Στραμμένο στην Μέση Ανατολή είναι το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας, μετά την πρωτοφανή επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν στο Ισραήλ, με περισσότερα από 300 drones και βαλιστικούς πυραύλους. Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ συμφώνησε, μετά από σύσκεψη, ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση κατά του Ιράν, χωρίς όμως να ανακοινωθεί ο τρόπος και η χρονική στιγμή.
Ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος εκτίμησε πως είναι δεδομένη η απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν. «Το θέμα είναι το πώς θα χτυπήσει. Θα χτυπήσει απευθείας το Ιράν ή κάποιο στόχο εκτός Ιράν; Ο τρόπος που έγινε η επίθεση αυτή από το Ιράν επιχειρησιακά προκαλεί κάποια ερωτήματα», ανέφερε αρχικά και εξήγησε:
«Ο τρόπος που το έκανε το Ιράν ήταν γιατί ήθελε να δείξει την άμεση εμπλοκή του στον πόλεμο, αφετέρου μπορεί κανείς να εικάσει ότι όλες οι προειδοποιήσεις πριν την επίθεση εξυπηρετεί όποιον θέλει να τελειώσει αυτό τον πόλεμο. Ήταν κατά κάποιο τρόπο προειδοποιητικό».
Εντούτοις, σύμφωνα με τον διεθνολόγο, εκείνο που προκαλεί ανησυχία είναι η απευθείας επίθεση του Ιράν. «Έγινε μία επίθεση από την Τεχεράνη, όχι κάποιον τρίτο. Ήθελε να στείλει μήνυμα στο Ισραήλ: “τελείωσε τον πόλεμο, αλλιώς θα εμπλακούμε άμεσα”», επεσήμανε.
Ο ρόλος της Δύσης
Ο κ. Δεσποτόπουλος έκανε λόγο και για τον ρόλο της Δύσης, εκτιμώντας πως Ευρώπη και ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να κατευνάσουν τα πνεύματα, καθώς τα δύο ανοιχτά μέτωπα της Ουκρανίας και της Γάζας μπορούν να την καταστήσουν ανίσχυρη μελλοντικά.
«Η Δύση έχει δύο μέτωπα ανοιχτά, τη Γάζα και την Ουκρανία. Δεν είναι εύκολο να υποστηρίξει δύο ανοιχτά μέτωπα. Η Δύση αυτό που θέλει είναι να κλείσουν αυτά τα δύο μέτωπα γιατί έχουν κρατήσει καιρό. Είναι λογικό να υπάρχουν πιέσεις στον Νετανιάχου να τελειώσει τον πόλεμο», κατέληξε ο διεθνολόγος.