Ξεκινά η διαδικασία. Σήμα έναρξης των εργασιών αποκατάστασης της στέγης του Τεμένους Βαγιαζήτ και της συντήρησης του μνημείου, επτά χρόνια μετά τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσε η φωτιά που ξέσπασε στο Τέμενος τον Μάρτιο του 2017, έδωσε το δημοτικό συμβούλιο Διδυμοτείχου, στην τελευταία συνεδρίασή του.
Εγκρίνοντας την άδεια «κατάληψης χώρου εργοταξιακής εξυπηρέτησης», η οποία απαιτούνταν για την εγκατάσταση του ανάδοχου εργολάβου και του μεγάλου γερανού που θα χρησιμοποιηθεί για τις εργασίες, με πρώτο συμβατικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους τις 650 ημέρες.
Το έργο αποκατάστασης της στέγης είναι προϋπολογισμού 7 εκ. ευρώ περίπου, ενώ άλλα 3,5 εκ. ευρώ θα διαχειριστεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου για τη συντήρηση του Τεμένους. Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Δεκεμβρίου 2022 το Υπουργείο Πολιτισμού είχε εγκρίνει 10,5 εκ. ευρώ για το σύνολο των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, εξήγησε ότι για όλο το χρονικό διάστημα των εργασιών που θα γίνονται στο Τέμενος, θα κλείσει μέρος της πλατείας για τις εργοταξιακές ανάγκες, και θα καταληφθεί σημαντικό τμήμα μπροστά από την πρόσοψη του Τεμένους, με πρόβλεψη, ωστόσο, να μπορεί να διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων αλλά και των πεζών. Στην ίδια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, εγκρίθηκε και η Κυκλοφοριακή Μελέτη του Διδυμοτείχου, η οποία αποτελεί προαπαιτούμενο για την υλοποίηση του open mall της πόλης.
Αν σε κάθε ανακοίνωση των Τούρκων για πρόθεσή τους να μετατρέψουν χριστιανικές εκκλησίες σε τζαμιά απαντούσαμε άμεσα με αντίστοιχες δικές μας κινήσεις, ούτε η Αγία Σοφία, ούτε η Μονή της Χώρας, αλλά και άλλες εκκλησίες δεν θα γίνονταν τζαμιά. Η άμεση και αποφασιστική πολιτική με πυγμή είναι είδος προς εξαφάνιση στην Ελλάδα των σούργελων που μας κυβερνούν.
Δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό σου. Αν εμείς συνεχίσουμε να συντηρούμε οθωμανικά μνημεία, οι Τούρκοι θα σταματήσουν να μετατρέπουν χριστιανικές εκκλησίες σε τζαμιά; Αυτό θα ήταν πολιτική πυγμής εκ μέρους μας;