Σαν φάρσα τροχαίου: Το μακάβριο τηλεφώνημα στον πατέρα του 31χρονου αστυνομικού που σκοτώθηκε στο Πασαλιμάνι

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τους «πατρίκιους» και τους «πληβείους» της Ελληνικής Αστυνομίας

Must Read

Ο βίαιος θάνατος του ειδικού φρουρού μέσα στα μπάζα της ερειπωμένης μονοκατοικίας στο Πασαλιμάνι είναι ο ορατός τοίχος που διαχωρίζει τους χιλιάδες «πληβείους» αστυνομικούς που αγωνίζονται τίμια για να βγάλουν έντιμα το ψωμί τους κάνοντας δεύτερη και τρίτη εποχική δουλειά.

Και ειδικά στην Αττική, όπου τα έξοδα είναι δυσβάσταχτα. Απ’ την άλλη, με την ανοχή του Αρχηγείου υπάρχουν και οι… μόνιμοι «πατρίκιοι» του Σώματος, που με προσωρινές διακεκομμένες αποσπάσεις «καρμπόν» απ’ την περιφέρεια καλύπτουν τα κενά της πρωτεύουσας, εκτοξεύοντας το μηνιαίο κόστος για καθέναν μέχρι και στα 5.500 ευρώ.
Και σε αντίθεση με τους απλούς αστυνομικούς, οι μισθοί των οποίων κυμαίνονται από 1.000 μέχρι 1.200 ευρώ. «Πού να καταλάβει ο χορτάτος τον πεινασμένο…» Αυτή είναι η λαϊκή ρήση που αποτυπώνει απόλυτα την ανέχεια που βιώνουν χιλιάδες αστυνομικοί και ειδικοί φρουροί.

Το πρωί της Τρίτης στο Πασαλιμάνι ξεσκεπάστηκε ο αγώνας για τη βιοπάλη ενός καθημερινού ήρωα που, όταν έβγαζε την υπηρεσιακή φόρμα του, γινόταν οδηγός φορτηγού για να τα βγάλει πέρα. Ο 31χρονος Αγαθάγγελος Παπαδόπουλος, όταν άφησε τα Γρεβενά, έκανε άλλα όνειρα στην πρωτεύουσα ως ειδικός φρουρός της Ομάδας ΔΙΑΣ Νοτιοανατολικής Αττικής. Ομως έχασε τη ζωή του σε κατάρρευση κτιρίου στην οδό Νεωρίου.

Κατά τις εργασίες έσπασε το δοκάρι και ο άτυχος 31χρονος πήδηξε από το κτίριο στο φορτηγό για να σωθεί, αλλά δεν πρόλαβε, αφού καταπλακώθηκε από τα μπάζα που έπεφταν. «Ο αδελφός μου ήταν ένας άνδρας από αυτούς που δεν υπάρχουν πλέον» μονολογεί ο αδελφός του, ενώ ο πατέρας του συντετριμμένος λέει: «Ηταν ένας άγγελος, όπως το όνομά του. Είχε όνειρο να φύγει από το χωριό, να πάει στην Αστυνομία, να κάνει οικογένεια, να ζήσει μια όμορφη ζωή. Ο γιος μου δούλευε σε μια οικοδομή για ένα συμπληρωματικό εισόδημα. Του είχα μιλήσει την προηγούμενη μέρα. Τον είχα ρωτήσει αν θα ανέβει με την αδελφή του για το Πάσχα. Τι να πω… ήταν ένας άγγελος, το χαμόγελό του, η ψυχή του, τι άλλο να σας πω…» ανέφερε με σπασμένη φωνή ο πατέρας του 31χρονου. Ο Αγαθάγγελος, πριν βρει δουλειά ως οδηγός, είχε γίνει ντελιβεράς, έχοντας μάλιστα και μια πτώση με το μηχανάκι του.




Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι κάλεσαν από την Αμεση Δράση τον πατέρα του για το κακό μαντάτο κι εκείνος δεν τους πίστεψε, αφού θεώρησε πως είναι κάποιοι απατεώνες από εκείνους που ζητούν χρήματα για δήθεν ατυχήματα των παιδιών τους. Δυστυχώς, όμως, δεν ήταν φάρσα…

Όταν ο 31χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και διαπιστώθηκε ο θάνατός του, αστυνομικοί πήραν τηλέφωνο τους γονείς του στα Γρεβενά και τους είπαν πως το παιδί τους είχε κάποιο ατύχημα και βρίσκεται στο νοσοκομείο. Ωστόσο, οι γονείς θεώρησαν ότι είναι μία από αυτές τις φάρσες που κάνουν απατεώνες σε ηλικιωμένους κυρίως ανθρώπους, στους οποίους τηλεφωνούν και λένε ότι κάποιος συγγενής του ενεπλάκη σε κάποιο ατύχημα με σκοπό να τους αποσπάσουν χρήματα. Χρειάστηκε να τους καλέσουν τρεις φορές και την τελευταία φορά, μάλιστα, τους μίλησε ο ίδιος ο διοικητής του 31χρονου, ο οποίος τους ενημέρωσε πως έχει συμβεί κάτι πολύ σοβαρό και θα φρόντιζαν οι ίδιοι για να μεταβούν από τα Γρεβενά στην Αθήνα. Η αδελφή του αστυνομικού, που ζει στην Αθήνα, έσπευσε αμέσως στο νοσοκομείο, όπου έμαθε τα φριχτά νέα όταν έμαθε πως ο Αγαθάγγελος δεν ζει πια.

Χειροπέδες στον εργολάβο και σε επτά εργάτες

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι είχε εκδοθεί ηλεκτρονική άδεια για μικρές εργασίες από τον Δήμο Πειραιά για το κτίριο της οδού Νεωρίου, στο οποίο εκτελούνταν προφανώς εργασίες ανακαίνισης. Οι εργάτες επιχειρούσαν να ρίξουν έναν τοίχο στο κτίριο, αλλά χτύπησαν μια κεντρική δοκό, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει ολόκληρο τμήμα και να σκοτώσει τον 31χρονο.

Ο άτυχος αστυνομικός τη στιγμή της κατάρρευσης προσπάθησε να πηδήξει στο φορτηγό που οδηγούσε για να σωθεί, αλλά έπεσε ο τοίχος και τον πλάκωσε. Μετά το αδιανόητο αυτό περιστατικό συνελήφθησαν ο εργολάβος και επτά εργάτες. Ο θείος του αδικοχαμένου αστυνομικού Κώστας Σειρηνιώτης, μιλώντας για τον θάνατο του Αγαθάγγελου, είπε: «Το κλίμα εδώ στα Γρεβενά είναι πάρα πολύ βαρύ. Θρηνούμε όλοι. Τόσο οι γονείς και ο αδελφός του όσο και όλοι εμείς οι υπόλοιποι συγγενείς του. Ενας υπέροχος άνθρωπος, ο οποίος ήταν ένας πραγματικός αγωνιστής της ζωής. Και εδώ στο χωριό εργαζόταν σε ό,τι δουλειά έβρισκε, γιατί έτσι είχε μάθει από μικρό παιδί, να δουλεύει. Και στα χωράφια και στα τριφύλλια και όπου αλλού έβρισκε. Ετσι έκανε και στην Αθήνα. Δεν μπορούμε να το πιστέψουμε ότι ο Αγαθάγγελος “έφυγε” με τόσο άδικο τρόπο. Το μόνο που θέλουμε αυτή την ώρα είναι να έρθει το παιδί στον τόπο του, να θρηνήσουμε και να τον αποχαιρετήσουμε. Ολα τα υπόλοιπα θα τα δούμε στη συνέχεια» κατέληξε.

Τα παχυλά ρουσφέτια

Την ίδια ώρα, πάνω από 1.200 αστυνομικοί, ερχόμενοι με προσωρινή απόσπαση στην Αττική, δεν χρειάζεται να κάνουν δεύτερη δουλειά για να ζήσουν. Είναι οι «πατρίκιοι» του σώματος με υψηλές διασυνδέσεις και εναγκαλισμούς με πολιτικά γραφεία.
Τα οικονομικά τους οφέλη σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν τα 5.500 ευρώ μηνιαίως, αφού έχουν κληθεί από την Περιφέρεια όπου υπηρετούν προκειμένου να ενισχύσουν οκτάωρες περιπολίες και ελέγχους στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ή σε τουριστικές περιοχές.

Τα παραπάνω έχουν προκαλέσει κύμα διαμαρτυριών και αναφορές για στελέχη «δύο ταχυτήτων», καθώς οι «ντόπιοι» αστυνομικοί που συμμετέχουν στα ίδια μέτρα, συχνά ακόμα και στην ίδια περιοχή, συνεχίζουν να λαμβάνουν περίπου 1.000 ευρώ, ενώ οι αποσπασμένοι λαμβάνουν αμοιβή διπλάσια από αυτήν των στρατηγών της ΕΛ.ΑΣ.

Πρόκειται για μία επιλογή που «τινάζει» τον προϋπολογισμό της Αστυνομίας, με την επιβάρυνση των δημόσιων ταμείων να υπολογίζεται ετησίως σε 70.000.000-80.000.000 ευρώ. Σε αρκετές περιπτώσεις, πολλοί από τους μετακινούμενους φιλοξενούνται αλλά παίρνουν εικονικές αποδείξεις από ξενοδοχεία για να δικαιολογήσουν τα ποσά που λαμβάνουν για την εκτός έδρας διαμονή τους.

Οι «πλούσιοι» αστυνομικοί έχουν προκύψει από την προσπάθεια που καταβάλλεται μετά την αποδυνάμωση των αστυνομικών τμημάτων κατά 50%-60%, τη μείωση της εμφανούς αστυνόμευσης και των αστυνομικών μπλόκων κυρίως στην Αθήνα. Και πατούν στο ότι στην Αττική, όπου καταγράφεται το 50%-60% της εγκληματικότητας της χώρας, υπηρετεί τελικά το 35% των αστυνομικών –δηλαδή περίπου οι μισοί από αυτούς που υπολογίζεται ότι απαιτούνται για πλήρη και επαρκή αστυνόμευση– και ορισμένοι σε αδρανείς υπηρεσίες.

Δείτε επίσης:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This