Ο Γιώργος Προβόπουλος και η σκοτεινή πλευρά του τραπεζικού συστήματος

Must Read

Ο Γιώργος Προβόπουλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών, την Τρίτη 28 Μαΐου 2024. Όντας ένας από τους πιο ισχυρούς άνδρες της ελληνικής οικονομίας κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, άφησε το «αποτύπωμα» του υπηρετώντας ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος από το 2008 έως το 2014.

Η θητεία του σημαδεύτηκε από τις εξελίξεις που έλαβαν χώρα σε από μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας, με την Ελλάδα να «βυθίζεται» στα δεινά της οικονομικής κρίσης και στην «εποχή των μνημονίων». Ως τεχνοκράτης με μακρά θητεία στον τραπεζικό τομέα, ο Γ. Προβόπουλος υπήρξε μια προσωπικότητα με έντονη -και καθοριστική σε αρκετές περιπτώσεις- παρουσία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στα θετικά του, παράγοντες των τραπεζών και του «επιχειρείν» συμπεριλαμβάνουν την ψύχραιμη και μεθοδική προσέγγιση του σε κρίσιμα ζητήματα. Ομως, η παρουσία του στα τραπεζικά δρώμενα δεν έμεινε απαλλαγμένη από κριτική.

Η αυστηρή προσήλωση του Γ. Προβόπουλου στην τήρηση ενός ασφυκτικού δημοσιονομικού πλαισίου και η επιμονή του στην εφαρμογή σκληρών για την κοινωνία κανόνων, προκάλεσε την περίοδο εκείνη σε βάρος του αντιδράσεις. Από την κριτική δεν ξέφυγε και η άρνηση του για το «κούρεμα» του δημόσιου χρέους. Επιπλέον, τον Γ. Προβόπουλο βάρυνε η εμπλοκή του ονόματος του σε σκάνδαλα που έπληξαν το κύρος της Τράπεζας της Ελλάδος, θέτοντας ερωτήματα περί διαφάνειας και λογοδοσίας. Δημοσιεύματα της εποχής τον χαρακτήριζαν σαν τον «Mr. Σιλωάμ», σε σχέση με τον ρόλο που του επέδιδαν σε μια σειρά υπθέσεων που είχαν αρκετά «σκοτεινά σημεία».

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τις αμφιλεγόμενες πτυχές της διαδρομής του, ο Γιώργος Προβόπουλος αποτέλεσε μια σημαντική προσωπικότητα της σύγχρονης ελληνικής οικονομικής ιστορίας. Τα θετικά αλλά και τα αρνητικά σημεία της μακρόχρονης παρουσίας του στον χρηματοπιστωτικό τομέα θα συνεχίσουν να απασχολούν τους ανθρώπους του κλάδου.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This