Το τραγικό πρόβλημα της απογύμνωσης και της αποδυνάμωσης του συστήματος Υγείας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που χτύπησε «κατάστηθα» και τον βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Γιάννη Καλλιάνο, ο οποίος με βίντεο στο διαδίκτυο κατήγγειλε μια σειρά από απαράδεκτες συμπεριφορές δημόσιου νοσοκομείου στον βαριά ασθενή πατέρα του, που είχαν αποτέλεσμα να υποστεί ανακοπή και τελικά να πεθάνει, δεν είναι το μοναδικό.
- Αδέκαστος – Εφημερίδα Δημοκρατία
Αποκαλύπτουμε σήμερα ακόμη μία «ανοιχτή πληγή» στη δημόσια Υγεία, που αφορά ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας, για το οποίο διενεργείται έρευνα από τη Δικαιοσύνη, έπειτα από ανατριχιαστικές καταγγελίες, που έφτασαν σε ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό.
Τεράστιος κίνδυνος
Η υπόθεση αφορά σοβαρότατες καταγγελίες σε βάρος της «γαλάζιας» διοίκησης του νοσοκομείου, για εγκληματικές αμέλειες σε βάρος ασθενών αλλά και για «πάρτι» με διασπάθιση χρημάτων του Δημοσίου, με απευθείας αναθέσεις σε ιδιωτικές εταιρίες, οι οποίες προκάλεσαν την παρέμβαση του Αρείου Πάγου!
Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα από την αρμόδια καθηγήτρια Μικροβιολογίας, αλλά και από εργαζομένους στο νοσοκομείο: «Τα αντιδραστήρια και ο συνοδός εξοπλισμός τους στo αιματολογικό εργαστήριο, στο εργαστήριο της εφημερίας και στο ΕΑΜ, το ειδικό αιματολογικό εργαστήριο, είναι τουλάχιστον εκτός service και ίσως και αναξιόπιστα λόγω παλαιότητας», με κίνδυνο, όπως αναφέρεται, «να σταματήσουν ξαφνικά να δουλεύουν τα μηχανήματά της, αλλά και όσο δουλεύουν, να έχουν και μη αξιόπιστα αποτελέσματα!»
Αλλά δεν είναι μόνον αυτά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του φακέλου που έφτασε στα χέρια της αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βιργινίας Σακελλαροπούλου, η οποία παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση, έχει ξεσπάσει ενδονοσοκομειακή… φαγωμάρα ακόμη και για τα έσοδα από το παγκάρι του ιερού ναού που βρίσκεται εντός του νοσοκομείου!
Επιπλέον, όπως καταγγέλουν οι εργαζόμενοι, που ζήτησαν την παρέμβαση του εισαγγελέα, δέχονται εκφοβισμό από στέλεχος της διοίκησης του πανεπιστημιακού νοσοκομείου, για τον οποίον υποστηρίζουν ότι «συνεργάζεται με εξωτερικό δικηγόρο (αναφέρουν τα στοιχεία του) και από κοινού δουλεύουν προς όφελος τρίτων, που κάνουν αγωγές κατά του νοσοκομείου»!
Σοκ προκαλούν οι καταγγελίες τους για το πρόβλημα με τον εξοπλισμό στα μικροβιολογικά εργαστήρια, που ενδεχομένως μπορεί να προκαλέσει ή έχει ήδη προκαλέσει σοβαρό κίνδυνο υγείας στους ασθενείς.
Αναφέρεται στην καταγγελία που έφτασε στον Άρειο Πάγο:
«Εκτός από τα σοβαρά θέματα κινδύνου δημόσιας υγείας, για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο… προκύπτουν και τα εξής οικονομικού ενδιαφέροντος από τις καταγγελίες της καθηγήτριας Αιματολογίας κυρίας Π.
Από τα μηχανήματα αυτά εξυπηρετούνται τρία εργαστήρια:
1. To αιματολογικό εργαστήριο.
2. Το εργαστήριο της εφημερίας και
3. ΕΑΜ, το ειδικό αιματολογικό εργαστήριο.
Ο ετήσιος τζίρος των αντιδραστηρίων, που εισπράττει αποκλειστικά μία μόνον εταιρία (R….), είναι πάνω από 600.000 ετησίως.
Εδώ και πολύ καιρό ο συνοδός εξοπλισμός της εταιρίας είναι τουλάχιστον εκτός service, ίσως και αναξιόπιστος, λόγω παλαιότητας. Κατά δήλωση έγγραφη τόσο της ίδιας της εταιρίας όσο και της αρμόδιας καθηγήτριας Μικροβιολογίας Π.
Θα μπορούσε η εταιρία να αντικαταστήσει τα μηχανήματα και “ούτε γάτα ούτε ζημιά”, όμως αυτό δεν έγινε από το νοσοκομείο, γιατί ήθελε προφανώς να διασφαλίσει και νέα απευθείας ανάθεση -χωρίς να γίνει διαγωνισμός, όπως επιτάσσει το συμφέρον του ελληνικού Δημοσίου-, όπου θα έπρεπε το νοσοκομείο να προμηθεύεται αναλώσιμα (αντιδραστήρα), τα οποία όμως είναι διαφορετικά στα νέα μηχανήματα.
Τα “μαγείρευαν”, αλλά δεν προχωρούσαν, γιατί ξέρανε ότι θα συναντούσαν αντιδράσεις από κάποια υγιή άτομα, εντός και εκτός του νοσοκομείου.
Μεγάλη μπίζνα
Αλλά ούτε και κανονικός διαγωνισμός γινόταν για αντιδραστήρια με συνοδό εξοπλισμό και η εταιρία θησαύριζε, πουλώντας τα αναλώσιμά της ανεξέλεγκτα και χωρίς ανταγωνισμό, αδιαφορώντας για το ρίσκο να σταματήσουν ξαφνικά να δουλεύουν τα μηχανήματά της, αλλά και όσο δουλεύουν, να έχουν και μη αξιόπιστα αποτελέσματα, όπως λέει στα έγγραφά της η καθ’ ύλην αρμόδια καθηγήτρια.
Κι αυτό είναι “παρανυχίδα” στα όσα συμβαίνουν στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Ενα νοσοκομείο με ετήσιο προϋπολογισμό πάνω από 200.000.000 ευρώ.
Τα πιο πολλά κινούνται στον αστερισμό των απευθείας αναθέσεων. ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ είναι η εξαίρεση πλέον. Το νοσοκομείο θεωρείται ο… πρωταθλητής των απευθείας αναθέσεων. Εν προκειμένω και μετά την καταγγελία ίσως θα ξεκινήσει, επιτέλους, διαγωνισμός αργά αργά. Θα τελειώσει, αν τελειώσει, σε καμιά διετία.
Θα μπορούσαν, έστω με εκδήλωση ενδιαφέροντος και έως 30.000 ευρώ, να προμηθεύονται αναλώσιμα, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και καινούργια μηχανήματα, πραγματοποιώντας αξιόπιστες εξετάσεις.
Είναι γνωστό σε όλους ότι απαγορεύονται τα χρησιδάνεια για να μη δεσμεύεται κάποιος να αγοράζει αναλώσιμα από συγκεκριμένο προμηθευτή.
Ο νομοθέτης έχει στο σκεπτικό του ευνόητους λόγους: Στη συγκεκριμένη περίπτωση και για αρκετά χρόνια τρέχει μια διαδικασία απείρως χειρότερη από χρησιδάνειο.
Παρακαλούμε να κάνετε τους νόμιμους ελέγχους.
Οι καθηγητές Ιατρικής και μέλη του Δ.Σ., κύριοι Ν. και Τ., τι έκαναν άραγε για να υποστηρίξουν την καθηγήτρια κ. Π. στις σοβαρές καταγγελίες της;
Eνώ ως διευθυντές κλινικών και αυτοί ξέρουν τα προβλήματα;
Ή μήπως την άφησαν μόνη της, ΑΒΟΗΘΗΤΗ – ενώ οι ίδιοι στις κλινικές τους έχουν ό,τι θέλουν;
Σωματείο Εργαζομένων».