Τα «ανταλλάγματα» που οφείλει να ζητήσει η Εκκλησία

Τέσσερις πυλώνες προκειμένου να ανοίξουν δρόμοι στις Μητροπόλεις και να γίνουν θαύματα και έργα που ωφελούν στην πράξη τον κόσμο

Must Read

Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Τι περιμένουν οι πολιτικοί από την Εκκλησία; Ψήφους και μια καλή κουβέντα υπέρ τους. Υπάρχει άραγε κανείς που πιστεύει πως υπουργοί, βουλευτές και λοιποί υποψήφιοι -ευρωεκλογών, εθνικών και αυτοδιοικητικών- έχουν πνευματικές ανησυχίες;

Ο λόγος που οι πολιτικοί συναθροίζονται σε ναούς και συναναστρέφονται ιερείς με επιρροή συνήθως δεν αφορά θέματα πίστης. Η πίστη είναι προσωπική υπόθεση.

Αυτές οι «πνευματικές» φωτογραφίες, με τον πολιτικό να ανάβει το κερί και μετά οι επικοινωνιολόγοι να τις διανέμουν στα ΜΜΕ για να πειστεί ο κόσμος για τους θρησκευόμενους πολιτικούς, σπάνια πείθουν.

Προς όφελος του κόσμου

Εφόσον οι πολιτικοί προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την Εκκλησία, γιατί να μην «εκμεταλλευτεί» η Εκκλησία τους πολιτικούς; Θεμιτό είναι σε έναν βαθμό. Αφού το καλό που κάνει η Εκκλησία «γυρίζει» στον κόσμο. Οι άνθρωποι της Εκκλησίας, Ιεράρχες και κληρικοί, καλό είναι να αξιοποιήσουν τη δύναμή τους. Γιατί ο μέσος παπάς αγωνίζεται για τον κόσμο του, ο μέσος πολιτικός, δυστυχώς, για τον εαυτό του.

Πώς μπορούν οι άνθρωποι της Εκκλησίας να αξιοποιήσουν τις επαφές τους με τους πολιτικούς; Πέρα από τα μικρότερα έργα, τοπικής σημασίας, υπάρχουν τέσσερις συγκεκριμένες κατηγορίες στις οποίες μπορούν οι πολιτικοί να ανοίξουν δρόμους στις Μητροπόλεις και να γίνουν θαύματα. Έργα στην πράξη, που ωφελούν τον κόσμο.

Για τους… καλόπιστους, που λένε πως δεν πρέπει οι Μητροπόλεις «να μετατραπούν σε ΜΚΟ», υπάρχει απάντηση.

Η Εκκλησία έχει αποδείξει από συστάσεως του ελληνικού κράτους πως αποτελεί τον πιο αξιόπιστο φορέα. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι Μητροπόλεις έχουν κάνει έργο και έχουν γυρίσει τα κονδύλια στην κοινωνία. Όχι στις τσέπες επιτηδείων.

Τέσσερις πυλώνες

Τι ακριβώς να κάνουν ο Μητροπολίτης και οι ιερείς; Υπάρχουν τέσσερις πυλώνες στους οποίους μπορούν να κινηθούν.

Πρώτον, μπορούν να συμμετάσχουν σε προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης. Ενορίες, πνευματικά κέντρα και κοινωνικές δομές μπορούν να αναβαθμιστούν ενεργειακά. Να κάνουν οικονομία και να αναβαθμιστούν ενεργειακά (αλλαγή λαμπτήρων, χρήση αντλιών θερμότητας κ.ά.), ώστε να συμβάλουν στην πράσινη ανάπτυξη του τόπου τους.

Μπορούν επίσης να συμμετάσχουν σε προγράμματα επιμόρφωσης τόσο για κληρικούς όσο και για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες των Μητροπόλεών τους (άνεργοι, αποφυλακισθέντες κ.λπ).

Ιδιαίτερα οι Μητροπόλεις των περιοχών που καλύπτει το Ταμείο Ανάκαμψης σε περιοχές που στηρίζονταν στον λιγνίτη (Πτολεμαΐδα, Τρίπολη κ.λπ.) μπορούν να αντλήσουν κονδύλια που στοχεύουν στην απολιγνιτοποίηση των τοπικών κοινωνιών.

Τέλος, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών των Μητροπόλεων και των ενοριών και ο ψηφιακός μετασχηματισμός τους προς όφελος του πολίτη παραμένουν ακόμα μια διαθέσιμη επιλογή.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This