H Άλωση της Κωνσταντινούπολης και του ελληνισμού μέσα από τον θρήνο των Ποντίων

Το «’Πάρθεν η Ρωμανία» περιγράφει την εθνική συμφορά, αλλά περιέχει και την αυτοπαρηγοριά, διότι «η Ρωμανία αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο»

Must Read

Ίσως στην ποντιακή διάλεκτο να μην υπάρχει πιο… διάσημο θρηνητικό τραγούδι, αφού μιλά τόσο για την Άλωση της Πόλης στις 29 Μαΐου 1453 όσο και για την κατάλυση της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας οκτώ χρόνια αργότερα: Το «’Πάρθεν η Ρωμανία» σε ρυθμό διπάτ’ περιγράφει γενικότερα για την άλωση του ελληνισμού από τους Οθωμανούς Τούρκους.

«Για τον ποντιακό λαό τα δύο τούτα θλιβερά γεγονότα αποτελούν μια εθνική συμφορά» γράφει ο Στάθης Ευσταθιάδης στο έργο του ‘Τα τραγούδια του ποντιακού λαού’.

Αναλύοντας τους στίχους, ο λαογράφος σημειώνει ότι τα μοιρολόγια ξεκινούν μόλις ένα παιδί διαβάζει το θεϊκό μήνυμα που κομίζεται στην πόρτα της Αγια-Σοφιάς από ένα πουλί.

Ωστόσο, οι ίδιοι στίχοι περιλαμβάνουν την ελπίδα και την αυτοπαρηγοριά για την ανάσταση του γένους. «Η Ρωμανία αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο» λένε.

Ακούστε το «’Πάρθεν η Ρωμανία», όπως το απέδωσε στις 19 Μαΐου 2023, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, ο λυράρης Ηλίας Υφαντίδης, στην κεντρική εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας στην Αθήνα, στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Τον συνόδευσαν η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, μαθητές του στη λύρα, ο λυράρης Γιώργος Κουλαξουζίδης και ο Παναγιώτης Κοπαλίδης στο νταούλι.

 

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This