«Στον αέρα» είναι έναν μήνα πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου το κατασκηνωτικό πρόγραμμα που διοργανώνεται για άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς δεν έχουν προχωρήσει οι απαιτούμενες διαδικασίες από το αρμόδιο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με αποτέλεσμα τα ΑμεΑ να αναδεικνύονται ακόμα μια φορά σε παιδιά ενός κατώτερου Θεού.
- Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος
Η φωνή της 4amea με τη Νένα Χρονοπούλου (Κάθε Τετάρτη στην Espresso)
Αν και από τον περασμένο Φεβρουάριο έχει γίνει ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή συνεργατών της υπουργού Σοφίας Ζαχαράκη και τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ), που αναλαμβάνει την αρμοδιότητα εύρεσης των συνοδών των ΑμεΑ στις κατασκηνωτικές περιόδους, δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία, παρά τις εικόνες ντροπής το περασμένο καλοκαίρι στην κατασκήνωση Μπούκα στην Αμφιλοχία, με τρύπια στρώματα, σκουριασμένα ντους, βουλωμένες τουαλέτες, σπασμένους καναπέδες και γενικότερα άθλιες συνθήκες διαβίωσης παιδιών και μεγαλύτερων ατόμων με ειδικές ανάγκες που φιλοξενούνταν στη συγκεκριμένη δομή.
Mάλιστα, έπρεπε, τότε, να γίνει καταγγελία από συνοδούς ατόμων με ειδικές ανάγκες για να ενδιαφερθούν οι αρμόδιοι του τοπικού δήμου και της περιφέρειας κατόπιν εορτής, εν μέσω των καλοκαιρινών διακοπών των ΑμεΑ. Ομως η συγκεκριμένη κατασκήνωση φαίνεται πως είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς σοβαρά προβλήματα στις συνθήκες διαβίωσης υπάρχουν και σε άλλες κατασκηνώσεις που φιλοξενούν άτομα με ειδικές ανάγκες από 10 έως 50 ετών. Σήμερα, η «Espresso» φέρνει στο φως νέα καταγγελία πρώην συνοδού ΑμεΑ (τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της «Espresso») που έχει διαβιβαστεί αρμοδίως εδώ και τέσσερα χρόνια στον υπεύθυνο συντονιστή της κατασκήνωσης και στην ΠΟΣΓΚΑμεΑ! Καταγγελία που, όπως μαρτυρούν και οι φωτογραφίες, αφορά εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων του Αγίου Ανδρέα, που ανήκουν στον Δήμο Μαραθώνα.
Μεταξύ άλλων, η πρώην συνοδός καταγγέλλει την επικινδυνότητα παιδικής χαράς με κούνιες και μονόζυγα που κουνιούνται συθέμελα. «Ο εξοπλισμός που είχε απομείνει, π.χ. μονόζυγο, κούνιες και η τραμπάλα, ήταν έτοιμος να καταρρεύσει λόγω πολυκαιρισμού, αλλά και λόγω του υλικού του (ξύλου). Τα υπόλοιπα είχαν ήδη καταστραφεί και είχαν μείνει κάτι ξύλινα κομμάτια, που άνετα ένας κατασκηνωτής μπορούσε να τραυματιστεί» αναφέρει στην αξιολόγησή της η πρώην συνοδός ΑμεΑ. Ως προς τα δωμάτια, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει εργονομική διευθέτηση του χώρου. Το μέγεθος της ντουζιέρας είναι αρκετά μικρό και η κατασκευή της δυσκολεύει το πλύσιμο».
Για την παραλία η καταγγέλλουσα επισημαίνει: «Ηταν απαράδεκτη εικόνα οι διπλανές κατασκηνώσεις να έχουν ομπρέλες είτε και καθίσματα και στη δική μας μεριά τα παιδιά να κάθονται μέσα στον ήλιο κάτω στην άμμο. Φανταστείτε ένα 50χρονο ΑμεΑ υπέρβαρο με συνοδό καρδιακό πρόβλημα εκεί». Τις καταγγελίες που ανέφερε στην αξιολόγησή της το 2020 επανέλαβε, χθες, στην «Espresso» η καταγγέλλουσα, που είναι εργοθεραπεύτρια στο επάγγελμα. «Ηταν η πρώτη και τελευταία φορά που συνόδευσα σε κατασκήνωση, γιατί οι συνθήκες που αντιμετώπισα θεωρώ ότι δεν ανταποκρίνονται σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Δεν υπάρχει καμία συνθήκη ασφάλειας, σεβασμού απέναντι σε αυτά τα άτομα. Είναι πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας.
Στην παραλία θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι συγκρινόμενες με τις διπλανές κατασκηνώσεις των αστυνομικών και της Αεροπορίας η δική μας παραλία δεν είχε ομπρέλες, δεν είχε καθίσματα. Ωρες κάτω από τον ήλιο και πάνω στην άμμο ή στις πετσέτες που έχουμε φέρει εμείς. Δεν υπάρχει φροντίδα στη σίτισή τους, για τουαλέτα ή να πιουν ένα ποτήρι νερό εκείνη τη στιγμή. Θα πρέπει να περπατήσουν χιλιόμετρα για να τα βρουν αυτά ή να έχουμε πάρει εμείς όλο τον εξοπλισμό, καρέκλες, πετσέτες, νερά, οτιδήποτε, λες και πάμε για ελεύθερο κάμπινγκ στη Γαύδο» δήλωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: «Εχουν παιδικές χαρές κατεστραμμένες. Δεν τίθεται κανένα μέτρο ασφαλείας. Δεν υπάρχει ένας χώρος προσαρμοσμένος στις ανάγκες αυτών των ατόμων. Εχω επαφές με άτομο του χώρου και με ενημερώνει ότι ακόμη οι συνθήκες παραμένουν ίδιες»!
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει για τη σίτιση των φιλοξενούμενων ΑμεΑ, αλλά και τα χρήματα που παίρνουν οι συνοδοί, που κυμαίνονται από 200 έως 300 ευρώ για τις εννέα ημέρες, βοηθώντας μέχρι τρία άτομα με ειδικές ανάγκες ο καθένας. «Θα έπρεπε να υπάρχει μια διεπιστημονική επιτροπή, η οποία να αποτελείται από εργοθεραπευτές που ξέρουν εργονομία, από ανθρώπους που ξέρουν από κατασκευές, τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πλαίσια και να τα εφαρμόσει. Συγκεκριμένες παιδικές χαρές με κούνιες καθίσματα, στις παραλίες πέρα από τη ράμπα, ειδικά καθίσματα, οι τουαλέτες να είναι παντού διάσπαρτες στον χώρο και να μην είναι εγκαταλελειμμένες σαν Τζουράσικ Παρκ. Στις τραπεζαρίες να υπάρχει ειδική τροφή και να διευκολύνεται η καθημερινότητα των συνοδών που πληρώνονται “ψίχουλα” για να βρίσκονται εκεί! Δυστυχώς, είναι στη χώρα μας παιδιά ενός κατώτερου Θεού, αλλά οφείλουμε εμείς, που έχουμε και γνώσεις και λόγο, να μπαίνουμε μπροστά και να διεκδικούμε τα δικαιώματά τους, αυτά που αξίζουν και τον σεβασμό στη ζωή» καταλήγει η εργοθεραπεύτρια.
Τις καταγγελίες της επιβεβαίωσε και εργαζόμενος σε ίδρυμα ατόμων ΑμεΑ, διευκρινίζοντάς μας, κρατώντας την ανωνυμία του, πως, αν και τοποθετήθηκαν μέχρι πέντε ομπρέλες στην παραλία, δεν μπορούν να καλύψουν 100 άτομα με ειδικές ανάγκες που αναγκάζονται να κάθονται κάτω από τον καυτό ήλιο επί ώρες! Ο ίδιος μας επανέλαβε ότι είναι ανεπαρκής η σίτιση των ΑμεΑ, ενώ δεν είδε καμία επισκευή στην ετοιμόρροπη παιδική χαρά…
Πρόεδρος ΠΟΣΓΚΑμεΑ για τη γραφειοκρατία
Για τις συγκεκριμένες καταγγελίες απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο της ΠΟΣΓΚΑμεΑ Ιωάννη Μοσχολιό, ο οποίος μας είπε πως η εικόνα στις κατασκηνώσεις στον Αγιο Ανδρέα είναι καλύτερη τα τελευταία χρόνια. Πάντως, ανέφερε πως έχει υποβάλει αναφορά στο αρμόδιο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής με τα προβλήματα στις δώδεκα κατασκηνώσεις που λειτουργούν για ΑμεΑ σε όλη τη χώρα, ρίχνοντας το… μπαλάκι των ευθυνών στο υπουργείο της Σοφίας Ζαχαράκη.
«Για όλα αυτά τα θέματα, κάνουμε έκθεση στο τέλος, την οποία καταθέτουμε στο υπουργείο, με ό,τι προβλήματα υπήρχαν στην κατασκήνωση. Εμείς τα στέλνουμε εγγράφως στο υπουργείο τι χρειάζεται. Από εκεί και πέρα το υπουργείο… Δεν μπορούμε εμείς να πιάσουμε δώδεκα δήμους και να τους λέμε κουνιέται η κούνια εδώ, κάνε το ένα και το άλλο. Τους έχουμε δώσει τις προτάσεις μας» μας είπε χθες ο κ. Μοσχολιός, προσθέτοντας πως έχει «παγώσει» η ανάθεση του κατασκηνωτικού προγράμματος από το αρμόδιο υπουργείο. Ευθύνες επιρρίπτει για την κατάσταση των κατασκηνώσεων και στους δήμους που διαχειρίζονται τις εγκαταστάσεις, αλλά και στις περιφέρειες που πρέπει να τις ελέγχουν.
«Αρμόδιοι για τις εγκαταστάσεις είναι οι δήμοι οι οποίοι φιλοξενούν τα παιδιά. Από εκεί και πέρα για τον έλεγχο των εγκαταστάσεων είναι η Περιφέρεια, η οποία θα πρέπει έναν μήνα προτού μπουν τα παιδιά να ελέγχει τις εγκαταστάσεις και να παίρνει ένα χαρτί ότι είναι κατάλληλες για να μπουν τα παιδιά» μας τόνισε, για να καταλήξει: «Δύο μήνες πριν από την έναρξη της κατασκηνωτικής περιόδου οι αρμόδιοι του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας δεν έχουν προχωρήσει στην ανάθεση του έργου. Πότε θα ελεγχθούν και πότε θα γίνουν οι απαιτούμενες επισκευές; Τα ΑμεΑ θα γίνουν… πειραματόζωα;»
Ηξεις αφηξεις απο το αρμόδιο υπουργείο
Μετά τις καταγγελίες που είχαμε στα γραφεία μας απευθυνθήκαμε στην αρμόδια γενική γραμματέα Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρίνα Στέφου, θέτοντας τηλεφωνικά την ερώτηση αν θα είναι ασφαλείς και κατάλληλες οι κατασκηνώσεις των ΑμεΑ που θα λειτουργήσουν αυτό το καλοκαίρι.
«Εχει σταλεί εγκύκλιος σε όλους τους δήμους που πρόκειται να λειτουργήσουν τις κατασκηνώσεις να μας ενημερώσουν για την αρτιότητα των κατασκηνώσεων και να μας πουν πού αντιμετωπίζουν προβλήματα. Εχουμε βάλει ασφαλιστική δικλίδα να υπάρχει έλεγχος σε κάθε κατασκηνωτική περίοδο. Να ευαισθητοποιήσουμε τους δήμους, γιατί δεν μπορεί μια κατασκήνωση ειδικά σε ευάλωτες ομάδες να έχει προβλήματα. Δεν θα το ανεχτούμε άλλο» ήταν η απάντηση της κυρίας Στέφου, επιστρέφοντας το «μπαλάκι» των ευθυνών στους δήμους…
Απαράδεκτη κατάσταση ….ντροπή!!!!!!!