Ασφαλιστικά μέτρα κατά του φεστιβάλ «Release Athens» από δημότες Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου

Υποστηρίζουν πως η διεξαγωγή του στην Πλατεία Νερού προκαλεί ποικίλα προβλήματα στην περιοχή

Must Read

Η διοργανώτρια εταιρεία του μουσικού φεστιβάλ «Release Athens» και η ΕΤΑΔ ΑΕ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ) βρίσκονται στο «στόχαστρο» του δημάρχου Καλλιθέας και δημοτών από την Καλλιθέα και το Παλαιό Φάληρο, καθώς σήμερα, Παρασκευή 31 Μαΐου, ο Δήμος Καλλιθέας μαζί και εκπρόσωποι της Κίνησης Δημοτών Καλλιθέας και του Παλαιού Φαλήρου, κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα εναντίον τους.

Τα ασφαλιστικά μέτρα θα εκδικαστούν την Πέμπτη 6 Ιουνίου, τρεις μόλις ημέρες πριν από την έναρξη της φετινής διοργάνωσης, η οποία περιλαμβάνει συνολικά 12 συναυλίες μεγάλων ονομάτων από το εξωτερικό και την Ελλάδα, με πάρα πολλά εισιτήρια να έχουν ήδη προπωληθεί. Είχε προηγηθεί περίπου ενάμιση μήνα νωρίτερα μηνυτήρια αναφορά του δημάρχου Καλλιθέας, Κώστα Ασκούνη, ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, για να ελεγχθεί η νομιμότητα της προκήρυξης ηλεκτρονικού ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού από την ΕΤΑΔ για τη μακρόχρονη εκμίσθωση της Πλατείας Νερού και γενικά του παραλιακού μετώπου.

Κεντρικά ζητήματα που θέτει η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων, είναι ότι η διοργανώτρια ιδιωτική εταιρεία «Release Festival» δεν έχει ζητήσει τη χορήγηση διοικητικής άδειας από τον δήμο για τη διοργάνωση των συναυλιών, όπως, επίσης, τα προβλήματα που δημιουργούνται από το θόρυβο και τις αυθαίρετες αυτοσχέδιες κατασκευές που εμποδίζουν την ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση των κατοίκων προς την παραλιακή ζώνη.

«Δεν είμαστε κατά των συναυλιών, αλλά δεν μπορεί ο καθένας να λειτουργεί όπως θέλει και χωρίς έλεγχο», ανέφερε στο documentonews.gr, ο δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης, προσθέτοντας ότι «το πρόβλημα δεν είναι τωρινό και ήταν λάθος μας που δεν αντιδράσαμε το 2016 με τις πρώτες συναυλίες στην Πλατεία Νερού, επιτρέποντας να δημιουργηθεί η εσφαλμένη εντύπωση ότι είναι δικαίωμα του καθενός να κάνει ό,τι θέλει. Η Πλατεία Νερού είναι εντελώς ακατάλληλη για συναυλιακός χώρος, καθώς προκαλεί πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών».

Είναι γεγονός ότι το μουσικό φεστιβάλ Release Athens έχει καθιερωθεί ως ένα από τα δημοφιλέστερα της καλοκαιρινής σεζόν, με πλήθος μουσικόφιλων από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο να συρρέουν κάθε χρόνο στην Πλατεία Νερού για να παρακολουθήσουν τις συναυλίες των αγαπημένων τους καλλιτεχνών. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, έχει μαζέψει περισσότερες από 2.000 υπογραφές πολιτών που διαμαρτύρονται για τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι «πλέον το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί αφού από τους 30.000 θεατές το 2016 έχουν φτάσει τους 185.000 το 2023), με αποτέλεσμα να δημιουργείται κυκλοφοριακό χάος αδύνατον να ρυθμιστεί και να διαταράσσεται σοβαρά η κοινή ησυχία σε ακατάλληλες ώρες».

Σε σχέση με την ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα, ο κ. Ασκούνης τονίζει πως «η διασφάλιση της απρόσκοπτης θέας και πρόσβασης των δημοτών προς τον τελευταίο μεγάλο δημόσιο χώρο της πόλης είναι πρωταρχικής σημασίας, μαζί με την ανάγκη διασφάλισης ενός περιβάλλοντος που δεν υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής των κατοίκων είναι πρωταρχικής σημασίας. Να θυμίσω μόνο πόσο ζωτικής σημασίας υπήρξε αυτό το κομμάτι της πόλης, κατά τη διάρκεια της καραντίνας».

Αξίζει να διευκρινιστεί ότι από το 2016 η χρήση της Πλατείας Νερού στον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου παραχωρείται για συναυλίες από την ΕΤΑΔ ΑΕ στη διοργανώτρια εταιρεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν απαιτείται άδεια και από τον δήμο, η οποία καθορίζει αν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4929/2014, όπως αναφέρεται στο έγγραφο της αίτησης. Η σχετική άδεια προσδιορίζει το μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό προσώπων βάσει των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο των ασφαλιστικών μέτρων που κατατέθηκαν γίνεται λόγος για ηχορρύπανση «που υπερβαίνει τα ανώτατα επιτρεπτά όρια της ηχοστάθμης» όπως καθορίζονται από το νόμο, για την «τοποθέτηση αυτοσχέδιων κατασκευών (παραπετάσματα, λαμαρίνες, πάσσαλοι,, κιγκλιδώματα, κλπ.) κατά μήκος της παραλίας, όλως αυθαιρέτως και παρανόμως και χωρίς άδεια από την αρμόδια πολεοδομική αρχή, αποκόπτοντας πλήρως την ελεύθερη πρόσβαση προς τη θάλασσα». Ιδιαίτερος λόγος γίνεται επίσης για την πρόθεση να τοποθετηθούν ανάλογες κατασκευές και επί της πεζογέφυρας «Εσπλανάδας» τις ημέρες των συναυλιών, με την επισήμανση ότι «δεν υπάρχει άλλα εναλλακτική ασφαλής πρόσβαση των πολιτών προς την παράλια ζώνη».

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι το θέμα έθιξε με σημερινή του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κωνσταντινέας, ρωτώντας τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη αν είναι σε γνώση του το ζήτημα. Στην ανάρτησή σου επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η Πλατεία Νερού έχει εξελιχθεί με τα χρόνια σε de facto συναυλιακός χώρος, χωρίς τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, ενώ έκανε λόγο για τις τεράστιες κατασκευές σκηνών που στήνονται χωρίς την έγκριση της Πολεοδομίας του δήμου.

Για το ζήτημα της διασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου και της αναβάθμισης της Πλατείας Νερού έχουν γίνει επερωτήσεις από βουλευτές του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Προδιαγραφές top σε όλα και το ζούμε όσοι πηγαίνουμε. Μηδέν ατυχήματα τόσα χρόνια. Μακριά από τον αστικό ιστό (δηλ. 600 συναυλίες μέσα στην πρωτεύουσα, δίπλα στα σπίτια δεν είδα τίποτα μεσαιωνιστές να βγουν). Φεστιβάλ που σύμφωνα με το φυλλάδιό τους έχει πάνω από 10% ξένους επισκέπτες που έρχονται για αυτό. Εισιτήριο που μπορείς να το πληρώσεις χωρίς δάνειο.
    Κόσμημα είναι το φεστιβάλ και διαμαρτύρονται αυτοί που ζουν στην Ποσειδώνος και έχουν γύρω τους όλα τα σκυλάδικα που παίζουν στο τέρμα μέχρι το πρωί με σκοπό να το ακυρώσου, δηλ. να καταστρέψουν τους ανθρώπους που το κάνουν και όλους εμάς.

  2. σε κάθε συναυλία μαντρωμένοι 30.000 (ας πούμε) άνθρωποι, σε έναν χώρο χωρίς αδειοδότηση αλλά και έγκριση πυροσβεστικής, άρα χωρίς προδιαγραφές ουσιαστικής αλλά και τυπικής ασφάλειας, περιστοιχισμένοι από ηλεκτροφόρα καλώδια και οθόνες, με ρεύμα κλεμμένο, χωρίς πρόβλεψη διαφυγής σε περίπτωση απρόοπτου γεγονότος δεδομένου ότι ο χώρος σχεδόν περιτριγυρίζεται από θάλασσα, και όλα αυτά μέσα στον αστικό ιστό! Εμ, κάνουν συναυλίες αντίστοιχες στο εξωτερικό αλλά τις κάνουν όπως πρέπει, εδώ απλά και κλασικά : συναυλίες για μούφες χεβιμεταλάδες, ηλίθια πιόνια ενός μαφιόζικού υποσυστήματος…..

    • Δεν ξέρεις τι γράφεις. Εγώ ξέρω ότι υπάρχουν όλες οι άδειες + ιατρικό προσωπικό + ναυαγοσώστες + έξοδοι διαφυγής + 0 ατυχήματα εργαζομένων, καλλιτεχνών, θεατών αυτά τα χρόνια + VIP χώρος ΑΜΕΑ + Οι VIP πίσω και το κοινό εισιτήριο μπροστά + εισιτήριο αστείο για τα ονόματα που βλέπεις και ακούς σε σύγκριση και με Ελλάδα και εξωτερικό. Τις προδιαγραφές ποιος τις ξέρει και ποιος θα τις δώσει; ο Δήμαρχος ή οι σκοταδιστές σαν εσένα ; Απόσταση από κατοικημένες περιοχές 700 μέτρα = – 65 db ένταση ήχου σε ελεύθερο πεδίο (νόμος της φυσικής επιστήμης) = 0 μηνύσεις για ηχορύπανση όλα αυτά τα χρόνια. Διαμαρτύρονται αυτοί που ζουν στην Ποσειδώνος ; αυτοί που έχουν στην γειτονιά τους τα “κέντρα διασκέδασης” ;

  3. Σίγουρα το φεστιβάλ είναι κόσμημα, το επισκέπτομαι κάθε χρόνο σε παραπάνω από μια συναυλίες, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να γίνεται ανεξέλεγκτα, χωρίς να παίρνουν τις απαραίτητες άδειες και να φροντίζουν για την ασφάλεια των κατασκευών. Η μουσική εξημερώνει τα ήθη και προάγει τον πολιτισμό, για αυτό ας φροντίσουν να διοργανώνουν σωστά τις συναυλίες κρατώντας ευρωπαϊκά πρότυπα κι όχι με την κλασική ξεπέτα της Ελλάδας. Συνήθως στο εξωτερικό είτε τέτοια γεγονότα γίνονται έξω από τον αστικό ιστό είτε υπάρχει στάση μετρό δίπλα στον χώρο και δεν προκαλείται αυτό το χάος. Ας γίνει τουλάχιστον πιο οργανωμένα για να μην προκαλεί τόση όχληση στην περιοχή που τους φιλοξενεί.

    • Αγαπητή Εύα, δεν απαιτούνται ειδικές άδειες στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, βάσει νόμου. Ο Δήμαρχος, που δεν έχει ούτε μία πολιτιστική εκδήλωση στην Καλλιθέα, το προβάλει, για να μην δώσει ποτέ κάποια άδεια. Εσύ που δήθεν πηγαίνεις διαπίστωσες στο συγκεκριμένο φεστιβάλ ζητήματα ασφάλειας ή ξεπέτα όπως γράφεις;

  4. Η μουσική εξημερώνει τα ήθη!! Είναι ακραία γελοιότητα να μάχονται κάποιοι ανίδεοι, κάτι που ζωντανεύει την περιοχή και είναι πολιτιστικό γεγονός. Ντροπή πια! Κρίμα που συμπαρασύρονται και οι τοπικές αρχές από μια μικρή μερίδα κατοίκων. Έχει καταντήσει το Π.Φάληρο γηροκομείο.

    • Καλά ας μην αναλύσουμε την λέξη “μουσική” που επικαλείσαι και το κατά πόσο βγαίνουν εξημερωμένοι από εκεί μέσα όσοι μπαίνουν, ούτε και την άποψή σου περί “ζωντανέματος” της περιοχής, επίσης ας μην συζητήσουμε το θέμα του σεβασμού κάποιου με διαφορετικές μουσικές επιλογές, θεωρείς την στοιχειώδη ασφάλεια όσων συμμετέχουν στις συναυλίες αυτές επουσιώδες ή το προμοτάρισμα και την οικονομική υποστήριξη εταιριών που στήνουν ανασφάλιστες και χωρίς άδεια συναυλίες όπου νά ‘ναι και όπως νά ‘ναι …. ήθος??? Κάπως αλλιώς γίνονται οι συναυλίες αυτές στο εξωτερικό! Οκ, … γύρνα πλευρό και κάνε την επανάσταση που κομίζει το μουσικό σου είδος σε κατάσταση νιρβάνας!!!

      • Εντελώς ανήθικη που πας εσύ σε συναυλίες στο εξωτερικό και δήθεν ξέρεις … . Για την μουσική υποκατηγορία γνωστών κατοικιδίων σε βλέπω. Γράφετε για δήθεν θέματα ασφάλειας, χωρίς να γνωρίζεις τίποτα. Ολα είναι νόμιμα. Εξοπλισμοί εκατομμυρίων ευρώ με όλες τις προδιαγραφές και τις μελέτες.

  5. Είναι φυσιολογικό να αντιδρούν οι κάτοικοι του Παλαιού Φαλήρου ενώ οι πλειονότητα τους είναι μεταξύ τάφου και κάτι… Έχει δει νεολαία στο Φάληρο;;; Αν περάσετε από τις καφετέριες το ηλικιακό target group είναι 75 και άνω …. Δυστυχώς ότι δε μπορούμε να απολαύσουμε απλά προσπαθούμε να το θάψουμε. Η υποβάθμιση.δεν έρχεται στο Φάληρο από το Φεστιβάλ αλλά από όλους αυτούς δεν θέλω να χαρακτηρίσω γιατί θα με πουν ρατσιστρια που με το που πιάνουν οι ζέστες κατεβαίνουν παραλιακά για να κάνουν τις “διακοπές” τους

    • Αστοχο το σχόλιο σας ο πληθυσμός της Ελλάδας είναι γενικότερα γερασμένος δεν είναι μόνο το Φάληρο πάμε παρακάτω

      Είμαι 28 κάτοικος της περιοχής και ναι με ενοχλεί να βγαίνω και να νιώθω ότι πάω βόλτα στον Κορυδαλλό

  6. Α ρε Ελλαδαρα…ο καθένας κοιτάει την πάρτη του…κ οι μεν κ οι δε ….Γι’αυτό όμως βγήκαν οι νόμοι ….Γι’αυτό μας πέρασαν ΟΛΟΙ κ έχουμε μείνει τελευταίοι στην Ευρώπη ΣΕ ΟΛΑ

  7. Ρε δεν ντρέπονται λίγο τα νοπανα. 12 μέρες το χρόνο ένα φεστιβάλ κόσμημα που δεν το βρίσκεις πουθενά στον κόσμο τους ενόχλησε ; Κυρ Παντελήδες και μικρό πολιτικά παιχνίδια πάνε να καταργήσουν το πιο όμορφο φεστιβάλ της χώρας.; Να μην τους αφήσουμε να το κάνουν. Βήμα πίσω να μην κάνουμε ούτε εμείς οι fans ούτε το ίδιο το φεστιβάλ. Οργανωθείτε ! Πάμε να κάνουμε ένα group και να σεισπειρωθουμε!

  8. Εγώ πάντως ως κάτοικος του παλαιού Φαλήρου έχω εκνευριστει απίστευτα με την όλη κατάσταση που επικρατεί εκεί και φέτος.δεν με ενδιαφέρει η ηχορύπανση αλλά όταν κάθε πρωί βγάζω το παιδί μου βόλτα στις 9 το πρωί και δεν μπορώ να περπατήσω ελεύθερα και έχοντας για μόνη θέα κάγκελα και παλιοσίδερα θεωρώ τραγικό ότι συμβαίνει εκεί .
    Ας στήσουν μια σκηνή όπως έχουν κάνει χωρίς κάγκελα κλπ υποβαθμίζοντας την καθημερινότητα μας

    • Αν δεν αντέχεις 2 βδομάδες το χρόνο να βλέπεις κάτι που δε σου αρέσει, είσαι πολύ κακομαθημένος. Δε φτάνει που έχεις τη θάλασσα δίπλα σου, μιλάς κι από πάνω.

  9. Το πρόβλημα του “Δημάρχου” είναι οτι δεν παίρνει αρκετή μίζα… Όσον αφορά την κυκλοφορία, δέκα μέρες μεσα στο κατακαλόκαιρο που η μισή Αθήνα είναι διακοπές, το “πρόβλημα” ειναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ. Η ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης δεν επηρεάζεται απο τίποτα, εκτός αν μένουν μεσα στις βάρκες που ειναι αραγμένες δίπλα..

    • Ακριβώς έτσι… Οι συναυλίες είναι πολιτιστική αναβάθμιση να τους πει κάποιος χαιρετίσματα, ανεξάρτητα το είδος μουσικής. Όμως φαίνεται δεν κονομανε κάτι από το όλο event,και μάλλον τους χαλάει… Μου θυμίζει,τότε που είχε υπάρξει ενδιαφέρον από την διοίκηση της Formula 1,να γίνει το παλιό αεροδρόμιο,πίστα για F1 και πάρκο οδηγικής εκπαίδευσης,και είχαν ξεσηκωθεί οι κάτοικοι,για τα “επικίνδυνα” καυσαέρια που θα ανεπνεαν 2 φορές το χρόνο στους αγώνες. Τώρα ας φάνε το κλειστό συγκρότημα της Lamda που φτιάχνεται για λίγους…

  10. Έχουν απόλυτο δίκιο. Μένω στο Παλαιό Φάληρο . Βρίσκομαι όμως μακριά απο την περιοχή και δεν εχω πρόβλημα με την ηχορύπανση. Όμως σκεφτείτε όλους όσους κατοικούν πλησίον, τι προβλήματα τους έχουν προκαλέσει. Έχει υποβαθμιστεί η ποιότητα ζωής τους. Έχει μειωθεί η αξία του ακινήτου τους. Πρέπει όλοι οι κάτοικοι της πόλης να τους υπερασπιστούν.

    • Τωρα να μην μιλήσουμε για την μείωση της αξίας των ακινήτων τους εκεί… Σιγά μην έγιναν και Πατήσια… Τα Airbnb που νοικιάζουν εκείνη την εποχή σε όσους έρχονται για να παρακολουθήσουν το τριήμερο όμως,καλό είναι,ε; Εν τω μεταξύ,από το 2016,τώρα τους έπιασε η σκορδοκαήλα; Ότι θυμούνται χαίρονται λέω εγώ. Ο δήμαρχος,με την ανάλογη μιζουλα,θα βλέπαμε τι αναστολές θα είχε ξαφνικά…

    • Tι λες βρε βλαξ που μειώθηκε η αξία παραλιακού ακινήτου στο Φάληρο επειδή 10 μέρες το χρόνο για 3 ώρες έχει μουσική ; Αεί στα διαλα σιχαμενοι.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This