Συνεχίζεται η δίκη για τους μαζικούς θανάτους από κορωνοϊό σε γηροκομείο – Τι είπε ο πρώτος μάρτυρας

Οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν για ακόμη μία φορά τις κατηγορίες που τους αποδίδονται

Must Read

Με την εξέταση του πρώτου μάρτυρα ξεκίνησε εκ νέου σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, η δίκη για την υπόθεση του οίκου ευγηρίας, όπου το 2020 είχε δηλωθεί σωρεία θανάτων ηλικιωμένων, από κορωνοϊό.

Στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθονται τα δύο αδέρφια, διευθύνοντες σύμβουλοι του οίκου ευγηρίας, ο πρώτος ως υπεύθυνος σε επιστημονικά θέματα και η δεύτερη ως υπεύθυνη για διοικητικά ζητήματα. Οι δυο τους κατηγορούνται για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Προτού ξεκινήσει η διαδικασία, οι δύο κατηγορούμενοι κλήθηκαν να τοποθετηθούν σχετικά με τις κατηγορίες και τις αρνήθηκαν. Είχαν προηγηθεί ενστάσεις από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης, οι οποίες αφορούσαν την αποβολή των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής, που ωστόσο απορρίφθηκαν στο σύνολό τους.

Ακολούθως, ως πρώτος μάρτυρας εξετάστηκε ο γιος ηλικιωμένης, η οποία νόησε -χωρίς συμπτώματα- και νοσηλεύθηκε για δύο εβδομάδες στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» προτού επιστρέψει στο γηροκομείο, όπου εξακολουθεί να φιλοξενείται μέχρι σήμερα. Ο ίδιος επεσήμανε πως επικοινωνούσε εν μέσω πανδημίας με την 67χρονη -σήμερα- μητέρα του, εξηγώντας πως δεν τού μετέφερε κάποια παράπονα σχετικά με τα μέτρα που τηρούνταν ή για τις συνθήκες υγιεινής. «Δεν ανησυχούσε- η μητέρα μου ένιωθε και νιώθει τη μονάδα σαν σπίτι της, αυτό έλεγε κι όταν ήταν στο νοσοκομείο. Διεξάγονταν προληπτικά τεστ (για τον κορονοϊό), αλλά δεν ξέρω με τι συχνότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο γιος της 67χρονης.

Δεκάδες οι μάρτυρες για την υπόθεση

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κατηγορητήριο περιλαμβάνει περισσότερους από 70 μάρτυρες, μεταξύ αυτών συγγενείς των ηλικιωμένων, για τον λόγο αυτό η δίκη εκτιμάται πως θα διαρκέσει αρκετές βδομάδες, ίσως και μήνες

Το βούλευμα με το οποίο παραπέμφθηκαν να δικαστούν οι δύο κατηγορούμενοι στηρίζεται στα συμπεράσματα έρευνας που διενήργησαν επιθεωρητές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, την οποία προκάλεσε εισαγγελική έρευνα.

Μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε -κατά το παραπεμπτικό βούλευμα- σειρά παραβιάσεων των μέτρων πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού, όπως υπεράριθμοι περιθαλπόμενοι (156 αντί για 88), μη τήρηση των αποστάσεων στα δωμάτια φιλοξενίας των ηλικιωμένων και στους κοινόχρηστους χώρους, μη διενέργεια προληπτικών τεστ μοριακής ανίχνευσης του ιού για την έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων κ.ά.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησε η δίκη για τους μαζικούς θανάτους ηλικιωμένων από κορωνοϊό σε γηροκομείο το 2020

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This