Στη «φάκα» της ΕΛ.ΑΣ. έπεσαν, έπειτα από επεισοδιακή καταδίωξη στο κέντρο της Αθήνας, δύο Σέρβοι διαρρήκτες, μέλη της διαβόητης συμμορίας των «Ροζ Πανθήρων», που σπέρνουν τον φόβο και τον τρόμο στους μεγάλους κοσμηματοπώλες σε όλο τον κόσμο!
Οπως προέκυψε από πολύμηνη έρευνα, οι κατηγορούμενοι, ηλικίας 50 και 53 χρόνων, για τους οποίους εξακριβώθηκε πως επρόκειτο για μέλη της διεθνούς εγκληματικής ομάδας, που είναι γνωστή παγκοσμίως για τη δράση της και την «αδυναμία» της στα ακριβά κοσμήματα, διέπρατταν συστηματικά κλοπές σε κοσμηματοπωλεία στο κέντρο της Αθήνας με τη μέθοδο του ριφιφί.
Αρχικά, εντόπιζαν τα καταστήματα-στόχους τους, έκαναν κατοπτεύσεις και, κατόπιν, κατάστρωναν το σχέδιο δράσης τους, για να καταφέρνουν να μπουν σε αυτά δίχως να γίνονται αντιληπτοί, και να αφαιρούν κοσμήματα και χρυσαφικά, τα οποία διοχέτευαν σε δίκτυο κλεπταποδόχων, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.
Από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε, επίσης, ότι το «δίδυμο» των διαρρηκτών είτε κατόπτευε πεζή, κυρίως κατά τις βραδινές ώρες, τον χώρο γύρω από τα κοσμηματοπωλεία είτε προσέγγιζε τα καταστήματα επιβαίνοντας σε αυτοκίνητο, το οποίο στάθμευε αρκετά μέτρα πιο μακριά, αποφεύγοντας με αυτό τον τρόπο τη σύνδεσή του με αυτό.
Η επιλογή, δε, των κοσμηματοπωλείων δεν ήταν τυχαία, καθώς και στις δύο περιπτώσεις διαρρήξεων που εξιχνιάστηκαν διαπιστώθηκε πως ακριβώς δίπλα στα κοσμηματοπωλεία-στόχους υπήρχαν εγκαταλειμμένα κτίρια, στα οποία τρύπωναν αρχικά οι κακοποιοί, προκειμένου να μη γίνονται αντιληπτοί. Εν συνεχεία, με τη μέθοδο του ριφιφί άνοιγαν τρύπες στους τοίχους που χώριζαν τα εγκαταλειμμένα κτίρια και τα κοσμηματοπωλεία και ο ένας εξ αυτών έμπαινε στα καταστήματα έρποντας στο πάτωμα, για να μην ενεργοποιήσει τους ανιχνευτές κίνησης του συναγερμού, και αφαιρούσε τα χρυσαφικά!
Για τον θόρυβο
Αξίζει να αναφερθεί ότι φρόντιζαν να τοποθετούν κομμάτια από ύφασμα στο πάτωμα των παρακείμενων καταστημάτων, προφανώς για να ελαχιστοποιείται ο θόρυβος από τα κομμάτια του τοίχου που έπεφταν. Αφού ολοκλήρωναν τις πράξεις τους, έβγαιναν από τα εγκαταλελειμμένα κτίρια και απομακρύνονταν πεζή, κρατώντας τις τσάντες με τα κλοπιμαία.
Η πρώτη διάρρηξη που έκαναν τα μέλη των «Ροζ Πανθήρων» τα οποία συνελήφθησαν έγινε στις 05.04 της 28ης Δεκεμβρίου 2023, όταν μπήκαν σε κοσμηματοπωλείο που βρίσκεται επί της οδού Κολοκοτρώνη στην Αθήνα, και αφαίρεσαν πλήθος κοσμημάτων και χρυσαφικών, η συνολική αξία των οποίων ανέρχεται στα 169.000 ευρώ. Λίγους μήνες αργότερα, συγκεκριμένα στις 06.07 της 21ης Μαρτίου 2024, διέρρηξαν με τη μέθοδο του ριφιφί κοσμηματοπωλείο που βρίσκεται στην πλατεία Ομονοίας, αφαιρώντας πλήθος κοσμημάτων και χρυσαφικών, η συνολική αξία των οποίων αποτιμάται στα 147.000 ευρώ.
Η αντίστροφη μέτρηση για τη σύλληψη των δύο Σέρβων, που έχουν απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις αστυνομικές Αρχές για παρόμοια αδικήματα, άρχισε το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, όταν εντοπίστηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά ιδιοκτησίας να κινούνται επί της οδού Αριστοτέλους. Οταν οι αστυνομικοί δήλωσαν την ιδιότητά τους και προσπάθησαν να τους κάνουν έλεγχο, ο ένας εξ αυτών το έβαλε στα πόδια, αλλά ακινητοποιήθηκε λίγα μέτρα πιο κάτω. Παρά τη σθεναρή αντίσταση που προέβαλε, σπρώχνοντας τους αστυνομικούς, συνελήφθη, όπως και ο συνεργός του. Οσον αφορά τον τελευταίο, σε ερώτηση των αστυνομικών για τα στοιχεία του, ο ίδιος επέδειξε μία καταφανώς πλαστή άδεια ικανότητας οδήγησης των κροατικών Αρχών, που έφερε τη φωτογραφία του. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε αργότερα στο σπίτι του, επί της οδού Αριστοτέλους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων χειρός, τρία ρολόγια και 10 χρυσά και ασημένια κοσμήματα.
Επαγγελματίες από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία
Το εγκληματικό δίκτυο των «Ροζ Πανθήρων» διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τις καλά δομημένες και ιδιαίτερα δραστήριες διεθνικές εγκληματικές οργανώσεις και είναι, σύμφωνα με την Interpol και τη Europol, δομημένο στο πλαίσιο των διεθνικών εγκληματικών ομάδων και οργανώσεων των βαλκανικών χωρών.
Οι ομάδες αυτές αποτελούνται από άτομα που προέρχονται από τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας και παρουσιάζουν διεθνή δράση, στοχοποιώντας κυρίως κοσμηματοπωλεία, στα οποία διαπράττουν είτε κλοπές είτε ληστείες, με διάφορους τρόπους και μεθόδους, ανάλογα με τις δεξιότητες, τις τεχνικές και τις ικανότητες των μελών τους. Οι ομάδες αυτές δρουν συνήθως σε μικρούς αυτόνομους επιχειρησιακούς πυρήνες σε κάθε χώρα, στους οποίους συμμετέχουν αποκλειστικά ομοεθνείς τους (Σερβία, Μαυροβούνιο κ.λπ.) που έχουν μόνιμη διαμονή στη χώρα όπου βρίσκεται το κοσμηματοπωλείο. Είναι επαγγελματίες κακοποιοί, χωρίς εργασία και στο σύνολο των επιθέσεών τους χρησιμοποιούν τακτικές αυτοψίας και παρακολούθησης του καταστήματος που έχουν στοχοποιήσει, ακόμα και αρκετές ημέρες πριν από το χτύπημα.
Οι μετακινήσεις
Για τις μετακινήσεις τους τα μέλη των «Ροζ Πανθήρων» χρησιμοποιούν πλαστά ή πλαστογραφημένα έγγραφα, ενώ ταξιδεύουν ξεχωριστά και με διαφορετικούς τρόπους για να αποφεύγουν το ενδεχόμενο της από κοινού σύλληψής τους. Για τις οδικές μετακινήσεις τους χρησιμοποιούν είτε οχήματα με αλλοδαπές πινακίδες κυκλοφορίας διάφορων χωρών είτε οχήματα της εκάστοτε χώρας, τα οποία είναι καταχωρισμένα στα ονόματα άλλων ατόμων, συνήθως με καθαρό ποινικό παρελθόν. Τέλος, τα μέλη των συγκεκριμένων ομάδων είναι συνήθως άτομα με μεγάλη εμπειρία στη συγκεκριμένη δραστηριότητα, τα οποία έχουν απασχολήσει τις διεθνείς Αρχές.
Ενα «παρακλάδι» της θρυλικής διεθνούς σπείρας κλεφτών κοσμημάτων έκανε την εμφάνισή του στην Ελλάδα το 2010. Οι δράστες εισέβαλαν σε κοσμηματοπωλεία, σε τουριστικά θέρετρα, και έφευγαν με χρυσαφικά και ρολόγια αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι από τρεις και μόνο ληστείες κοσμηματοπωλείων σε Ρόδο, Κω και Σαντορίνη αποκόμισαν λεία της τάξης των 3.500.000 ευρώ! Η αρχή του τέλους για τη σπείρα των κακοποιών ήρθε τον Νοέμβριο του 2011, με τη σύλληψη τεσσάρων μελών της, ενώ τον Μάρτιο του 2012 η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη, στην Καλλιθέα, ακόμα τριών μελών της οργάνωσης. Μία από τους συλληφθέντες ήταν και η 44χρονη, τότε, Σέρβα μπασκετμπολίστρια Ολιβέρα Τσίρκοβιτς ή Ολια, η οποία μεσουρανούσε στα αθλητικά παρκέ τη δεκαετία του ’90.