Εκδήλωση μνήμης για την 83η επέτειο της μάχης των Eυζώνων

Όταν συγκρούστηκαν οι Έλληνες κάτοικοι με τους Βούλγαρους στο χωριό του νομού Κιλκίς στις 25 Απριλίου 1941

Must Read

Ημέρα τιμής!

Εκδήλωση μνήμης για την 83η επέτειο της μάχης των Ευζώνων τελέστηκε σήμερα στο Κιλκίς.

Πριν αλλά και μετά την ολοκλήρωση της δοξολογίας και την κατάθεση στεφάνου, υπήρξαν παράλληλα τελετουργικά, παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη, με αναφορές στην λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για την οποία απαιτήθηκαν αγώνες και θυσίες, όπως η συλλογική αντίσταση των κατοίκων των Ευζώνων μετά από την έπαρση της βουλγαρικής σημαίας στο δημοτικό σχολείο.

Όπως αναφέρουν τα ιστορικά γεγονότα: Στην Μάχη των Ευζώνων ελάχιστοι χωρικοί πολέμησαν με τσουγκράνες και αξίνες τάγμα Βουλγάρων, όταν στους τελευταίους, ως συμμάχους τους, οι Γερμανοί παραχώρησαν τα χωριά της περιοχής.

Στην Μάχη δε των Ευζώνων συγκρούστηκαν οι Έλληνες κάτοικοι με τους Βουλγάρους στο χωριό Εύζωνοι του νομού Κιλκίς, στις 25 Απριλίου του 1941, λίγες μέρες μετά την κατάληψη της ευρύτερης περιοχής από τα γερμανικά στρατεύματα και την παράδοση της περιοχής στην βουλγαρική διοίκηση.

Αντιδρώντας, οι κάτοικοι των Ευζώνων αλλά και των γειτονικών χωριών (Πευκοδάσος, Μικρό Δάσος, Πλατανιά και Ποντοηράκλεια) διαδήλωσαν υπέρ της ελληνικότητας του τόπου τους και υπέστειλαν την βουλγαρική σημαία που είχε τοποθετηθεί από τις κατοχικές δυνάμεις. Λίγες μέρες αργότερα όμως εμφανίστηκε βουλγαρικός στρατός και τότε οι κάτοικοι, μαζί με λίγους στρατιώτες που επέστρεφαν από το μέτωπο, συγκρούστηκαν με το βουλγαρικό τάγμα και τους ατάκτους Βουλγάρους, χρησιμοποιώντας αξίνες και ό,τι άλλο είχαν στην διάθεσή τους. Οι Βούλγαροι υπερίσχυσαν και σκοτώθηκαν τότε τρεις Έλληνες: οι έφεδροι Συμεών Ιωαννίδης και Αλέξανδρος Γρηγοριάδης και ο πολίτης Μιλτιάδης Κουρτοϊδής, που, μετά την σύλληψή του, υπεβλήθη σε βασανιστήρια, στα οποία και υπέκυψε.

Οι Βούλγαροι θέλησαν να οδηγήσουν όλους τους κατοίκους προς ομαδική εκτέλεση, αλλά παρενέβη υπέρ των χωρικών μονάδα του γερμανικού στρατού που στάθμευε πλησίον της περιοχής και απελευθέρωσε όλους τους Έλληνες αιχμαλώτους. Το χωριό ονομάστηκε έτσι επειδή εκεί είχαν σκοτωθεί με βασανιστήρια εννέα Εύζωνοι στον Βαλκανικό Πόλεμο, το 1913. Συγκεκριμένα, είχαν συλληφθεί τότε εννέα τσολιάδες. Οι Βούλγαροι τούς οδήγησαν στο Ματσίκοβο (η παλαιά ονομασία του χωριού των Ευζώνων), τους παρέλαβαν οι κομιτατζήδες και αφού τους βασάνισαν, τους σκότωσαν. Μετά το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου οι Έλληνες πήγαν στον τόπο εκτέλεσης, συνέλεξαν τα οστά των εννέα τσολιάδων και τα έθαψαν στο χωριό. Αυτό ονομάστηκε “Ἑύζωνοι” το 1927, στην μνήμη των εννέα νέων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This