Καμπανάκι ειδικών για την ατμοσφαιρική ρύπανση: Κοστίζει 13.000 ζωές ετησίως στην Ελλάδα

«Οι αλλαγές στο περιβάλλον έχουν σημαντική επίδραση στα αναπνευστικά νοσήματα»

Must Read

Καμπανάκι κινδύνου χτυπά η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση, που κοστίζει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων ετησίως, δεδομένων των συγκεντρώσεων των ρύπων, που υπερβαίνουν συχνά τα όρια που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (EEA), μόνο το 2021 έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 13.200 άνθρωποι στην Ελλάδα. Ειδικότερα ήταν 9.990 άνθρωποι λόγω της έκθεσής τους σε συγκεντρώσεις μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων PM2,5 πάνω από το όριο των 5 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα), 2.110 λόγω της έκθεσής τους σε συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου (NO2) πάνω από 10 μg/m3 και 1.120 λόγω της βραχυπρόθεσμης έκθεσης σε συγκεντρώσεις όζοντος (Ο3) πάνω από 70 μg/m3. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ίδια χρονιά καταγράφηκαν 327.000 πρόωροι θάνατοι.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επιβαρύνει σημαντικά τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, με συνέπεια να αυξάνει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από παθήσεις όπως η ισχαιμική καρδιοπάθεια, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο καρκίνος του πνεύμονα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το άσθμα.

Ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει πολλές περιβαλλοντικές προκλήσεις

Όπως αναφέρουν με αφορμή την σημερινή ημέρα -Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος- τα μέλη της Ομάδας Εργασίας για τη Διακοπή του Καπνίσματος, την Προαγωγή της Υγείας και την Κλιματική Αλλαγή της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει πολλές περιβαλλοντικές προκλήσεις. Οι κυριότερες είναι η κλιματική αλλαγή, η αποψίλωση των δασών, η ατμοσφαιρική ρύπανση καθώς και η απώλεια της βιοποικιλότητας.

«Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μέρος πλέον της καθημερινότητάς μας. Οι αλλαγές στο περιβάλλον έχουν σημαντική επίδραση στα αναπνευστικά νοσήματα», αναφέρει ο καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της ΕΠΕ και συνεχίζει:

«Η αύξηση της θερμοκρασίας, οι φωτιές και οι πλημμύρες επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητα των ασθενών με βρογχικό άσθμα και ΧΑΠ, αυξάνοντας τη χρήση των δομών υγείας. Παράλληλα, η έκθεση των παιδιών με τις κατάλληλες υποκείμενες παραμέτρους οδηγεί πολλές φορές στην ανάπτυξη νοσημάτων όπως το βρογχικό άσθμα».

Από την πλευρά του, ο πνευμονολόγος Νικόλαος Αθανασίου, συντονιστής της Ομάδας Εργασίας της ΕΠΕ επισημαίνει: «Αναμένουμε σημαντική επιδείνωση (στους θανάτους) σε μελλοντικές εκθέσεις λόγω της περιβαλλοντικής καταστροφής και των πυρκαγιών που έχουν συμβεί τα τελευταία έτη στη χώρα μας».

Όπως εξηγεί είναι απαραίτητη η ανάληψη δραστικότερων μέτρων στη χώρα μας για να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα. «Η αναθεώρηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την ατμοσφαιρική ρύπανση, με βάση τις επικαιροποιημένες Οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ, 2021), θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε. Ο καθαρός αέρας είναι δικαίωμα όλων», τονίζει.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This