Όσοι ιδιοκτήτες δεν μεριμνήσουν, ή ξεχάσουν, ή δεν ενδιαφερθούν να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά σε λίγες ημέρες (σ.σ. έχουν προθεσμία μέχρι τις 30/4), θα βρεθούν αντιμέτωποι με… βαριές καμπάνες.
Ειδικά στη βορειοανατολική Αττική, η οποία κάηκε πέρυσι, η κατάσταση που παρουσίασε ο ΑΝΤ1 σε Καλύβια, Σπάτα, Μαρκόπουλο και Λαγονήσι, προκαλεί μεγάλη ανησυχία, με τα ακαθάριστα οικόπεδα (από αυτοσχέδιες χωματερές, μέχρι ξερά χόρτα και ξύλα) να μοιάζουν με «βραδυφλεγής βόμβα»!
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σαρωνικού Δημήτρη Παπαχρήστου, μέχρι στιγμής έχει καθαριστεί περίπου το 30%! Μόνο.
Και η προθεσμία για τον καθαρισμό και τη λήψη μέτρων πυρασφάλειας, λήγει στις 30 Απριλίου…
ℹ️ Καθαρισμός οικοπέδων & ακάλυπτων χώρων pic.twitter.com/ShLTr2YLwA
— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) March 11, 2024
Ο κώδωνας του κινδύνου που έχει κρουστεί είναι ιδιαίτερα ηχηρός, καθώς, κάτι το θερμό (από όλες τις απόψεις) καλοκαίρι που αναμένεται, κάτι η ξηρασία, κάτι οι εμπρηστές και κάτι η ανικανότητα των ανευθυνο-υπεύθυνων αρμοδίων, αφήνουν για μία ακόμη φορά τη χώρα μας ανοχύρωτη.
Όπως αναφέρει η κυριακάτικη RealNews, για όσους δεν συμμορφώνονται, τα πρόστιμα θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάνουν και έως τις 54.000 ευρώ. Αν και τότε δεν υπάρχει συμμόρφωση, τότε ο αρμόδιος δήμος θα προχωρά σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό του οικοπέδου, με την αντίστοιχη χρέωση.
Πολλοί από τους ιδιοκτήτες αυτών των οικοπέδων, «είναι εξαφανισμένοι, είναι φαντάσματα. Για να μπούμε μέσα θέλουμε εισαγγελική παραγγελία. Όταν κάνουμε ζημιά (σ.σ. για να μπουν στο οικόπεδο που δεν έχει καθαριστεί όταν… αγνοείται ο ιδιοκτήτης) έρχονται και μας ζητάνε τα ρέστα μετά, ότι κάναμε ζημιά, έχει πολλές αγκυλώσεις ο νόμος», σχολίασε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1, ο αντιδήμαρχος Μαρκόπουλου Ιωάννης Αϊδινιώτης.
Εντός των προσεχών ημερών πάντως, θα τεθεί σε λειτουργία ακόμα μία ψηφιακή πλατφόρμα από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, μέσω της οποίας οι πολίτες θα κάνουν καταγγελίες, ή αναφορές, για τη μη εφαρμογή των μέτρων πυροπροστασίας.
Στην πλατφόρμα θα καταγράφονται επίσης και θα παρακολουθούνται οι ακάλυπτοι χώροι που αποτελούν εστίες κινδύνου, ενώ σύμφωνα με τη RealNews, σε ότι αφορά τους ιδιοκτήτες των ακαθάριστων οικοπέδων, θα έχουν υποχρέωση κάθε χρόνο να υποβάλλουν ηλεκτρονική δήλωση στην εφαρμογή ότι προχώρησαν σε καθαρισμό των οικοπέδων τους.
Στο gov.gr υπάρχει σχετική εφαρμογή για «Αναφορά / καταγγελία σε βάρος επιχείρησης – εγκατάστασης για μέτρα πυροπροστασίας», στην οποία αναφέρονται τα εξής:
Μπορείτε να υποβάλετε επώνυμη αναφορά / καταγγελία στα Γραφεία Προληπτικής και Κατασταλτικής Πυρασφάλειας των Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού (ΔΙ.Π.Υ.Ν) του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος, αναφορικά με θέματα πυροπροστασίας επιχειρήσεων – εγκαταστάσεων.
Ως εγκαταστάσεις νοούνται όλα τα κτίρια οικονομικών φορέων συμπεριλαμβανομένων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Θα χρειαστεί να:
- συμπληρώσετε είτε τους προσωπικούς σας κωδικούς web banking, είτε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet (αφού πρώτα εγγραφείτε στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ), ώστε να επιβεβαιώσετε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου
- επισυνάψετε τυχόν απαιτούμενα στοιχεία για την καλύτερη τεκμηρίωση της καταγγελίας σας
Με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας της αναφοράς/καταγγελίας σας, θα ενημερωθείτε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και με γραπτό μήνυμα (sms).
Η απάντηση θα αναρτηθεί στη Θυρίδα σας και ενσωματώνει όλα τα χαρακτηριστικά εγκυρότητας των εγγραφών του gov.gr (Μοναδικός κωδικός, κωδικός QR, προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα) και μπορεί να προσκομιστεί για κάθε νόμιμη χρήση.
*φωτογραφίες: video capture από ΑΝΤ1
Δείτε επίσης: