Ο Δήμος Ορεστιάδας προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την εγκατάσταση οκτώ ανεμογεννητριών (ύψους 200 μέτρων η κάθε μία) στην περιοχή «Μαύρη Πέτρα» του δασικού συμπλέγματος του Τριγώνου.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο δήμαρχος Ορεστιάδας Διαμαντής Παπαδόπουλος, έχει ασκηθεί Αίτηση Ακύρωσης της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για το έργο «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ‘ΜΑΥΡΗ ΠΕΤΡΑ’ Ισχύος 45MW στη θέση “ΜΑΥΡΗ ΠΕΤΡΑ” στο Δήμο Ορεστιάδας – Π.Ε. Έβρου».
Όπως είπε ο κ.Παπαδόπουλος στο Ράδιο Έβρος και στη ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση, ο Δήμος οδηγήθηκε στο ΣτΕ, αφότου το ΥΠΕΝ αγνόησε την ιεραρχική προσφυγή και δεν απάντησε στο Δήμο Ορεστιάδας, κάτι που νομικά εκλαμβάνεται ως «σιωπηρή απόρριψη».
Για το δασικό σύμπλεγμα του Τριγώνου, το οποίο να επισημανθεί πως είναι το μοναδικό που δεν κάηκε στις καταστροφικές φωτιές του περσινού καλοκαιριού, υπάρχει ακόμα μία κυβερνητική απόφαση για «φύτευση» ανεμογεννητριών, στην περιοχή «Αετοκορφή». Το σχέδιο αναφέρει την εγκατάσταση 19 ανεμογεννητριών, ενώ αναμένεται και μια τρίτη έγκριση, που θα ανεβάσει τον συνολικό αριθμό τους στις 49 σε όλο το συγκεκριμένο δασικό σύμπλεγμα!
«Δεν είμαστε εναντίον αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που θα πρέπει να εξεταστούν με διαφορετικό πρίσμα, καθώς το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε αλλού», διευκρίνισε ο Διαμαντής Παπαδόπουλος στο Ράδιο Έβρος και ξεκαθάρισε ότι το θέμα «θα το πάμε ως το τέλος».
Από την πλευρά του, ο νομικός εκπρόσωπος του Δήμου Ορεστιάδας, Βασίλης Παραπαγκίδης, είπε για την υπόθεση, δηλώνοντας τον «νομικό εκνευρισμό» του:
«Το Υπουργείο αγνόησε επιδεικτικά τις απόψεις και τις γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων φορέων … Μέσα σε μια απόφαση (ΑΕΠΟ) 45 σελίδων δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση, παρά μόνο η παράθεση ενός άρθρου του νόμου … Τα επιστημονικά δεδομένα λένε ότι η περιοχή επέμβασης δεν είναι περιοχή αιολικής προτεραιότητας».
Ο ισχυρισμός του κ. Παραπαγκίδη περί μη «αιολικής προτεραιότητας», επιβεβαιώνεται από τα επιστημονικά δεδομένα του Γεωπληροφοριακού Χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) τα οποία παρουσιάστηκαν στο παρακάτω βίντεο.
«Πρόκειται για ένα πάρκο ανεμογεννητριών το οποίο γίνεται στο μοναδικό θύλακα δάσους που έχει απομείνει στο βόρειο και κεντρικό κομμάτι του Έβρου, στην περιοχή του Πενταλόφου Πετρωτών. Είναι ένα πάρκο για το οποίο όλοι οι φορείς είχαν γνωμοδοτήσει αρνητικά. Ο Δήμος με ομόφωνη απόφαση, το περιφερειακό συμβούλιο, το δασαρχείο, το Πανεπιστήμιο, οι οικολογικοί φορείς, όλοι είχαν γνωμοδοτήσει αρνητικά. Παρόλα αυτά, το ΥΠΕΝ αποφάσισε να εκδώσει την ΑΕΠΟ … Έχουμε αποφασίσει να το πάμε μέχρι τέλους, να ακουστεί η άποψη των πολιτών. Είμαι υπέρμαχος των ΑΠΕ … είναι και εθνική ανάγκη και οικονομική … οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις όμως πρέπει να αποφεύγονται. Πρέπει κάποιες περιοχές να παραμείνουν ανέγγιχτες», είπε μεταξύ άλλων στη ΔΕΛΤΑ Τηλεόραση ο δήμαρχος Ορεστιάδας ο οποίος επεσήμανε ότι θα ζητηθούν και ασφαλιστικά μέτρα, ώστε να μην μπορέσει να ξεκινήσει η ανάδοχος εταιρεία την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών μέχρι να ληφθεί η οριστική απόφαση από το ΣτΕ.
*φωτογραφία αρχείου
Ρε φίλε με τις ανεμογεννήτριες θα φύγουν και οι τελευταίοι άνθρωποι !
Ξένες εταιρίες με μίζες θα τα παίρνουν.
Αλλά αυτό δεν είναι το σχέδιο (δες Κύπρο).
Έτσι θέλουν να αδειάσουν και τον Έβρο.
Μόλις κάηκε η Δαδιά (1 εκατ. στρ.) δώσανε έγκριση για ανεμογεννήτριες στα καμένα.
Στα νησιά που έχει 10 μποφόρ γιατί εκεί δε μπαίνουν ? αναρωτήθηκες ? ή καλύτερα όπως κάνουν στο εξωτερικό μέσα στη θάλασσα που έχει πάντα αέρα , άρα συνεχόμενο ρεύμα, γιατί δε βάζουν;
Τί τα θέλουμε τα Θαλάσσια Πάρκα , βάλτε εκεί ανεμογεννήτριες , ή εκεί έχουν πρόβλημα τα ψάρια? Μήπως ενοχλούν τις Τουρκικές τράτες; και δε θα μπορούν να ψαρέψουν στα Ελληνικά ύδατα ώστε να μας πωλούν οι Τούρκοι τα ελληνικά ψάρια, μεταφέροντας τα με φορτηγά;
ΜΗΠΩΣ ΒΑΖΕΤΕ ΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΒΓΑΖΕΤΕ ΤΑ ΜΑΤΑΚΙΑ ΣΑΣ.ΕΙΣΤΕ ΚΟΡΟΊΔΑ ΡΕ ΕΒΡΙΤΕΣ;ΣΕ ΛΙΓΟ ΜΟΝΟ ΑΡΚΟΥΔΕΣ ΘΑ ΜΕΝΟΥΝ ΕΚΕΙ.ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΡΗΜΩΣΕΙ.ΤΙ ΣΑΣ ΠΕΙΡΑΖΟΥΝ ΛΙΓΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ;