Ένα βήμα πριν από την απαγγελία νέων συμπληρωματικών κατηγοριών και για το αδίκημα της λαθρεμπορίας βρίσκεται ο ειδικός εφέτης ανακριτής Λάρισας Σωτήρης Μπακαΐμης, που διενεργεί την έρευνα, για το πολύνεκρο έγκλημα των Τεμπών.
- της Μαίρης Μπενέα, εφημερίδα «Εστία»
Τα μεγάλα και μέχρι στιγμής αναπάντητα ερωτήματα, για την σιδηροδρομική τραγωδία με τους 57 νεκρούς, που αφορά το εάν υπήρχε απαγορευμένο φορτίο με χημικούς καταλύτες στην εμπορική αμαξοστοιχία, σε ποιόν ανήκε το υλικό και ποιος ήταν ο παραλήπτης του, αναμένεται να καθορίσει και την πορεία των ερευνών, όπως και την ποινική εξέλιξη της υπόθεσης.
Εάν τελικά αποδειχτεί ότι, η εμπορική αμαξοστοιχία, η οποία συγκρούστηκε με την επιβατική, μετέφερε τις ουσίες ξυλόλιο, τουλόλιο, βενζόλιο, για τις οποίες δεν υπήρχε σχετική άδεια, τότε ανοίγει ο δρόμος για την απαγγελία νέων κατηγοριών από τον ανακριτή και για το αδίκημα της λαθρεμπορίας σε βαθμό κακουργήματος.
Η άσκηση ποινικής δίωξης για λαθρεμπορία αναμένεται να συμπαρασύρει και την αύξηση του αριθμού των κατηγορουμένων στην υπόθεση. Αυτό σημαίνει ότι, θα αποκαλυφθούν τα πρόσωπα, στα οποία ανήκε το παράνομο φορτίο, τα πρόσωπα που ευθύνονται, για την παράνομη φόρτωση του υλικού, τα πρόσωπα, που έδωσαν την εντολή να μεταφερθεί το παράνομο υλικό με την εμπορική αμαξοστοιχία, καθώς και όσοι τους συγκάλυψαν, δηλαδή εάν το γνώριζε η διοίκηση των σιδηροδρόμων, όπως επίσης εάν είχε ενημερωθεί ο αρμόδιος υπουργός!
Τα επιστημονικά ευρήματα, τα οποία αναμένει εναγωνίως ο εφέτης ανακριτής, θα δώσουν τις απαντήσεις για το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας και αντίστοιχα θα καθορίσουν την εξέλιξη της ανάκρισης. Δύο είναι οι σημαντικές απαντήσεις, που αναμένει ο κ. Μπακαϊμης, οι οποίες θεωρούνται κρίσιμες για την εξέλιξη της έρευνας του. Η πρώτη αφορά του πόρισμα του ειδικού πραγματογνώμονα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, που θα δώσει απαντήσεις σε έξι ερωτήματα του ανακριτή για το ενδεχόμενο η εμπορική αμαξοστοιχία να μετέφερε μεγάλες ποσότητες ξυλόλιο, τουλόλιο κλπ.
Τον ειδικό πραγματογνώμονα του Μετσοβίου όρισε ο κ. Μπακαϊμης τον περασμένο Απρίλιο, μετά τις διαφορές, που είχαν ανακύψει μεταξύ των πραγματογνωμόνων, ως προς την ποσότητα ξυλολίου, που ανιχνεύτηκε στον τόπο του δυστυχήματος, κυρίως σε σχέση με την έκρηξη που συνόδευσε τη σύγκρουση των δύο τρένων. Η πρώτη έκθεση του πραγματογνώμονα των συγγενών των θυμάτων κ. Κοκοτσάκη, έδειχνε τη χημική ουσία ως υπεύθυνη για την έκρηξη, ενώ δεν είχε δηλωθεί επίσημα η ύπαρξή της. Αντίθετα, το πόρισμα των πραγματογνωμόνων, που είχε ορίσει ο εφέτης ανακριτής, έδινε μηδαμινή πιθανότητα σε αυτή την εκδοχή, θεωρώντας ως αιτία για την ποσότητα της συγκεκριμένης χημικής ουσίας, που είχε ανιχνευτεί, τη μπογιά με την οποία είχαν βαφτεί τα βαγόνια του τραίνου!
Η δεύτερη απάντηση, που περιμένει ο ανακριτής αφορά την ανάκτηση του διαγραμμένου υλικού καταγραφής φόρτωσης και κίνησης της εμπορικής αμαξοστοιχίας, η οποία συγκρούστηκε με την επιβατική, το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023. Ο κ. Μπακαΐμης έχει στείλει αίτημα προς ειδικό εργαστήριο του Λονδίνου, το οποίο εκτός από καταρτισμένο προσωπικό διαθέτει και την απαραίτητη εξουσιοδότηση από την κατασκευάστρια εταιρία, για τους 12 από τους 15 σκληρούς δίσκους, που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και δείχνουν τι ακριβώς φορτώθηκε στην εμπορική αμαξοστοιχία.
Όμως, η διαδικασία φέρεται να καθυστέρησε, αφού το προξενείο της χώρας μας, στο οποίο αρχικά εστάλη το έγγραφο για να μεταφραστεί και να σταλεί στο εργαστήριο, φέρεται να απάντησε πως απαιτείται εξειδικευμένος μεταφραστής! Το έγγραφο επέστρεψε στον ανακριτή, ενώ τελικά φαίνεται πως με τη βοήθεια του υπουργείου Εξωτερικών βρέθηκε γνώστης της εξειδικευμένης ορολογίας που απαιτούσε το έγγραφο.
Ο εφέτης ανακριτής στο αίτημα του, που εστάλη στις 15 Μαρτίου ζητά την ανάκτηση του περιεχομένου των 15 συνολικά κατασχεμένων σκληρών δίσκων από τη φόρτωση στον Εμπορικό Σταθμό Θεσσαλονίκης στις 28-2-2023 της εμπορικής αμαξοστοιχίας 63503, που ενεπλάκη στο δυστύχημα και την κίνηση, πορεία και διέλευση αυτής από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς Πλατέως, Λιτοχώρου, Λεπτοκαρυάς, Νέων Πόρων και Ραψάνης, διέλευση που έλαβε χώρα το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023, μεταξύ των ωρών 21.40 – 23.18.
Αφού λάβει τις επιστημονικές απαντήσεις, που αναμένει ο κ. Μπακαϊμης, θα προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες…
Η έκθεση Κοκοτσάκη
Στο μεταξύ, νεότερες ποινικές εξελίξεις ενισχύουν το ενδεχόμενο της μεταφοράς παράνομου υλικού από την εμπορική αμαξοστοιχία. Αυτό προέκυψε από την νέα, επικαιροποιημένη έκθεση του πραγματογνώμονα Βασίλη Κοκοτσάκη, την οποία κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη 16 Μαΐου, στον εφέτη ανακριτή Λάρισας κ. Μπακαϊμη, ο Χρήστος Κωνσταντινίδης που έχασε στο δυστύχημα τη σύζυγό του, Βασιλική Χλωρού.
Σύμφωνα με την νέα έκθεση Κοκοτσάκη, στην οποία συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες όπως ο ο καθηγητής μαθηματικών, κ. Μάνος Παπαδάκης του Πανεπιστημίου του Χιούστον και ο κ. Νικόλαος Ντούβρας, μηχανικός με εξαιρετική πείρα στη Formula 1, «δεν υπήρξε μετωπική σύγκρουση στα δύο τρένα, τα οποία εκτροχιάστηκαν μετά από το ‘φρενάρισμα’ των μηχανοδηγών της εμπορικής και η μηχανή της επιβατικής συγκρούστηκε με το πρώτο βαγόνι του εμπορικού, για να πέσει στη συνέχεια στο διπλανό πρανές».
Όπως αναφέρει η έκθεση, η μεγάλη φωτιά προκλήθηκε από τα υλικά 12-15 τόνων, εκ των οποίων βρέθηκαν ξυλόλιο, βενζόλιο και τολουόλιο, τα οποία χρησιμοποιούνται για νόθευση καυσίμων. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ιατροδικαστές, τα θύματα που βρέθηκαν απανθρακωμένα ήταν σε στάση που υποδεικνύει ότι επιχείρησαν να αποφύγουν τη φωτιά.
Παράλληλα με τις απαντήσεις για το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας, ο εφέτης ανακριτής αναμένει μέχρι το τέλος του Μαΐου και τα εργαστηριακά αποτελέσματα, για τα υπολείμματα οστών, που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των ερευνών στο ιδιωτικό οικόπεδο, όπου μεταφέρθηκαν 500 κυβικά χώματος από τον τόπο της τραγωδίας.
Τα οστά έχουν ήδη μεταφερθεί στην Αθήνα στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και εξετάζονται από ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΟ, ώστε να εξακριβωθεί εάν ανήκουν σε ζώα, ή σε άνθρωπο. Τα οστά είχαν βρεθεί με τη συνδρομή της ομάδας Anubis με τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. Είχαν βρεθεί στη θέση «Πηγάδια», όπου βρίσκεται το οικόπεδο, που μεταφέρθηκαν τα μπάζα από τον τόπο της τραγωδίας και είναι τα τελευταία ευρήματα στην υπόθεση, τα οποία θεωρούνται ως τα πλέον σημαντικά.
Έχουν αποσταλεί από τον κ. Μπακαϊμη στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, από όπου αναμένονται τα αποτελέσματα των ερευνών του ανθρωπολόγου, προκειμένου να ακολουθήσει έλεγχος για ταυτοποίηση του DNA. Εφόσον διαπιστωθεί ότι, ανήκουν σε άνθρωπο και όχι σε ζώο, τότε γίνει έλεγχος DNA, ώστε να εξακριβωθεί σε ποιόν ανήκουν. Εάν αποδειχτεί ότι, τα οστά είναι ανθρώπινα και όχι ζώων, τότε θα προκύψουν νέες κατηγορίες, με συμπληρωματικές ποινικές διώξεις, όχι μόνον για τους ήδη κατηγορούμενους, που εμπλέκονται στο μπάζωμα, αλλά ενδεχομένως και σε νέα πρόσωπα.
Για την υπόθεση του μπαζώματος ή του τσιμεντώματος στον τόπο της σιδηροδρομικής τραγωδίας, έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας, για αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος (πλημμέλημα). Μάλιστα, παρά την προσπάθεια, που κατέβαλλε ο κ. Αγοραστός, η δικογραφία με την ποινική εμπλοκή του, να παραμείνει ανεξάρτητη και χωριστή από την μεγάλη δικογραφία, για τους 57 νεκρούς, ο ανακριτής συσχέτισε τις δύο υποθέσεις. Αυτό είχε αποτέλεσμα ο πρώην Περιφερειάρχης να είναι συγκατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος, που αφορά την αλλοίωση των στοιχείων της έρευνας, στη μεγάλη δικογραφία για το πολύνεκρο έγκλημα των Τεμπών.
Ο κ. Αγοραστός ωστόσο, δεν θα είναι ο μοναδικός κατηγορούμενος για αλλοίωση στοιχείων της υπόθεσης. Ο ανακριτής αναμένεται να απαγγείλει κατηγορίες και σε άλλα πρόσωπα, για απόκρυψη στοιχείων. Αυτό αφορά όσους εμπλέκονται στην εκχέρσωση, που έγινε στον τόπο του δυστυχήματος αμέσως μετά τη σύγκρουση. Επίσης αφορά όσους συμμετείχαν σε συσκέψεις και αποφάσισαν το τσιμέντωμα του χώρου και τέλος τη μεταφορά στο οικόπεδο στη θέση “Πηγάδια”, όπου βρέθηκαν τα οστά.
Παραπομπή της Ελλάδας στο ΔΕΕ ζητεί με προσφυγή στην Κομισιόν η Καρυστιανού
Προσφυγή βόμβα κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας όπως αυτή εκπροσωπείται από το Ελεγκτικό Συνέδριο με αίτημα την παραπομπή και καταδίκη της Ελλάδος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση του Ενωσιακού Δικαίου υπέβαλλε στις 29 Απριλίου η Πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών Μαρία Καρυστιανού.
- του Μανώλη Κοττάκη
Έκπληκτη η μάνα της άτυχης Μάρθης ανακάλυψε μέσα στην εορταστική ανάπαυλα του Πάσχα ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, Υπουργοί και ανώτατοι παράγοντες του ΟΣΕ, αισθάνονται ότι « έχουν δέσει τον γάιδαρο τους», είναι ασφαλείς και δεν υπάρχει λόγος να άγχονται από τα αιτήματα της Ευρωπαίας Εισαγγελέως Λάουρα Κοβέσι για ποινική δίωξη τους λόγω παράνομων και καταχρηστικών παρατάσεων της επίμαχης σύμβασης σκάνδαλο 717 (τηλεδιοίκηση).
Και τούτο διότι παλαιότερη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου του 2018 για την 717 έκρινε νόμιμες τις πρώτες αυτές παρατάσεις προς όφελος ελληνικών και γαλλικών εταιρειών, κορυφαία στελέχη των οποίων κλήθηκαν προσφάτως σε απολογία από την Ευρωπαία Εισαγγελέα.
Έτσι Υπουργοί τα ονόματα των οποίων έχουν δοθεί στην δημοσιότητα αλλά και νυν Υπουργοί του Μεγάρου Μαξίμου που φέρονται ότι έστειλαν αναρμοδίως επιτακτικά mail στην διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ με αίτημα την σκανδαλώδη έγκριση νέας παράτασης της σύμβασης (αλλά τα ονόματα τους δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά) ανακουφίστηκαν στο άκουσμα της ύπαρξης αυτής της απόφασης.
Και τούτο διότι η συγκεκριμένη απόφαση της Ολομελείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τον αριθμό 1314/18 κρίνοντας νόμιμες της παρατάσεις ολοκλήρωσης της σύμβασης 717 εξουδετερώνει το επιχείρημα περί παράνομων παρατάσεων της Κοβέσι και ακυρώνει κάθε απόπειρα παραπομπής Υπουργών στο Ειδικό Δικαστήριο με βάση το άρθρο 86 του Συντάγματος.
Όπως τόνισε στην «ΕτΚ» η Μαρία Καρυστιανού «σύμφωνα με όσα μου εξήγησαν οι νομικοί παραστάτες μου η καταγγελία που υπέβαλα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί το πρόσφορο μέσο για να φθάσει η υπόθεση των Τεμπών στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνο αρμόδιο όργανο για να αποφανθεί και για τα ακανθώδη προβλήματα που δημιουργεί το άρθρο 86 του Συντάγματος στην εφαρμογή του Ενωσιακού Δικαίου».
Και πρόσθεσε: «Είμαι κυριολεκτικά συγκλονισμένη από την αποκάλυψη ότι η πιο αθέατη- και γι αυτό πιο επικίνδυνη – υπεράσπιση του εγκλήματος των Τεμπών μπορεί να προκύψει από την επίκληση της 1314/2018 απόφασης της Μείζονος Επταμελούς Σύνθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου».
Η βάση της καταγγελίας προσφυγής Καρυστιανού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία εδράζεται σε πλούσια νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως επί ομοειδών περιπτώσεων είναι η παράλειψη του Ελεγκτικού Συνεδρίου να υποβάλλει προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενώσεως πριν κρίνει τις παρατάσεις της 717 νόμιμες. Παράλειψη για την οποία καταδικάστηκε η Ελλάς για την υπόθεση Γεωργίου προσφάτως καθώς τότε και ο Άρειος Πάγος δεν απετάθη ως όφειλε, όπως εκρίθη, στο ΔΕΕ πριν εκδικάσει την πολύκροτη υπόθεση της αλλοίωσης του ελλείμματος του 2009. Αλλά και η Γαλλική Δημοκρατία στο παρελθόν καταδικάστηκε πλειστάκις από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή η δικαιοσύνη της «αμέλησε» να υποβάλλει προδικαστικό ερώτημα για μείζονες δικαστικές υποθέσεις.
Στην προκειμένη περίπτωση το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο δίκασε ως δικαστήριο στον τελευταίο βαθμό την υπόθεση της νομιμότητας ή της παρανομίας της παροχής παρατάσεων στην σύμβαση 717 ερμήνευσε, χωρίς να ρωτήσει το ΔΕΕ, ότι κοινοτικός κανονισμός που ετέθη σε εφαρμογή εκείνη την εποχή αποτελεί «μη προβλέψιμη επιγενόμενη περίσταση» που δικαιολογεί «την ολοκλήρωση της αρχικής εργολαβίας» με παρατάσεις. Οι οποίες θεωρήθηκαν τότε νόμιμες.
Η προσφυγή καταγγελία της Μαρίας Καρυστιανού, η οποία αλλάζει την εικόνα (η Ευρωπαία Εισαγγελεύς επανακτά την πρωτοβουλία των κινήσεων) σήμανε συναγερμό τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην δικαιοσύνη.
Άπαντες γνωρίζουν από τους αριθμούς και όχι από την πρόσφατη υπόθεση Γεωργίου μόνον ότι η Ελλάς είναι ασύλληπτα εκτεθειμένη από τις παραλείψεις της Δικαιοσύνης να θέτουν προδικαστικά ερωτήματα για δημόσιες συμβάσεις που αφορούν διαχείριση κοινοτικού χρήματος και γι αυτό είναι σφόδρα πιθανή η καταδίκη της Ελλάδος γι αυτό από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Κατά συρροή.
Ο πρώην Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθηγητής Βασίλης Σκουρής επεσήμανε ένα ακριβώς χρόνο πριν, στις 23.5.2023, με άρθρο του στην «Καθημερινή» ότι από τις 546 προδικαστικές παραπομπές που κατατέθηκαν στο ΔΕΕ το 2022 μόνον 4 προήλθαν από την Ελλάδα!
«Στην πρωτοπορία βρίσκεται η Γερμανία με 98 παραπομπές, ακολουθούν η Ιταλία με 63, η Βουλγαρία (!) με 43 , η Ισπανία με 41 , η Πολωνία με 39, ενώ σε αντίστοιχα με την Ελλάδα επίπεδα κινούνται η Δανία, η Εσθονία και η Λεττονία» αποκάλυψε.
Στην πραγματικότητα λοιπόν η καταγγελία Καρυστιανού, τα κυριότερα σημεία τη οποίας δημοσιεύει σήμερα η «ΕτΚ», υπερβαίνει κατά πολύ το ανθρώπινο αίτημα για δικαιοσύνη στα Τέμπη και για κίνηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και κτυπά την κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη, σε μία περίοδο που εκείνος δεν έχει εγκαταλείψει το ευρωπαϊκό όνειρο του για αξίωμα, στην αχίλλειο πτέρνα της. Στο κράτος δικαίου.
Η αναστάτωση που προεκλήθη σε κυβέρνηση και δικαιοσύνη φαίνεται ότι είναι τόσο μεγάλη ώστε εκτάκτως την περασμένη Δευτέρα 13 Μαΐου ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Σκιαδαρέσης εξέδωσε επείγουσα εγκύκλιο με οδηγίες για το πότε τα ελληνικά δικαστήρια υποβάλλουν προδικαστικά ερωτήματα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Εγκύκλιος η οποία πλην της Προέδρου του Αρείου Πάγου κυρίας Κλάππα κοινοποιήθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, στον «Θεματικό σχηματισμό υποθέσεων της ΕΕ και των δικαστηρίων της», ο οποίος… συμπτωματικώς θα κληθεί να απαντήσει στην καταγγελία προσφυγή της Μαρίας Καρυστιανού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή!
Η πλούσια σε νομολογία και όντως καλοδιατυπωμένη εγκύκλιος του κυρίου Σκιαδαρέση έχει, όπως προκύπτει από προσεκτική ανάγνωση της, έναν διπλό στόχο. Ο πρώτος είναι κανονιστικός. Να δείξει ότι οι Έλληνες δικαστές είναι ελεύθεροι και παροτρύνονται να υποβάλλουν προδικαστικά ερωτήματα στο ΔΕΕ. Το γεγονός ότι αναθεωρεί πλήρως πρόσφατη εγκύκλιο του ΑΠ της 9-2-2024 που όριζε ότι μόνον ο Άρειος Πάγος, το ΣτΕ και το Ελεγκτικό Συνέδριο μπορούν να υποβάλλουν προδικαστικά ερωτήματα στο ΔΕΕ ενώ τώρα δίδεται αυτό το δικαίωμα «σε οποιοδήποτε δικαστήριο της χώρας μετά από αίτηση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών» δείχνει πόσο βαριά εκτεθειμένη είναι η Ελλάς στην Κομισιόν και στο ΔΕΕ μετά την καταγγελία Καρυστιανού για τα Τέμπη.
Ο δεύτερος στόχος όμως της εγκυκλίου μοιάζει φωτογραφικός. Αφορά την υπόθεση των Τεμπών. Όταν το αίτημα Καρυστιανού περί υπεροχής του κοινοτικού δικαίου έναντι των εθνικών κανόνων διατυπώνεται για να κριθεί η παράνομη επέκταση των συμβάσεων της 717 που χρηματοδοτούνται αποκλειστικώς από ευρωπαϊκούς πόρους, τι νόημα έχει να επισημαίνει ο Άρειος Πάγος στην εγκύκλιο ότι «το ΔΕΕ είναι αρμόδιο να ερμηνεύσει το ενωσιακό δίκαιο και όχι να αποφανθεί επί της ερμηνείας εθνικών νομοθετικών διατάξεων ούτε επί του ζητήματος ΚΑΤΑ ΠΟΣΟΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΝΩΣΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ»;; Αν δεν είναι απάντηση αυτή στην καταγγελία Καρυστιανού, τι είναι;
Και αν ήταν έτσι όπως τα λέει ο έγκριτος αντιεισαγγελεύς πως το ΔΕΕ έκρινε ασύμβατο το Ελληνικό Σύνταγμα με το Ενωσιακό δίκαιο στην υπόθεση του βασικού μετόχου; Και ποιο το νόημα της ύπαρξης του άρθρου 28 του Συντάγματος;
Η εγκύκλιος απαντά εμμέσως στην καταγγελία Καρυστιανού όταν απαριθμεί πότε κατά την άποψη του Αρείου Πάγου ένα εθνικό δικαστήριο δεν υποχρεούται, πότε απαλλάσσεται να υποβάλλει προδικαστικό ερώτημα. Ανάμεσα στις περιπτώσεις που αναφέρει περιοριστικά ορίζει ότι το εθνικό δικαστήριο είναι περίπου καλυμμένο όταν δεν υποβάλλει προδικαστικό ερώτημα εφόσον «αιτιολογεί ειδικά την εκτίμηση του αυτή που πρέπει να προκύπτει από το σκεπτικό της απόφασης».
Πράγμα που στην επίμαχη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που προσβάλλει η Μαρία Καρυστιανού υπάρχει. Αναπτύσσεται αιτιολόγηση με την φράση ότι ο κανονισμός της ΕΕ είναι… «μη προβλέψιμη επιγενόμενη περίσταση».
Πως τώρα το «δίκαιο» της ΕΕ βαπτίζεται «περίσταση» είναι ένα θέμα.
Συμπέρασμα:
Οι συγγενείς των θυμάτων έχουν να ανέβουν Γολγοθά και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό προκειμένου να δικαιώσουν την μνήμη των παιδιών τους. Θα βρεθούν αντιμέτωποι με πανίσχυρες δυνάμεις, οι οποίες έχουν το προβάδισμα στην ενημέρωση μέσω των βαθέων λαρυγγιών που διαθέτουν στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Κανείς δεν είναι τέλειος όμως. Και στην τελική, τον Γολγοθά και την Σταύρωση, τους διαδέχεται η Ανάστασις.
Το περιεχόμενο της καταγγελίας βόμβα
«Η Απόφαση 1314/2018 του Τμήματος Μείζονος-Επταμελούς Σύνθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου (εφεξής ΕλΣυν). Η επίμαχη παραβίαση σχετίζεται άμεσα με την άσκηση ποινικής δίωξης, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, για εγκλήματα που αφορούν τα σιδηροδρομικά συστήματα Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης στην Ελλάδα (βλ. ανακοίνωση 12.12.2023 στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας https://www.eppo.europa.eu/en/news/greece-eppo-charges-23-suspects-crimes-involving- railway-signalling-systems)Με την Απόφαση αυτή το ΕλΣυν, δικάζοντας σε τελευταίο βαθμό, αποφάνθηκε, ακολουθώντας πάγια, από το 2005, νομολογία του, χωρίς να υποβάλει προδικαστικό ερώτημα στο ΔΕΕ, επί ανακύψαντος ζητήματος ερμηνείας (κατ’ άρθρο 267 ΣΛΕΕ) των διατάξεων της Οδηγίας 2004/17/ΕΚ και του Κανονισμού (ΕΕ)2016/919 (<<σχετικά με την τεχνική προδιαγραφή διαλειτουργικότητας για τα υποσυστήματα «έλεγχος-χειρισμός και σηματοδότηση» του σιδηροδρομικού συστήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης>>), παραβλέποντας τον Κανονισμό (ΕΕ)1303/2013, την Απόφαση 2012/88/ΕΕ της Επιτροπής και τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ)402/2013.Ειδικότερα, έκρινε ότι η θέσπιση του Κανονισμού (ΕΕ)2016/919 αποτελούσε μη προβλέψιμη επιγενόμενη περίσταση, που επέτρεπε τη σύναψη Συμπληρωματικής Σύμβασης Εργασιών (εφεξής ΣΣΕ) άνω των 13 εκατ. Ευρώ, σε σχέση με την αρχικώς συναφθείσα 717/2014 Σύμβαση, της οποίας η προθεσμία εκτέλεσης έληγε την 26.09.2016 και για την οποία, «σύμφωνα με την ποινική έρευνα, χορηγήθηκαν συνολικά επτά παράνομες παρατάσεις…σύμφωνα με τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΓΟΣΕ» (βλ. την ανωτέρω ανακοίνωση), πριν από τη γνωστή σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών (28.02.2023), με 57 νεκρούς, μεταξύ των οποίων η κόρη μου, Μαρία-Θωμαή Ψαροπούλου. Συνεπώς, με την Απόφαση 1314/2018 του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η Ελληνική Δημοκρατία παραβίασε το άρθρο 267 εδάφιο 3 ΣΛΕΕ (βλ. ad hoc Απόφαση ΔΕΕ στην υπόθεση C-416/17), υποχρεώσεις και αρχές που κατοχυρώνονται στις Συνθήκες, και διατάξεις του παράγωγου δικαίου της ΕΕ, όπως κατωτέρω εκτίθενται».
(…)
«Ι. Πιστεύω ότι η παρούσα αποτελεί πρόσφορο θεσμικό μέσο υπαγωγής του προβλήματός μου, ως συγγενούς θύματος στην υπόθεση των Τεμπών, στο ΔΕΕ, προκειμένου να κριθεί πρωτίστως η υπεροχή του δικαίου της ΕΕ έναντι του άρθρου 86 του Συντάγματος (όσον αφορά την ποινική ευθύνη Υπουργών– βλ. δηλώσεις Ευρωπαίας Εισαγγελέα), σε σχέση με την 1314/2018 ΕλΣυν, που θέτει αυτοτελώς το μείζον ζήτημα απαλλαγής (ab initio), όχι μόνον των Υπουργών αλλά και ενός απροσδιόριστα ευρύτερου κύκλου προσώπων, από τις ποινικές ευθύνες τους, κατ’ άρθρο 15 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα-ΠΚ (Έγκλημα που τελείται με παράλειψη).Πράγματι, η αναζήτηση ποινικών ευθυνών (βλ. ά. 13 περίπτ. α΄ ΠΚ και 86 του Συντ.) προσώπων, τα οποία, παραλείποντας (ά. 15 ΠΚ) να ασκήσουν τα εποπτικά καθήκοντά τους, όσον αφορά την εφαρμογή του ενωσιακού και του εθνικού δικαίου για την οικονομική λειτουργία και για τη λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας των σιδηροδρομικών μεταφορών, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την 770/2021 ΟλΣτΕ (πρότυπη δίκη), σύμφωνα με την οποία: <<17…..Η διατυπούμενη κατά τον προσυμβατικό έλεγχο στις σχετικές πράξεις ή αποφάσεις των αρμοδίων σχηματισμών του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίση περί της νομιμότητας ή μη σχεδίου δημόσιας σύμβασης δεσμεύει καταρχήν τις αναθέτουσες και λοιπές (περιλαμβανομένων και των εποπτικών) αρχές. Και τούτο διότι συνιστά άσκηση, έστω και μη δικαιοδοτικής, αλλά πάντως διοικητικής (ελεγκτικής) φύσεως (ΑΕΔ 4/2019, 20/2005) αρμοδιότητας, η οποία μάλιστα προβλέπεται από το Σύνταγμα και εξειδικεύεται με τις διατάξεις του Κεφαλαίου 53 του ν. 4700/2020 και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να καταργηθεί ή να περιορισθεί αμέσως ή εμμέσως από τον κοινό ή τον κανονιστικό νομοθέτη. >>Συναφώς επισημαίνουμε ότι το ΕλΣυν έχει αυτοπροσδιοριστεί, κατά τον προαναφερόμενο προσυμβατικό έλεγχο (νομιμότητας κατά το ενωσιακό και το εθνικό δίκαιο) των δημοσίων συμβάσεων, ως ακολούθως, με την 1377/2021 ΕλΣυν (Ολομ) και πολλές όμοιες: <<… η Ολομέλεια θεωρεί ότι όταν το Ελεγκτικό Συνέδριο κατά άσκηση του προσυμβατικού του ελέγχου έχει αποφανθεί ρητώς επί ζητήματος, η κρίση του αυτή δεν δύναται να αμφισβητηθεί από κανένα όργανο εντασσόμενο στην εκτελεστική λειτουργία, εκτός αν αυτό επικαλείται ad hoc μεταγενέστερη αντίθετη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η έννοια της οποίας είναι αναμφισβήτητη>>
(…)
«Με την εκδοθείσα 1314/2018 Απόφαση κρίθηκε ότι η θέσπιση του Καν. 2016/919 ήταν εν προκειμένω μη προβλέψιμη επιγενόμενη περίσταση και επιτράπηκε η υπογραφή της ΣΣΕ, παρά το γεγονός ότι η ερμηνεία των διατάξεων του δικαίου της Ένωσης δεν ήταν προφανής και δημιουργούσε σοβαρή αμφιβολία, η οποία είχε καταγραφεί στην προηγηθείσα διαμετρικά αντίθετη κρίση (842/2018 Απόφ. του Τμήματος VI ΕλΣυν) και στην αντίθετη πρόταση του Γενικού Επιτρόπου της Επικρατείας στο ΕλΣυν, σε ανακύψαν εντελώς πρωτότυπο ζήτημα ερμηνείας των διατάξεων της Οδηγίας 2004/17/ΕΚ και του Κανονισμού (ΕΕ)2016/919, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ)1303/2013, της Απόφασης 2012/88/ΕΕ της Επιτροπής και του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ)402/2013. (βλ. Απόφ. ΔΕΕ στην υπόθεση C-416/17, Eπιτροπή κατά Γαλλικής Δημοκρατίας, για όμοια παράβαση του Conseil d’Etat).ΙV. Η μη υποβολή από το ΕλΣυν προδικαστικού ερωτήματος για ανακύψαν ζήτημα ερμηνείας κανόνα δικαίου της Ένωσης σε συγχρηματοδοτούμενο από πόρους ΕΕ έργο, στοιχειοθετεί την παραβίαση από την Ελληνική Δημοκρατία: του άρθρου 19 παρ. 1 ΣΕΕ (υποχρέωση των κρατών μελών να προβλέπουν τα ένδικα βοηθήματα και μέσα που είναι αναγκαία για να διασφαλίζεται η πραγματική δικαστική προστασία στους τομείς που διέπονται από το δίκαιο της Ένωσης)».
Δείτε επίσης:
- Στις ευρωεκλογές σβήνουν τα φαντάσματα των Τεμπών που ταλαιπώρησαν τον Κυριάκο μας
- Τέμπη: Αναξιόπιστο και «πειραγμένο» το ανακριτικό υλικό – Τα σοβαρά ερωτήματα που εγείρονται
“Στο θέμα των υπογραφών, απάντησε πως εάν δεν είχαν μπλοκάρει το σύστημα κι εκείνη, θα είχαν ξεπεράσει τις 1.5 εκ. υπογραφές που ζητούσαν πριν από λίγους μήνες και θα είχαν φτάσει στο Ευρωκοινοβούλιο”(*)
Πόση λογοκρισία υπάρχει στην δημοκρατική Ελλάδα; Πού πάμε, αλήθεια;
(*) Από το χθεσινό άρθρο τής εφημερίδας “ΠΑΤΡΙΣ” “Μαρία Καρυστιανού από το Ηράκλειο: «Οφείλουμε στα παιδιά μας να μην σταματήσουμε…»” Δεν βάζω σύνδεσμο, διότι κόβουν ή καθυστερούν το σχόλιο.
Επιστημονικές Απαντήσεις
Οι χημικοί καταλύτες Ξ,Β & Τ χρησιμοποιούνται όχι ως ποσότητες αλλά ως συνοδευτικά ιάματα της κυρίως νόθευσης για δυο σημαντικούς λόγους: 1ον διότι αυξάνουν τον αριθμό οκτανίων των καυσίμων που έχουν προηγουμένως αυξηθεί ποσοτικώς με υγρά χαμηλότερου κόστους και ως εκ τούτου εξασθενήσει και 2ον διότι εξαλείφουν το “προδοτικό” χτύπημα στα πειράκια του κινητήρα.
Το ποιοί είναι οι αποστολείς και ποιοί οι παραλήπτες των ως άνω υγρών, είναι κάτι που θα πρέπει να ψάξετε μόνοι σας αν θέλετε να το βρήτε