Στον πάγο μπήκαν τα σχέδια για την γεώτρηση των Ιωαννίνων, στο πλαίσιο έρευνας που είναι στα σκαριά για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου ή υδρογονανθράκων.
Τον Νοέμβριο η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την πρώτη -μετά από δεκαετίες- ερευνητική γεώτρηση υδρογονανθράκων επί ελληνικού εδάφους.
Δινόταν το πράσινο φως, μετά από εννέα χρόνια από τότε που παραχωρήθηκε το block «Ιωάννινα», ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πρώτη γεώτρηση. Οι δικαστικές προσφυγές που ακολούθησαν όμως, η γραφειοκρατία και οι κυβερνητικές παλινωδίες οδηγούν σε πάγωμα την όλη διαδικασία και το εγχείρημα, όπως υποστηρίζουν τα ρεπορτάζ.
Βάση χρονοδιάγραμματος, η Energean επρόκειτο να εκκινήσει διαδικασίες προετοιμασίας της γεώτρησης, για την οποία, σημειωτέον, έχουν ταχθεί υπέρ οι τοπικοί φορείς, η περιφέρεια και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες. Όντως, ξεκίνησε η αναζήτηση λιμανιού, γεωτρύπανου, αδειοδοτικής διαδικασίας για το εργοτάξιο. Τον Φεβρουάριο, ομάδα κατοίκων και άλλων συλλογικών φορέων προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, το ΣτΕ αποφάσισε να εκδικάσει την υπόθεση τον Οκτώβριο. Δηλαδή οκτώ μήνες μετά την προσφυγή και μία επένδυση της τάξης των 35-40 εκατ. ευρώ, μόνο στην φάση της πρώτης γεώτρησης, βρίσκεται στον αέρα.
Ο χρόνος εκδίκασης της προσφυγής και έκδοσης απόφασης λειτουργεί αποτρεπτικά για τους επενδυτές, σύμφωνα με πηγές της πετρελαϊκής αγοράς. Την άνοιξη του 2022 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μιλήσει για επίσπευση του ερευνητικού προγράμματος στα θαλάσσια blocks της Κρήτης και του Ιονίου Πελάγους καθώς και του χερσαίου στα «Ιωάννινα». Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) έτρεξε σε συνεργασία με τις πετρελαϊκές, ταχύτατα, τις σεισμικές έρευνες.
Αλλά, η νέα δικαστική προσφυγή στο χερσαίο μπλοκ στην Ήπειρο, έφερε σύννεφα. Και κυρίως προβληματίζει ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων και η διάρκεια… υπομονής των επενδυτών, όπως τουλάχιστον σημειώνουν στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, παράγοντες της πετρελαϊκής αγοράς.