλήσεις για το Κράτος Δικαίου», οι διήμερες εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν στην Θεσσαλονίκη. Όπως ανέφερε, πρόκειται για «ειδικό σύστημα ανίχνευσης κρυπτονομισμάτων», μέσω του οποίου οι υπηρεσίες της Αρχής μπορούν να εντοπίσουν τις ύποπτες ροές χρημάτων. Αυτό το “ψηφιακό μάτι” προστίθεται στο “οπλοστάσιο” της Αρχής, η οποίσ την τελευταία 2ετία αναβάθμισε τις ψηφιακές υποδομές, αξιοποιώντας κονδύλια ύψους 500 εκατ. ευρώ κυρίως από προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Πρόκειται για «εξελιγμένα συστήματα», όπως είπε ο κ. Βουρλιώτης, που επιταχύνουν σημαντικά την ταχύτητα των ερευνών της Αρχής, ανάμεσα στα οποία και συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης. Την σημασία των ψηφιακών “όπλων” στην καταπολέμηση εγκληματικών δικτύων που “ξεπλένουν” παράνομα έσοδα, μέσω κρυπτονομισμάτων σε διαδικτυακές πλατφόρμες, σημείωσε σε εισήγησή του, ο Δημήτρης Αποστολάς, επίκουρος εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος, αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, το 2019 “ξεπλύθηκαν” διεθνώς, μέσω κρυπτονομισμάτων, παράνομα έσοδα ύψους 10,9 δισ. δολαρίων. Τα επόμενα δύο έτη τα αντίστοιχα ποσά ήταν 6,6 δισ. και 8,6 δισ. δολάρια (2020 και 21), αντίστοιχα.
Ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Α’ Μονάδας της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Ευστάθιος Τσίρμπας, υπογράμμισε ότι η Αρχή εκπόνησε στρατηγικές μελέτες με στόχο την αναγνώριση τάσεων που σχετίζονται με το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και την χρηματοδότηση τρομοκρατίας! Αυτές οι μελέτες αφορούν τρεις θεματικές ενότητες: μεθόδους εξαπάτησης πολιτών («φαινόμενο που έχει λάβει μορφή μάστιγας» όπως λένε), κατάχρηση εκμετάλλευσης μη κερδοσκοπικών οργανισμών και προγράμματος άδειας διαμονής επενδυτή (Golden Visa).