«Είδα τουρκικό χέρι να βάζει φωτιά σε δάσος της Χίου»

Ο ειδικός πραγματογνώμονας, νομικός και πρώην ανώτατο στέλεχος του Πυροσβεστικού Σώματος, Ανδριανός Γκουρμπάτσης, ανοίγει ξανά τον φάκελο των πυρκαγιών από τους… γείτονες

Must Read

Η είδηση ότι την περασμένη Τετάρτη οδηγήθηκε στις ελληνικές φυλακές ο Τούρκος εμπρηστής στο όρος Αιγάλεω «επικαιροποίησε» την ομολογία του Μεσούτ Γιλμάζ, τρεις φορές πρωθυπουργού της Τουρκίας, όταν το 2011 είχε παραδεχτεί πως τη δεκαετία του ’90 οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έβαζαν πυρκαγιές σε ελληνικά δάση.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Ο μοναδικός Ελληνας κρατικός αξιωματούχος που με αποδείξεις έχει εντοπίσει Τούρκους να προκαλούν εμπρησμό σε ελληνικά δάση, μίλησε στην «κυριακάτικη δημοκρατία».  Ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης είναι συχνό σημείο αναφοράς στην επικαιρότητα για τις πραγματογνωμοσύνες του σε μεγάλες δίκες, όπως για το Μάτι ή τον «Ιανό».

Τις δεκαετίες 1990-2000 υπηρέτησε σε πολλά νευραλγικά υψηλόβαθμα πόστα ευθύνης της Πυροσβεστικής. Ενα απ’ αυτά ήταν και η Νομική Υπηρεσία του αρχηγείου του Σώματος, με την ηγεσία να του αναθέτει τη διερεύνηση και τον χειρισμό σοβαρών υποθέσεων. Ο αντιστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος εν αποστρατεία και νομικός ήταν από τους πρώτους στη χώρα μας που απέκτησαν ειδική εκπαίδευση από το FBI.

Ανδριανός Γκουρμπάτσης

Κύριε Γκουρμπάτση, θέλετε να μας θυμίσετε τι είχε συμβεί με το περιστατικό στο οποίο ήσασταν αυτόπτης μάρτυρας;

Το 1998 είχαμε μια πυρκαγιά στη βορειοδυτική Χίο. Οπότε, η ηγεσία της Πυροσβεστικής μού έδωσε εντολή να πάω στο νησί για να διερευνήσω, μαζί με το τοπικό ανακριτικό της Χίου, την υπόθεση αυτή. Ενώ διενεργούσαμε έρευνα για άλλη φωτιά, την ώρα που κάναμε την αυτοψία βλέπω ένα ταχύπλοο που ερχόταν και προσέγγιζε το βορειοδυτικό τμήμα της Χίου. Ηταν τρία άτομα σε μια γκρι φουσκωτή λέμβο. Με πιστόλι εκσφενδόνισαν εμπρηστικό μηχανισμό – μια φωτοβολίδα με αλεξίπτωτο, που έσκασε μέσα σε δασική περιοχή και προκλήθηκε πυρκαγιά. Είναι η μόνη περίπτωση μέχρι σήμερα, με απτά στοιχεία, που βλέπουμε Τούρκους να μας βάζουν φωτιά. Ημασταν «τυχεροί» που τους εντοπίσαμε επί τω έργω.

Υπήρχαν υπόνοιες και πριν από αυτό το περιστατικό;

Υπόνοιες είχαμε και πριν, αλλά και μετά το περιστατικό αυτό. Υπόνοιες ότι μας καίνε. Μετά το ομολόγησε και ο Γιλμάζ, με τη δήλωσή του το 2011. Εκανα μια έρευνα και διαπίστωσα ότι το διάστημα 1998-2004 είχαμε 30-40 ύποπτες πυρκαγιές σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οταν λέω «ύποπτες» εννοώ ότι ο δράστης ήταν οργανωμένος. Είχε ενεργήσει με τρόπο που πρόδιδε επαγγελματισμό, όχι σαν το τελευταίο περιστατικό με τον Τούρκο με τους δυο αναπτήρες στο όρος Αιγάλεω. Αυτό δεν συνάδει με επαγγελματισμό.

Πώς ορίζεται ο «επαγγελματισμός» για τις πυρκαγιές;

Από τον τρόπο που βάζει φωτιά ο δράστης. Οταν δεις έναν σύνθετο εμπρηστικό μηχανισμό χρονοκαθυστέρησης, που φανερώνει ότι ο δράστης τοποθετεί τον μηχανισμό και απομακρύνεται έτσι ώστε να μη συλληφθεί, αλλά και να μην αφήσει ίχνη, αυτό είναι κάτι που δείχνει οργάνωση, επαγγελματισμό και σχέδιο. Οι περιπτώσεις οι ύποπτες έχουν να κάνουν με ξένο δάχτυλο. Τον οικοπεδοφάγο δεν τον εντάσσουμε στο οργανωμένο έγκλημα – είναι ερασιτεχνικός ο τρόπος του. Στα δάση μας, το οργανωμένο έγκλημα έχει να κάνει με ξένο δάχτυλο. Είναι πυροτρομοκρατία.

Έχουν προκύψει τέτοια στοιχεία όλα αυτά τα χρόνια;

Οταν γίνεται μια έρευνα για πυρκαγιά, αν αποδειχθεί ότι υπάρχουν δράστες θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Ομως, δεν έχουν ποτέ οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη ξένοι πράκτορες. Τέτοιες πυρκαγιές ύποπτες έχουμε, αλλά δεν μπορούσαμε οι αρμόδιες Αρχές να εξιχνιάσουμε και να συλλάβουμε τους δράστες. Διότι έχουμε να κάνουμε με οργανωμένο έγκλημα. Οταν λέμε μυστικές υπηρεσίες και παραστρατιωτικές οργανώσεις, όπως π.χ. «Γκρίζοι Λύκοι», που ομολογήθηκε ότι τους χρησιμοποίησαν για πυρκαγιές, είναι εκπαιδευμένοι. Δεν θα συλληφθούν κατά κανόνα.

Πυρκαγιά στη Χίο

Εσείς τότε είχατε αναφέρει αρμοδίως το συμβάν που έγινε μπροστά στα μάτια σας;

Μόλις είδα το ταχύπλοο επικοινώνησα με την ηγεσία της Πυροσβεστικής, αλλά και με το Λιμενικό, που είναι αρμόδια Αρχή. για να τους καταδιώξει. Οι δράστες, όμως, ήδη φύγει προς την Τουρκία. Πήρα τον μηχανισμό που έριξαν, τον παρέδωσα στις αστυνομικές και τις λιμενικές Αρχές, ενημέρωσα τη φυσική και πολιτική μου ηγεσία, ως όφειλα, ώστε να ενεργήσουν ανάλογα. Δεν ξέρω τι έγινε αυτή η υπόθεση.

Δεν υπήρξε παρέμβαση εισαγγελέα;

Δεν ξέρω τι τύχη είχε.

Δεν σας κάλεσε εισαγγελέας για κατάθεση;

Οχι, κανένας.

Αν κινούνταν διαδικασία, θα σας καλούσαν προφανώς.

Σωστά. Και όφειλαν να με καλέσουν. Επειδή ήμουν ο αυτόπτης μάρτυρας, ο πρώτος στα χρονικά! Και, μάλιστα, στην Πυροσβεστική. Δεν με κάλεσε κανένας. Δεν έχω δει να καταδικαστεί ποτέ κάποιος με υπηκοότητα Τουρκίας και κίνητρο τη δολιοφθορά και αποσταθεροποίηση της χώρας.

Η αίσθησή σας είναι μέχρι και τώρα, όλες αυτές τις δεκαετίες που ακολούθησαν τη δική σας μαρτυρία, ότι υπάρχουν πυρκαγιές που «δείχνουν», έστω κι αν δεν μπορεί να αποδειχθεί άμεσα, ότι επιδιώκει η Τουρκία να βάζει φωτιές;

Απ’ όλους τους γείτονές μας, που θα είχαν «συμφέρον» να μας βάλουν φωτιές με τέτοιους τρόπους για λόγους πολιτικούς, μόνο οι Τούρκοι είναι επικίνδυνοι. Δεν έχουμε με άλλες χώρες γειτονικές τέτοιον φόβο. Συνεπώς, όποιες πυρκαγιές είναι ύποπτες προφανώς «φωτογραφίζουν» τους γείτονες.

Υπάρχουν και φωτιές που «δείχνουν» Τουρκία, λοιπόν;

Κοιτάξτε, δεν έχουν πάψει να υπάρχουν τέτοια περιστατικά που να τη «φωτογραφίζουν», έστω και χωρίς αποδείξεις. Να μη δαιμονοποιήσουμε, όμως, ότι πίσω απ’ όλες τις πυρκαγιές είναι η Τουρκία. Πολλές φορές χρησιμοποιείται η Τουρκία ως άλλοθι για να καλυφθούν αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού και της πυροπροστασίας. Π.χ., έλεγαν πέρυσι για τη Ρόδο. Είμαι πραγματογνώμονας απ’ την Εισαγγελία – δεν υπάρχει σχέση της φωτιάς με την Τουρκία. Και για τον Εβρο έχει ειπωθεί. Πέρυσι, όμως, την πρώτη μέρα η φωτιά ξεκίνησε από ηλεκτρικά καλώδια.

Δηλαδή, αυτές τις πυρκαγιές στις οποίες υπάρχει τουρκικός δάκτυλος δεν μπορούμε να τις αποδείξουμε επειδή είναι επαγγελματίες και δεν κοινοποιούνται, ενώ, όταν δεν υπάρχει ξένο χέρι εμπρησμού, χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για εγχώρια πολιτική εκμετάλλευση, ώστε να καλυφθούν οι δικές μας αδυναμίες πολιτικής προστασίας;

Ακριβώς!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This