Ακίνητα: Κατακόρυφη άνοδος στις μεταβιβάσεις – Πάνω από 78.000 στο πεντάμηνο

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τις αγοραπωλησίες

Must Read

Έκρηξη μεταβιβάσεων. Πάνω από 78.700 ήταν οι δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myPROPERTY της ΑΑΔΕ, για το πρώτο πεντάμηνο του έτους. Όλα δείχνουν ότι το 2024 θα κλείσει με νέο ρεκόρ.

Το έντονο και ζεστό ενδιαφέρον -Ελλήνων και ξένων- επενδυτών για είσοδο στην κτηματαγορά, σε συνδυασμό με το ράλι των τιμών στα ακίνητα, ενισχύουν τα έσοδα του δημοσίου από τους φόρους μεταβίβασης, μιας και έχουν ήδη ξεπεράσει τα 210 εκατ. ευρώ. Με βάση τα στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, τα ηνία στις αγοραπωλησίες ακινήτων κρατά ο δήμος Αθηναίων, καθώς από τις αρχές του έτους έχουν αλλάξει χέρια 2.035 ακίνητα συνολικής αξίας 1,6 δις. ευρώ και μέσης αξίας 78.859 ευρώ. Με τις τιμές που αναγράφονται στα συμβόλαια να κινούνται -δύο και τρεις φορές- πάνω από τις αντικειμενικές αξίες.

Αναπροσαρμογή

Αν και σε αρκετές εμπορικές περιοχές τα συμβόλαια αγοραπωλησιών ακινήτων γίνονται σε πολλαπλάσιες των αντικειμενικών τιμές, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αποφασίσει να μην πειράξει τα επίπεδα των τιμών ζώνης. Με τις αποφάσεις για αλλαγές να λαμβάνονται εντός του 2025. Η επόμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να γίνει με βάση τις εισηγήσεις των ιδιωτών εκτιμητών ακινήτων, καθώς καθυστερεί η ενεργοποίηση του νέου πληροφοριακού συστήματος, που θα καταγράφει την πορεία των εμπορικών τιμών, αναπροσαρμόζοντας ανάλογα τις τιμές ζώνης. Πάντως συνεχίζεται το ράλι στις τιμές των ακινήτων, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πρώτο τρίμηνο του έτους οι τιμές των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 10,4%, ενώ το 2023 οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 13,8% και αντίστοιχα, κατά 11,9% το 2022.
Αξιοπρόσεκτο είναι και το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου Οικονομικών, valuemaps.gov.gr, όπου ενδιαφερόμενοι εισάγοντας τα αναγκαία στοιχεία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε κατοικίας, μπορούν να υπολογίσουν την τρέχουσα αντικειμενική αξία του ακινήτου. Χιλιάδες αναζητήσεις προκύπτουν καθημερινά, ενώ οι χρήστες δεν είναι αποκλειστικά κάτοικοι Ελλάδας, καθώς καταγράφονται είσοδοι στην εφαρμογή από την Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ.

Πάρκινγκ

Παράλληλα, η έλλειψη χώρων στάθμευσης, ειδικά σε γειτονιές της Αθήνας, έχει εκτοξεύσει τις τιμές πώλησης των πάρκινγκ. Μία θέση πάρκινγκ των 10 και 11 τετραγωνικών μέτρων εντός λεκανοπεδίου έχει φθάσει να πωλείται κατά μέσο όρο στις 10.000 – 15.000 ευρώ, ενώ δεν λείπουν και πιο αξιοσημείωτες περιπτώσεις. Πάρκινγκ 9,90 τετραγωνικών μέτρων στον δήμο Αθηναίων, μεταβιβάστηκε έναντι 150.000 ευρώ, δηλαδή 15.151 ευρώ το τ.μ και μία άλλη θέση στάθμευσης 10 τετραγωνικών μέτρων πουλήθηκε έναντι 75.000 ευρώ, δηλαδή 7.500 ευρώ το τ.μ.! Τα κοντέρ έσπασε πάρκινγκ 11 τετραγωνικών μέτρων, κατασκευής του 2000 στον δήμο Αθηναίων, που πουλήθηκε έναντι 167.000 ευρώ, δηλαδή 15.181 ευρώ το τ.μ. Από τις σελίδες αγγελιών προκύπτουν και άλλες περιπτώσεις με πανάκριβες θέσεις στάθμευσης, όπως για παράδειγμα για 12 τετραγωνικά μέτρα στις παρυφές του Εθνικού Κήπου η ζητούμενη τιμή είναι 100.000 ευρώ, για 10 τ.μ στο Κολωνάκι 60.000 ευρώ, ενώ 13 τετραγωνικά μέτρα κοντά στο Ιπποκράτειο, πωλούνται έναντι 45.500 ευρώ…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This